Έντυπη Έκδοση

Πουλάμε τη ζωή xρεώνουμε τον θάνατο

Νίκος Γκάτσος, Αγαθή Δημητρούκα
Η «Βιβλιοθήκη», τιμώντας τη συνεργάτριά της Αγαθή Δημητρούκα, προδημοσιεύει αποσπάσματα του βιβλίου της, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη την ερχόμενη εβδομάδα.

Πλήρες θέμα...

 • Προδημοσίευση

  • ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Ποιος είναι ο Γιώργος Β. Μακρής;
   Λίγες ημέρες πριν από την κυκλοφορία του βιβλίου του Χρήστου Χρυσόπουλου Ο βομβιστής του Παρθενώνα, από τις εκδόσεις Καστανιώτη, η Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία, Βιβλιοθήκη-Καταφύγιο θηραμάτων, παρουσιάζει μερικά σύντομα αποσπάσματα.
 • Κριτική βιβλίου

  • Τ' άμοιρο, το σκοτεινό τρυγόνι
   Μια συλλογή διηγημάτων δεν ευτύχησε να πιάσει στα χέρια του ο Παπαδιαμάντης, παρότι, για χρόνια, φαίνεται να το επιθυμούσε. Το δηλώνει, μάλιστα, δημοσίως για πρώτη φορά, με την αγγελία που αποστέλλει προς δημοσίευση στις εφημερίδες, με ημερομηνία 1η Αυγούστου 1891, για την προσεχή έκδοση συλλογής δεκαπέντε διηγημάτων, δημοσιευμένων και αδημοσίευτων, με τον τίτλο, «Τα θαλασσινά ειδύλλια».
  • Ω Θεών και ανθρώπων τύραννε...
   «Η άποψή μου θα φανεί υπερβολικά φυσιοκρατική, υπερβολικά υλιστική, παρά το γεγονός ότι στο βάθος είναι ιδιαίτερα μεταφυσική και υπερβατική. Καλό θα ήταν, προτού με κρίνουν, να συλλογιστούν ότι το αντικείμενο του έρωτά τους, το οποίο εξαίρουν σήμερα σε στιχάκια και σε σονέτα, μόλις και μετά βίας θα είχε αποσπάσει ένα τους βλέμμα αν είχε γεννηθεί 18 χρόνια νωρίτερα.
  • Ο Θεός υπάρχει στην αμφιβολία
   Δύο μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, το ένα μιας καταξιωμένης γαλλίδας συγγραφέως και κριτικού λογοτεχνίας και το άλλο ενός νέου έλληνα πεζογράφου, θίγουν θεολογικά ζητήματα, διερευνώντας ανευλαβώς τα όρια της πίστης, την ισχύ της αμφιβολίας και τις ανεπάρκειες της νόησης. Laurence Cosse
  • Ενας σημαντικός βιογράφος του Ροΐδη
   Ο Ανδρέας Μ. Ανδρεάδης (1876-1935) υπήρξε μία εξαιρετικά κινητική προσωπικότητα του τέλους του 19ου και των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα.
  • Στη σκιά των γιγάντων με τα φώτα της ζωής τους
   Ο Λεονίντ Αντρέγιεφ (1871-1919) φέρει τον χαρακτηρισμό του «γνωστού άγνωστου» της παγκόσμιας λογοτεχνίας, καθώς το μνημειώδες έργο του παραμένει αναλογικά ανεξερεύνητο από μελετητές και κριτικούς.
  • Η δημιουργία της μνήμης
   Μέσα από τον σωρό λογοτεχνικών κατασκευασμάτων που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες δεκαετίες, εξακολουθούν και αναδύονται αυθεντικά έργα, που εκπλήσσουν με τον αριστουργηματικό τρόπο με τον οποίο υπηρετούν αυτή την ολοένα και πιο απαιτητική τέχνη του λόγου.
  • Μελωδίες παραμυθιών με σύμβολα που αφυπνίζουν
   Η φωλιά είναι ένα μαγικό παραμύθι της σουηδής συγγραφέως Σέλμα Λάγκερλεφ (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1909), που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ακρίτας. Πρόκειται για εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση μικρού σχήματος, με γλωσσική επιμέλεια της Αννας Κωστάκου-Μαρίνη και εικονογράφηση της Νίνας Μπατιασβίλι.
  • Υβρεις προς θάνατον
   Στα κλασικά ευριπίδεια έργα, Ιππόλυτος και Βάκχες, ανατρέχει η συγγραφέας του παρόντος βιβλίου για να ξαναφέρει στο φως δύο δραματικούς ήρωες, η ιστορία των οποίων έχει απασχολήσει μια ολόκληρη φιλολογική παράδοση: ο Οβίδιος, ο Θέσπις, ο Βιργίλιος, ο Απολλόδωρος, ο Υγίνος, ο Σενέκας, ο Παυσανίας, αναφέρονται στους δύο Ελληνες αρνητές, τον Ιππόλυτο και τον Πενθέα, και στην πορεία που διέγραψαν προς τον θάνατο, μέσα από μια ύβρι.
  • Η αβάσταχτη μοναξιά μιας γυναίκας
   Ο Μάνος Τσιλιμίδης κάνει το νέο συγγραφικό του βήμα με θέμα τη μοναξιά της τρίτης ηλικίας. Ηρωίδα του, μια ηλικιωμένη γυναίκα, η Βενετία, η οποία ένα βράδυ, και μάλιστα Μεγάλης Παρασκευής, παίρνει τηλέφωνο έναν άγνωστό της άντρα στον οποίο αφηγείται κομμάτια από τη ζωή της.
  • ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ Αυτοκράτορες σε μάχες χωρίς φιλίες και με τα παραμύθια της θάλασσας
   «Στον «Αυτοκράτορα της Πορτογαλίας» -γράφει στο ωραίο του επίμετρο ο μεταφραστής, π. Ευσέβιος Βίττης- «αντιμετωπίζεται ένα σύνθετο πρόβλημα: Ως πού φτάνουν τα όρια της αγάπης, και είναι ικανή η αγάπη, στην έσχατη εκδήλωση και φανέρωση, να σώσει το πρόσωπο που σ' αυτήν απευθύνεται από την τελική καταστροφή;».
  • Γυμνά πρόσωπα και προσωπεία
   «Μια παγωμένη στιγμή κατά την οποία όλοι βλέπουν τι υπάρχει στην άκρη του πιρουνιού». Αυτό είναι το νόημα του τίτλου για τον γερο-γκουρού της γενιάς των Μπιτ, Ουίλιαμ Μπάροουζ. Ενας τίτλος γέννημα της φαντασίας τού Τζακ Κέρουακ, ο οποίος δακτυλογράφησε μεγάλο μέρος από το χαοτικό υλικό του βιβλίου.
  • Θλίψεις σωμάτων σε άδεια δωμάτια
   Ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε γράφει σ' ένα ποίημά του: Ο μέγας θάνατος που εντός έχει ο καθένας/ είναι ο καρπός που γύρω του τα πάντα περιστρέφονται. Στο δεύτερο ποιητικό της βιβλίο η δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός, Στέλλα Βλαχογιάννη, τολμά να αποκαλύψει ήδη από το εξώφυλλο τον καρπό της. «Με λένε Θάνατο».
 • Οψεις ανάγνωσης

  • ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ Η εικόνα δεν είναι σωστό να υπερισχύει του κειμένου
   Ο Νάσος Δετζώρτζης μού μιλούσε, σχεδόν μυθικά, για τους αδελφούς Ταρουσόπουλους στο Φάληρο· ο Κάρολος Τσίζεκ αποκαλυπτικά για το τυπογραφείο του Νικολαΐδη στη Θεσσαλονίκη και πολλοί για τον χαρισματικό Φιλιππόβλαχο και το φιλόξενο στέκι των Κειμένων του στη Μαυρομιχάλη.
 • Συνέντευξη: Καίτη Κασιμάτη-Μυριβήλη

  • ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ Στο Μουσικό Δωμάτιο με τέχνη και με λόγο
   Οταν η Αθήνα ήταν η ωραιότερη πόλη, η Νέα Υόρκη σε φωταγωγία και το Ηράκλειο της Κρήτης στο φως του Ηλιου Ενα στοιχείο που χαρακτηρίζει την Καίτη Κασιμάτη-Μυριβήλη, που υπήρξε η αγαπημένη νύφη του Στράτη Μυριβήλη, είναι η αγάπη της για τη μουσική, τη λογοτεχνία και τις τέχνες.
 • Συνέντευξη: Μάνια Καραϊτίδη

  • Αφθαρτη, νέα Εστία 125 χρόνων
   Ο δρόμος των βιβλιοπωλείων Η συνομιλία με την κυρία Μάνια (έτσι την ξέρουν όλοι) έγινε στο βιβλιοπωλείο τής Εστίας, Σόλωνος 60. Για σχεδόν 30 χρόνια ήταν υπεύθυνη του βιβλιοπωλείου. Τώρα τα ηνία έχουν περάσει στον γιο της, Γιάννη.
 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Τραγούδια με χρόνια στην πλάτη τους...
   Η διακυβέρνηση της χώρας μας μετά τη Μεταπολίτευση σίγουρα στο μέλλον θα αποτελέσει αντικείμενο ψυχανάλυσης, για διάφορους λόγους. Οσοι κατάφεραν να κατακτήσουν την εξουσία, χρησιμοποίησαν τα ίδια χιλιοειπωμένα τεχνάσματα, και τα κατάφεραν.
  • Β.Β. King Ο βασιλιάς του μπλουζ
   Ο Β.Β. King είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης των μπλουζ που κατάφερε να προσεγγίσει όλους τους μουσικόφιλους, ανεξαρτήτως αν είναι φίλοι των μπλουζ ή παρακολουθούν κάποιο άλλο μουσικό είδος.
 • Συνέντευξη: Κώστας Σπυριούνης

  • Οταν στα γραμματόσημα τιμούν τους θρύλους του ελληνικού τραγουδιού
   Ο ζωγράφος Κώστας Σπυριούνης φιλοτέχνησε το 2009 για τα ΕΛΤΑ την πολύ επιτυχημένη αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «Ελληνες Ηθοποιοί». Τα γραμματόσημα εκείνα, καταγράφοντας μια πτυχή του σύγχρονου λαϊκού πολιτισμού μας, συγκίνησαν, αγαπήθηκαν, ταξίδεψαν, έγιναν τμήμα σημαντικών συλλογών διεθνώς. Τώρα, μια νέα σειρά έρχεται να προστεθεί με το «Αφιέρωμα στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι: Ζαμπέτας, Τσιτσάνης, Καζαντζίδης, Μπιθικώτσης, Μοσχολιού, Μπέλλου». Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, εκφράζει τον μεγάλο θαυμασμό που έτρεφε για τα πρόσωπα και την αγωνία του να μην προδώσει την αγάπη γι' αυτά ενός ολόκληρου λαού.
 • Λογοτεχνία

  • Πορτρέτα ξένων συγγραφέων / Τζορτζ Ελιοτ
   Μία από τις σπουδαιότερες μυθιστοριογράφους της βικτοριανής εποχής η Τζορτζ Ελιοτ (Αγγλία, 1819-1880) -ψευδώνυμο της Μέρι Αν Εβανς- συνέβαλε στην ανάδειξη της ψυχολογικής εμβάθυνσης και ανάλυσης των ηρώων της, στοιχείο που χαρακτήρισε το σύγχρονο μυθιστόρημα Η αφηγηματική ικανότητα της Τζορτζ Ελιοτ αναδεικνύει το ορατό και το αόρατο, το απλό και το δαιδαλώδες, το ρητό και το άρρητο.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Μεταφραστικό εργαστήριο ποίησης
   Παιγνιώδεις όψεις της ποίησης και διαφορές στις πολιτισμικές στοχεύσεις της γραφής αναδείχτηκαν κατά τις εργασίες του εργαστηρίου (workshop) μετάφρασης ποίησης, το οποίο έλαβε χώρα, από τις 12-19 Σεπτεμβρίου, στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα.
  • Ο φιλαράκος («Μπελ αμί»)
   Κάποτε, το βασικό όπλο ενός δημοσιογράφου ήταν να ξέρει να γράφει, αν είναι δυνατόν και με κάποιο στυλ.
  • Οι τελευταίες ημέρες του Εντγκαρ Αλαν Πόε / Η Μαρία Φακίνου, λέει
   Στις 3 Οκτωβρίου 1849 ένας άντρας με παράταιρα ρούχα, μεθυσμένος και εξαντλημένος, εμφανίζεται στην ταβέρνα του Ράιν στη Βαλτιμόρη, η οποία χρησιμεύει ως εκλογικό κέντρο για τις εκλογές του Κογκρέσου. Τέσσερις ημέρες αργότερα πεθαίνει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουάσιγκτον.
  • Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού
   Αγαπάω πολύ το Κράτος και την Εξουσία. Φροντίζουν για εμάς και θέλουν το καλό μας. Και γι' αυτό το τρυφερό και άδολο αίτιο αποκηρύσσουν τώρα την κατανάλωση και το ρούφηγμα του εωσφορικού καπνού. Παντού. Ακόμη και μέσα στα ύποπτα καφενεία και τα ακόμη πιο ύποπτα bar.