Έντυπη Έκδοση

ΕΠΕΙΓΟΝ: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΦΑΝΕΙ * ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΜΕΣΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Κοινή δράση για να μην πούμε το νερό νεράκι

Η από κοινού δράση, που είναι πλέον αποφασισμένα να αναλάβουν τα αναπτυγμένα και τα αναπτυσσόμενα κράτη της Μεσογείου για το κλίμα, είναι, σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, «το καινούργιο και σημαντικό στοιχείο» στην πρωτοβουλία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Χαρούμενη στιγμή. Η Μαργαρίτα Παπανδρέου και η Σουλεϊέ Ερντογάν, θυγατέρες των δύο πρωθυπουργών, στη χθεσινή συνάντηση για το κλίμα. Φοβικό μέλλον. Επειτα από τριάντα χρόνια μπορεί να συζητούν για το ίδιο πρόβλημα Χαρούμενη στιγμή. Η Μαργαρίτα Παπανδρέου και η Σουλεϊέ Ερντογάν, θυγατέρες των δύο πρωθυπουργών, στη χθεσινή συνάντηση για το κλίμα. Φοβικό μέλλον. Επειτα από τριάντα χρόνια μπορεί να συζητούν για το ίδιο πρόβλημα Ωστόσο, παρά την πολιτική συμφωνία σε επίπεδο ηγεσιών, ο μεγάλος προβληματισμός που αναπτύχθηκε κατά το χθεσινό συνέδριο για την κλιματική αλλαγή έχει να κάνει με το κόστος και τη χρηματοδότηση των επενδύσεων μεγάλης ή μικρότερης κλίμακας, που απαιτούνται να υλοποιηθούν σε τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ύδρευση κ.ά. ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι παριστάμενοι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας των χωρών της Μεσογείου δεσμεύθηκαν ότι όλες οι κυβερνήσεις θα «το παλέψουν» ώστε να μετατρέψουν σε ευκαιρία ανάπτυξης των οικονομιών την απειλή των αερίων του θερμοκηπίου. Ταυτόχρονα, οι λιγότερο ισχυρές οικονομικά χώρες της περιοχής είναι αποφασισμένες να αναλάβουν από κοινού δράση για το κλίμα. Αυτό είναι, σύμφωνα με την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη, το καινούργιο και σημαντικό στοιχείο στην πρωτοβουλία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Φίλιπ Μέισαντ είχε επισημάνει ότι απαιτείται συγκεκριμένο και αναλυτικό πλάνο χρηματοδότησης των επενδύσεων που θα χρειαστούν και σημείωσε ότι ο χρηματοδοτικός βραχίονας της Ε.Ε. είναι πρόθυμος να συμβάλει με πρόσθετα κεφάλαια τις δράσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Την τελευταία επταετία, η ΕΤΕπ χορήγησε χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ για ενεργειακά έργα και 1,1 δισ. ευρώ για έργα στον τομέα των υδάτων, ενώ έχει θέσει στόχο να αυξήσει τις χρηματοδοτήσεις για έργα που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή στις επιπτώσεις της, στο 25% της συνολικής ετήσιας δραστηριότητάς της.

Ολοι συμφωνούν

Στην ομιλία της, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, έθεσε τέσσερις στόχους για τις κυβερνήσεις της Μεσογείου: Να είναι έτοιμες να συνεργαστούν για τα φαινόμενα που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, να αναζητήσουν τα αίτια του προβλήματος για να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία, να επικεντρώσουν τις επενδύσεις στην πράσινη οικονομία και να εντατικοποιήσουν τις διεθνείς διαπραγματεύσεις.

Ο Κύπριος υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος, Δ. Ηλιάδης, ανέφερε για την εμπειρία της Κύπρου ότι για το νησί ήδη η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί απειλή αλλά πραγματικότητα, καθώς βιώνει έντονα τα φαινόμενα της ανομβρίας, της ξηρασίας, της ερημοποίησης και των ακραίων καιρικών φαινομένων. Οπως είπε, η μέση θερμοκρασία στο νησί αυξήθηκε κατά 0,7 βαθμό την περίοδο 1991-2005 σε σχέση με την περίοδο 1980-1990, ενώ τόνισε ότι η Κύπρος υποχρεώθηκε να κάνει εισαγωγές πόσιμου νερού από την Ελλάδα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας Βεϊζέλ Ερογλου ανέφερε ότι τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής πρέπει να αντιμετωπιστούν σε παγκόσμια κλίμακα, βάσει κοινών αρχών αλλά με διαφοροποιημένες αρχές του καθενός. Ο κ. Ερογλου ανέφερε ότι η Τουρκία έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην αναδάσωση και την αξιοποίηση όλων των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Ο κ. Τζορτζ Ματζέντ, υπουργός Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, σημείωσε πως οι αναπτυγμένες χώρες που έχουν περισσότερους πόρους καλούνται να εκτελέσουν και περισσότερα προγράμματα. Οι απειλές από την κλιματική αλλαγή, πρόσθεσε, δεν αφορούν μόνο την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά και άλλα προβλήματα, όπως η ερημοποίηση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος του Ισραήλ κ. Μπεγκίν σημείωσε ότι η χώρα του ανακυκλώνει ήδη το 70% των λυμάτων και στοχεύει να φτάσει στο 90% μέχρι το 2015. Κάλεσε δε όλες τις χώρες της περιοχής να ξεπεράσουν τις «παρεξηγήσεις», όπως είπε, και να συνεργαστούν με το Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ντίμιτερ Τζάντσεβ είπε ότι η χώρα του εφαρμόζει προγράμματα μείωσης εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα με ανανεώσιμες πηγές, ενέργειες αναδάσωσης κ.ά.

Ο γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος της Ιταλίας σημείωσε ότι οι προσπάθειες της χώρας εστιάζονται στη διαχείριση νερού και την ενέργεια. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Σχετικά θέματα: Περιβάλλον
Ερχονται καυτά καλοκαίρια, ενώ η Μεσόγειος «καταπίνει» τον Νείλο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Περιβάλλον
Κοινή δράση για να μην πούμε το νερό νεράκι
Ερχονται καυτά καλοκαίρια, ενώ η Μεσόγειος «καταπίνει» τον Νείλο
Κυβέρνηση
Πρώτη συνεδρίαση έστω και χωρίς Αστακό
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Αποφασιστικοί μεν, μικρό καλάθι δε
Νέα Δημοκρατία
Σαμαράς: Δήλωση μετάνοιας ή δήλωση εξαπάτησης;
Αγρότες
Επιστρέφουν λίγα απ' όσα πήραν
Αλέκος Αλαβάνος
Χρυσαυγίτες με γιαούρτια και πέτρες κατά Αλαβάνου
ΣΥΝ
Τσίπρας: Ερχονται νέα μέτρα μετά τις εκλογές
Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
Πήραν την εκστρατεία λάθος
Μάχη στήθος με στήθος
Πληγή ο Ασωπός, εφιάλτης η ανεργία
Οι δημότες για την πόλη τους
Προηγούνται -λέει- Δημαράς, Κακλαμάνης και Μίχας
Η λίστα της «Αττικής γης», με Ψαριανό και 40% γυναίκες
Εξοπλισμοί
...δέκα μέρες κοσκινίζουν με τον «Παπανικολή»
Υπόθεση Siemens
Δεν θα κρατούν πρακτικά οι βουλευτές στο Μόναχο!..
Ελεύθερη η Μάρκου
Eurostat
Ελεγκτές στη Θεσσαλονίκη
Άλλες ειδήσεις
H Αλέκα Παπαρήγα χθες στον Γέρακα