Έντυπη Έκδοση

ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ από την Κω Για τον Βασίλη Αρναούτογλου

Ο αφανισμός ενός συγγραφέα

Θέλω να μιλήσω για τον Βασίλη Αρναούτογλου και το αποσιωπημένο έργο του. Ο Αρναούτογλου έχει γράψει βιβλία αιρετικά, με την έννοια της ρήξης των ηθικών κανόνων. Δεν χαϊδεύει τα αυτιά, αλλά, με τη φλόγα που είχε στα χέρια του και πέρασε στα γραπτά του, φωτίζει αμυδρά τις πιο σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Πλευρές που στην επιφαινόμενη όψη τους οι βέβηλοι τις ονομάζουν με τα αντίστροφα ονόματα, για να μη φέρουν την ευθύνη της βαρυσήμαντης κανονικής ονομασίας τους. Δηλαδή, για να δώσω μερικά παραδείγματα: ονομάζουν δημοκρατία την αναρχία και την ασυδοσία τους, γιατί αν τις ονόμαζαν ολιγαρχία, ε, θα τους στένευε λίγο. Ενώ και με συναίνεση λαού σέρνουν μαζί τους και τον κόσμο στους βούρκους και τα έλη τους. Ονομάζουν εκκλησία τον Χριστιανισμό, ενώ ο Χριστιανισμός είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Ο Χριστιανισμός τους φοράει άμφια κι έχει τίτλους που εγείρουν ρατσιστικά τείχη, όπως στα κρεματόρια του Νταχάου. Ο Χριστιανισμός είναι αγάπη, δεν είναι οργάνωση. Είναι κατάληξη ενός δρόμου για όποιον τον ακολουθήσει, δεν είναι θέσφατο από καταβολής του DNA. Ομως έχετε προσπεράσει πια μυριάδες Ελληνες σαν και τον «άνθρωπο τον εμπεσόντα εις τους ληστάς» της παραβολής του καλού Σαμαρείτη. Αν είναι να κάθεστε και να βλέπετε παθητικοί, χωρίς καν να κατονομάζετε τις σύγχρονες αυθαιρεσίες, να διαλυθείτε. Είστε έτη φωτός μακριά από τον Χριστό. Ο γιος του μαραγκού είναι διδαχές. Το Ευαγγέλιο δόθηκε. Επιστρέψτε στον μοναχισμό και αφήστε την προκλητικά αιματοβαμμένη επαίσχυντη ιστορία που υπογράψατε μέχρι και σήμερα. Είστε πληγή ή μπείτε στον πόνο του κάθε ναρκομανούς, του κάθε πεινασμένου, των άστεγων, των φυλακισμένων, των μεταναστών. Λιώστε το χρυσάφι σας, λάφυρο ατιμωτικών πολέμων, και κάντε το δάση, κάντε το αληθινά σωφρονιστικά συστήματα, κάντε το στέγες για τους ασκεπείς.

Εψαξα πάρα πολύ στο Διαδίκτυο για να βρω τη φωτογραφία αυτή που σας στέλνω, του Βασίλη Αρναούτογλου. Δεν την είχε καν στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Οξύ. Τα βιβλία του είναι όλα, παραδόξως, «εξαντλημένα», ενώ εκεί που βρήκα την φωτογραφία, αναφέρουν ότι μια έκθεση ζωγραφικής που έκανε διήρκεσε μόλις δύο ημέρες γιατί του σφράγισαν τον χώρο κάποια εντεταλμένοι μάγκες.

Τα βιβλία του Βασίλη Αρναούτογλου που έχω διαβάσει και προτείνω να ξανατυπώσουν είναι τα εξής:

α) Φραγγέλιο, εκδόσεις Οξύ

β) Κονάριο (μ' αυτή την ορθογραφία), εκδόσεις Οξύ

γ) Εκπτωτοι άγγελοι, εκδόσεις Αρχέτυπο

δ) FLAMEN PUGNAX, εκδόσεις Dreamlab foundation. Είναι ένας εκδοτικός οίκος που επιχειρούσε να στήσει ο συγγραφέας, αλλά τον πρόλαβε το μοιραίο. (Ακόμη και για το γεγονός του θανάτου του ακούστηκαν υπαινιγμοί.)

Τα κείμενα του Αρναούτογλου είναι βαθιά θρησκευτικά και θεολογικά, γι' αυτό και πάντοτε τον συκοφαντούσαν άμα τη εμφανίσει των βιβλίων του.

Οι Ελληνες κουραστήκαμε από τον εμπαιγμό.

Φώτης Θαλασσινός

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Μια νέα ιστορία του Βυζαντίου
Η σταρ και η επαναστάτρια
Ορέστεια: Το αρχέτυπο ενός ενοχικού πολιτισμού και το μοντέλο του δυτικού ανθρώπου
Η ζωή, μια οριζόντια πτώση- η ύπαρξη, θέμα επίδοσης
Η νοσταλγία των ψευδαισθήσεων
Ιστορία, αίμα και ήρωες πάνε μαζί
Ορυκτή βιογραφία
Η άχαρη πορεία προς την ενηλικίωση
Μια έντιμη φιλοσοφική βιογραφία
Το αύριο, μια άλλη χώρα
Τα πάντα είναι ένα μυστικό
Αρχαία παραμύθια για θεραπείες ανθρώπων μόνο
Ανασηκώνοντας το πέπλο της δυτικής μεταφυσικής
Συνέντευξη: Μάγδα Κοτζιά
Είμαι το παιδί του μαγαζιού
Συνέντευξη
Ο Μάνος Χατζιδάκις στο νησί της Αφροδίτης
«Πανοπτικόν», ένα περιοδικό από τη Θεσσαλονίκη
Από τις 4:00 στις 6:00
ΜΑΓΕΙΑ μια καλή συνταγή για επιτυχίες στο τραγούδι
Η επιτυχία του είναι οικογενειακή παράδοση
Άλλες ειδήσεις
Ο αφανισμός ενός συγγραφέα
Παραμένω εφτά χρονώ
Τηλεφώνημα από την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ
Η λογοτεχνία ταξιδεύει στα Βαλκάνια
Εφήμερο ή κλασικό το ελληνικό αστυνομικό είδος;
Αρτό σε λένε Αντονέν