Έντυπη Έκδοση

12 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας

Η νόσος των αρθρώσεων

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση, συστηματική νόσος που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στις αρθρώσεις προκαλώντας χρόνιο πόνο, οίδημα, δυσκαμψία και σταδιακή καταστροφή τους και υπολογίζεται ότι σήμερα ταλαιπωρεί περίπου 70.000 ανθρώπους στη χώρα μας. Προσβάλλει διάφορες αρθρώσεις του σώματος συμμετρικά και σε αντίθεση με άλλου τύπου αρθρίτιδες μπορεί να προσβάλει, εκτός από τις αρθρώσεις, και εσωτερικά όργανα, όπως την καρδιά, τους νεφρούς, τα μάτια (ξηροφθαλμία), το στόμα (ξηροστομία), τα αγγεία.

Η νόσος είναι συχνή στον γενικό πληθυσμό και, αναλόγως τη χώρα και την ήπειρο, εμφανίζεται στο 0,3% έως και το 1% του συνολικού πληθυσμού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολόγιζε ότι το 2004 24 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζούσαν με τη νόσο, με τους περισσότερους ασθενείς να εντοπίζονται στην Ευρώπη (6,2 εκατομμύρια ασθενείς). Η νόσος προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες, ακόμη και την παιδική. Συνηθέστερα εκδηλώνεται σε γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία. Πιο συχνά προσβάλλει άτομα που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 60+ (και τα δύο φύλα), όπου η επίπτωση της νόσου υπερδιπλασιάζεται και αγγίζει το 2% του γενικού πληθυσμού.

Παρά τον υψηλό της επιπολασμό, οι πάσχοντες δεν διαθέτουν την ευαισθητοποίηση που απαιτείται, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στον ειδικό γιατρό, που είναι ο ρευματολόγος, με καθυστέρηση. Τα αρχικά της συμπτώματα μπορούν να παρερμηνευτούν και να αποδοθούν σε αποτέλεσμα υπερβολικής σωματικής κόπωσης.

Απαιτείται καλύτερη γνώση από τους πολίτες και υπηρεσίες υποστήριξης από το κράτος. Αν υπάρξει καθυστέρηση στη θεραπευτική παρέμβαση, τα φυσικά συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του ασθενούς να είναι ανεξάρτητος και να εργάζεται. Ενας στους τέσσερις πάσχοντες παύουν να εργάζονται πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου.

Τα συμπτώματα που πρέπει να μας κινητοποιούν είναι πόνος και διόγκωση στις αρθρώσεις και πρωινή δυσκαμψία των αρθρώσεων, η οποία διαρκεί τουλάχιστον μία ώρα και υποχωρεί όσο προχωρά η μέρα. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι επίσης η κακουχία, η καταβολή και η αδυναμία εκτέλεσης ακόμη και των πιο απλών κινήσεων, όπως το άνοιγμα ενός μπουκαλιού ή το κούμπωμα του κουμπιού.

Στόχοι της εκστρατείας ενημέρωσης

Επικαλούμενοι τις συστάσεις των διεθνών επιστημονικών φορέων, οι επιστήμονες ανέφεραν τους στόχους της εκστρατείας ενημέρωσης για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Οι στόχοι αυτοί είναι -συνοπτικά- οι εξής:

**Καλύτερη γνώση και κατανόηση των συνεπειών και της σοβαρότητας της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τα συμπτώματά της, ενώ τα δεδομένα της νόσου πρέπει να καταγράφονται σε συνεχή βάση σε εθνικά αρχεία, χρηματοδοτούμενα από την εκάστοτε κυβέρνηση.

** Να αναγνωριστεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα ως προτεραιότητα στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

** Να εφαρμόζονται εθνικές κατευθυντήριες γραμμές αναφορικά με τη διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ως μέρος μιας εθνικής στρατηγικής για αυτήν.

** Να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση όλων στην καλύτερη δυνατή θεραπεία. Στους πάσχοντες πρέπει να παρέχονται υπηρεσίες από ομάδα ειδικών (γιατρό, νοσηλευτή, φυσιοθεραπευτή, εργοθεραπευτή και άλλους).

** Η παραμονή στην εργασία είναι βασικός στόχος για τα άτομα που ανήκουν στον ενεργό επαγγελματικά πληθυσμό και πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Περισσότερες πληροφορίες www.arthritis.org.gr.

Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ)

Η ΕΛΕΑΝΑ είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος.

Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα και μέλη του είναι κυρίως ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα/ ρευματισμό, ρευματολόγοι και εθελοντές. Στόχοι της ΕΛΕΑΝΑ είναι:

* Η ενημέρωση του ελληνικού πληθυσμού σχετικά με τη σοβαρότητα και τις διαστάσεις της αρθρίτιδας/ρευματισμού.

* Η παροχή υποστήριξης στους ρευματοπαθείς, ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της καθημερινής ζωής και να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της νόσου.

* Η παροχή δωρεάν τηλεφωνικής ψυχολογικής στήριξης σε ασθενείς με ρευματικές παθήσεις στο 210-8237302.

* Η οργάνωση του αντιρευματολογικού αγώνα προάγοντας κάθε μέτρο που συμβάλλει στην ενημέρωση, την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία και την αποκατάσταση των ρευματοπαθών.

* Η δημιουργία κατευθυντήριων οδηγιών για τη βελτίωση του επιπέδου φροντίδας «standards of Care» των ατόμων με ρευματικές παθήσεις.

* Η έρευνα της κοινωνικής διάστασης της αρθρίτιδας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Σχετικά θέματα: Ορθοπεδική
Οστεοπόρωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Ορθοπεδική
Οστεοπόρωση
Η νόσος των αρθρώσεων
Παιδιατρική
Η μοναδικότητα του κάθε μωρού
Νευρολογία
Η συμβολή της μουσικής στην ανάπτυξη του εγκεφάλου
Διατροφή
Μη στερείσαι το ψωμάκι!
Κοινωνιολογία
«Εχω ξεχάσει πώς ήμουν»
Ογκολογία
Νέες προσεγγίσεις κατά σπάνιων τύπων καρκίνου
Άλλες ειδήσεις
Αλόη: προσοχή στις παρενέργειες