Έντυπη Έκδοση

Η μοναδικότητα του κάθε μωρού

Είναι όλα τα μωρά ίδια τον πρώτο καιρό από τη γέννηση; Μήπως έχουν ιδιαίτερη προσωπικότητα, εμφανή από τις πρώτες ημέρες της ζωής τους; Η επιστήμη έχει αποφανθεί υπέρ του δεύτερου. Τα μωρά δείχνουν από νωρίς την προσωπικότητά τους, για όποιον έχει μάτια να τη δει. Το ταμπεραμέντο είναι μια έννοια χρήσιμη για τους γονείς.

Τους βοηθάει να κατανοήσουν από νωρίς τις ιδιαιτερότητες του παιδιού τους. Το ταμπεραμέντο αναφέρεται στον χαρακτηριστικό τρόπο που κάθε μωρό αντιδρά στο περιβάλλον του.

Πιο συγκεκριμένα:

***Εχει σταθερούς βιολογικούς κύκλους, μπαίνει εύκολα σε ρουτίνα;

Από τη μια υπάρχουν μωρά που γρήγορα συνηθίζουν σε συγκεκριμένες ώρες ύπνου ή φαγητού και λειτουργούν με το ρολόι. Από την άλλη, πολλά βρέφη, ακόμη και μετά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, έχουν ασταθή ωράρια, δεν πεινούν και δεν κοιμούνται ποτέ την ίδια ώρα της ημέρας.

***Πώς αντιδρά σε νέα ερεθίσματα;

Στη μια άκρη του φάσματος, τα μωρά αποδέχονται εύκολα κάθε τι καινούργιο. Στην άλλη άκρη βρίσκει κανείς βρέφη που τείνουν να αντιδρούν και να απορρίπτουν καινούργια πρόσωπα και καταστάσεις.

***Πόσο γρήγορα προσαρμόζονται;

Κάποια βρέφη δεν δείχνουν κανένα σημάδι άγχους σε διαφορετικό περιβάλλον. Κάποια άλλα αναστατώνονται μόλις αλλάξει η ρουτίνα τους, μπουν στο αυτοκίνητο για ένα ταξίδι ή βρεθούν σε άλλο σπίτι.

***Πόσο ενεργό κινητικά είναι το μωρό μας;

Μερικά φαίνεται να αρκούνται να παρατηρούν τον κόσμο με ένα βλέμμα εσωτερικό, χωρίς έντονες κινήσεις. Αλλα δεν στέκονται ακίνητα ποτέ, χτυπούν χέρια και πόδια, προσπαθούν να γραπώσουν ό,τι βρεθεί μπροστά τους.

***Πόσο έντονα πρέπει να είναι τα ερεθίσματα για να προκαλέσουν αντίδραση του μωρού μας;

Στη μια άκρη βρίσκονται τα μωρά που ανησυχούν ή ενοχλούνται μόνο από έντονο θόρυβο ή ομιλία, ύστερα από ιδιαίτερη κούραση. Στην άλλη άκρη βρίσκονται βρέφη που ταράζονται με το παραμικρό άγγιγμα, με την παραμικρή φωνή, με μια αλλαγή πάνας.

***Πόσο έντονα τείνει να αντιδρά το μικρό μας;

Στη μια πλευρά του φάσματος διακρίνει κανείς μωρά που κλαίνε λίγο και ήπια, δεν «απαιτούν», δεν φωνάζουν. Τα βρέφη της άλλης πλευράς τραβούν την προσοχή από ημερών, έχουν έντονα «θέλω», που αν δεν απαντηθούν σύντομα μετατρέπονται σε κραυγές.

***Ποια είναι η συνήθης διάθεση του μικρού σας;

Τα μωρά της μιας άκρης φαίνονται συνεχώς χαρούμενα, γελαστά, θετικά. Τα μωρά της άλλης άκρης κλαίνε με το παραμικρό, γκρινιάζουν και γελούν σπάνια.

***Πόσο εύκολα αποσπάται η προσοχή του μωρού σας;

Κάποια μικρά στυλώνουν από νωρίς τα μάτια τους σε ό,τι τα ενδιαφέρει και ακούνε τις κουβέντες μας καρφωμένα. Κάποια άλλα μετακινούνται συνεχώς από το ένα ερέθισμα στο άλλο, δεν στέκονται για δευτερόλεπτο.

***Πόσο επίμονο είναι το μωρό μας;

Ενα βρέφος θα βάλει τα δυνατά του να πιάσει το κρεμαστό αρκουδάκι με το χεράκι του και θα το προσπαθήσει με υπομονή και επιμονή για πολλά λεπτά. Ενα άλλο, ύστερα από λίγα μόλις δευτερόλεπτα θα νευριάσει που δεν μπορεί να το πιάσει ή θα μεταφέρει το ενδιαφέρον του αλλού.

***Σε τι μπορεί να βοηθήσει έναν γονιό η γνώση της έννοιας του ταμπεραμέντου;

Αν μελετήσουμε το παιδί μας σε σχέση με τα παραπάνω, θα το γνωρίσουμε καλύτερα και θα μπορέσουμε να προβλέπουμε με περισσότερη επιτυχία τις αντιδράσεις του. Θα κατανοήσουμε και θα αποδεχτούμε κάποια κομμάτια της προσωπικότητας του παιδιού μας, χωρίς να νιώθουμε υπεύθυνοι ότι εμείς τα προκαλέσαμε με τις ενέργειές μας.

Η έννοια της ιδιαιτερότητας και της μοναδικότητας του κάθε μωρού θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε άστοχες συγκρίσεις: «Γιατί δεν αντιδρά όπως ο μεγαλύτερός μου γιος;», «Γιατί δεν κοιμάται ήσυχα όλο το βράδυ όπως το μωρό του γείτονα», «Γιατί είναι τόσο δύσκολο παιδί;» που αυτόματα οδηγούν σε ενοχές: «Τι κάνω λάθος;»

Τέλος, είναι σημαντικό να προσαρμόσουμε όσο μπορούμε τους χειρισμούς και τη συμπεριφορά μας στα χαρακτηριστικά του μικρού μας. Αν προσδοκούμε ένα εντελώς διαφορετικό παιδί και το χειριζόμαστε ως τέτοιο, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανιστούν στην πορεία προβλήματα επικοινωνίας, συμπεριφοράς, συναισθηματικά. Αν το μωρό μας έχει τάση για χαοτικούς βιορυθμούς κι εμείς είμαστε φανατικοί οπαδοί της αυστηρής ρουτίνας, θα προκύψει δυσαρμονία, εναντίωση, διάσταση, που μόνο προβλήματα θα μας φέρουν στο μέλλον.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Παιδί
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Ορθοπεδική
Οστεοπόρωση
Η νόσος των αρθρώσεων
Παιδιατρική
Η μοναδικότητα του κάθε μωρού
Νευρολογία
Η συμβολή της μουσικής στην ανάπτυξη του εγκεφάλου
Διατροφή
Μη στερείσαι το ψωμάκι!
Κοινωνιολογία
«Εχω ξεχάσει πώς ήμουν»
Ογκολογία
Νέες προσεγγίσεις κατά σπάνιων τύπων καρκίνου
Άλλες ειδήσεις
Αλόη: προσοχή στις παρενέργειες