Έντυπη Έκδοση

Συνέδριο Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας

Νέες προσεγγίσεις κατά σπάνιων τύπων καρκίνου

Νέα δεδομένα που αφορούν νέες προσεγγίσεις στην έρευνα για τη θεραπεία ασθενών με σπάνιους τύπους καρκίνου, οι οποίοι δεν έχουν καμία ή ελάχιστες θεραπευτικές επιλογές, παρουσιάστηκαν στο 35ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO) στο Μιλάνο της Ιταλίας, που πραγματοποιήθηκε στις 8-12 Οκτωβρίου.

«Η ογκολογική έρευνα εστιάζει στη στόχευση μοριακών παραγόντων και μονοπατιών που ενέχονται σε διάφορους τύπους καρκίνου, όπως ο EGFR, ALK και IGF-1R» δήλωσε ο δρ Mace Rothenberg, Senior Vice President of Clinical Development & Medical Affairs της Pfizer Oncology. «Είμαστε προσηλωμένοι σε αυτήν την προσέγγιση για την αναζήτηση θεραπειών για γνωστούς, δυσίατους και σπάνιους τύπους καρκίνου, οι οποίοι έχουν περιορισμένες έως καθόλου θεραπευτικές επιλογές και εκεί όπου μπορούμε να επηρεάσουμε σημαντικά τη ζωή συγκεκριμένων ομάδων ασθενών».

Στο συνέδριο της ESMO παρουσιάστηκαν δεδομένα σχετικά με βασικές ουσίες από το χαρτοφυλάκιό της, τα οποία περιλαμβάνουν:

Μία μελέτη Φάσης 1/2 για την αξιολόγηση του crizotinib σε ασθενείς με Μη Μικροκυτταρικό Καρκίνο του Πνεύμονα (ΜΜΚΠ) που είναι φορείς μιας μετάλλαξης στο γονίδιο ALK . Η μετάλλαξη του γονιδίου ALK θεωρείται ένας σημαντικός παράγοντας καρκινογένεσης σε μια υποομάδα ασθενών με ΜΜΚΠ. Σε παγκόσμια κλίμακα, εκτιμάται ότι περίπου 45.000 νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με ΜΜΚΠ κάθε χρόνο είναι θετικοί ως προς τη μετάλλαξη του ALK.

Το crizotinib, ένας από του στόματος χορηγούμενος αναστολέας του ALK, ο πρώτος παράγοντας που αναπτύσσεται σε αυτή την κατηγορία παγκοσμίως, ήδη βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης μελετών Φάσης 3.

Παράλληλα η Pfizer συνεργάζεται με κορυφαία εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των διαγνωστικών με σκοπό την ανάπτυξη μιας διαγνωστικής εξέτασης για την ανίχνευση της παρουσίας μεταλλάξεων στο γονίδιο ALK σε ασθενείς με ΜΜΚΠ.

Επίσης, στο συνέδριο ανακοινώθηκαν δεδομένα του PF-00299804 ενός ερευνητικού, από του στόματος χορηγούμενου pan-HER αναστολέα. Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν αφορούσαν μια παγκόσμια, τυχαιοποιημένη μελέτη Φάσης 2 για την αξιολόγηση της αντινεοπλασματικής δράσης και της ασφάλειας του PF-00299804 συγκριτικά με το erlotinib σε ασθενείς με ΜΜΚΠ. Η μελέτη αυτή έδειξε υπεροχή του ερευνητικού σκέλους σε σύγκριση με την καθιερωμένη θεραπεία ενώ το PF-00299804 βρίσκεται επί του παρόντος υπό αξιολόγηση σε μελέτη Φάσης 3.

Καρκίνος του μαστού

Σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου από τους καθηγητές Robert Coleman, Alison Jones, Ογκολογικό Τμήμα, Royal Free Hospital του Λονδίνου, Matti Aapro, και Nadia Harbeck με θέμα την ενδοκρινική θεραπεία (ΕΤ) σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με τα ερευνητικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, η ενδοκρινική θεραπεία, και ειδικά με αναστολείς της αρωματάσης, όπως η εξεμεστάνη, είναι μια χρήσιμη και καλά ανεκτή θεραπευτική επιλογή για γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, ειδικά εκείνες που περνούν από περιεμμηνοπαυσιακή σε μετεμμηνοπαυσιακή κατάσταση κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθώς και για τις πιο ηλικιωμένες ασθενείς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Καρκίνος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Ορθοπεδική
Οστεοπόρωση
Η νόσος των αρθρώσεων
Παιδιατρική
Η μοναδικότητα του κάθε μωρού
Νευρολογία
Η συμβολή της μουσικής στην ανάπτυξη του εγκεφάλου
Διατροφή
Μη στερείσαι το ψωμάκι!
Κοινωνιολογία
«Εχω ξεχάσει πώς ήμουν»
Ογκολογία
Νέες προσεγγίσεις κατά σπάνιων τύπων καρκίνου
Άλλες ειδήσεις
Αλόη: προσοχή στις παρενέργειες