Έντυπη Έκδοση

Πληγή ο Ασωπός, εφιάλτης η ανεργία

«Δει δη χρημάτων» και στη Στερεά Ελλάδα, με την περιφέρεια να χρειάζεται πρώτα από όλα πόρους για να προλάβει το τρένο της ανάπτυξης.

Σε κάθε νομό υπάρχουν τα τοπικά αλλά και τα γενικότερα προβλήματα, κάτι που σημαίνει ότι ο νέος περιφερειάρχης θα πρέπει να είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με την κεντρική εξουσία προκειμένου να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους.

Στη Φθιώτιδα είναι αλήθεια ότι ο σημερινός νομάρχης Θανάσης Χειμάρας αφήνει σημαντικό έργο, κυρίως σε υποδομές και ειδικότερα σε οδικά έργα, σχολικές αίθουσες και γεωργικές παρεμβάσεις.

Δεν μπόρεσε όμως να κάνει τίποτα για την ανεργία που βρίσκεται στο «κόκκινο» στο νομό του, ξεπερνώντας σε ορισμένες περιοχές και το ιλιγγιώδες ποσοστό του 20%. Φωτεινή εξαίρεση ένα μικρό τμήμα της Βοιωτίας λόγω της βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων.

Στους Νομούς Εύβοιας και Φωκίδας οι υποδομές είναι υποτυπώδεις, ειδικά στην Εύβοια, τον μεγαλύτερο νομό της Στερεάς, όπου το τοπικό οδικό δίκτυο θυμίζει τριτοκοσμική χώρα. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας δεν έχουν ουσιαστικά οδική πρόσβαση προς την έδρα του νομού, τη Χαλκίδα, και προτιμούν να εξυπηρετούνται έστω και διά της θαλάσσιας οδού από το Νομό Φθιώτιδας.

Στη Βοιωτία το μεγάλο πρόβλημα ονομάζεται Ασωπός, που ύστερα από τόσα χρόνια ρύπανσης είναι βαθιά και μάλλον ανίατη πληγή. Εδώ ο νέος περιφερειάρχης είναι υποχρεωμένος να δράσει άμεσα και να έρθει σε ρήξη με ισχυρά συμφέροντα για να σταματήσει τουλάχιστον από τώρα και μετά η ρύπανση του ποταμού και όχι μόνον.

Από την άλλη η ρύπανση του Μαλιακού και του Βόρειου Ευβοϊκού έχει μετατρέψει τη θαλάσσια αυτή περιοχή σε ανοιχτή πληγή για τον θερινό τουρισμό.

Τέλος, η οδική πρόσβαση προς την ορεινή Ευρυτανία, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σημαντική τουριστική κίνηση, ειδικά τους χειμερινούς μήνες είναι προβληματική αφού ο εθνικός δρόμος Λαμίας- Καρπενησίου εναι δύσβατος και επικίνδυνος.

Υποψήφιοι περιφερειάρχες

ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ (Ν.Δ.)

Συνταξιούχος της ΔΕΗ, γεννήθηκε στο Λιανοκλάδι Φθιώτιδας και κατάγεται από αγροτική οικογένεια. Νομάρχης Σάμου από 1990 έως το 1992, εξελέγη βουλευτής Φθιώτιδας το 1993, το 1995 και το 2000. Τομεάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών και γραμματέας συνδικαλιστικού Ν.Δ. Νομάρχης Φθιώτιδας το 2002 και το 2006.

ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΠΕΡΓΑΝΤΑΣ (ΠΑΣΟΚ)

Δικηγόρος, 50 ετών. Νομάρχης Βοιωτίας το 2002 και 2006. Φοίτησε στη Νομική Αθήνας και έκανε μεταπτυχιακά στη Σορβόνη, με υποτροφία στο Δημόσιο Δίκαιο. Είναι διδάκτωρ Διοικητικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθήνας. Σύμβουλος στο υπουργείο Εσωτερικών 1987-1994. Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος ΕΝΑΕ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ (ΚΚΕ)

Ναυτεργάτης-ασυρματιστής, 56 ετών. Μέλος του πολιτικού γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου ασυρματιστών, με συνδικαλιστική δράση στο ναυτεργατικό κίνημα. Εχει εκλεγεί βουλευτής Εύβοιας το 2007 και το 2009 με το ΚΚΕ.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (ΛΑΟΣ)

Γιατρός ουρολόγος - διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Γεννηματάς», 60 ετών. Μέλος της Ν.Δ. από την ίδρυσή της το 1974. Διετέλεσε βουλευτής Εύβοιας με τη Ν.Δ., εκλέχτηκε νομάρχης Εύβοιας την περίοδο 2002-2006.

ΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΠΗΣ (ΣΥΝ)

Γεωτεχνικός στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 50 ετών. Γεννήθηκε στο Αλιβέρι. Είναι ειδικευμένος σε ζητήματα Ποιοτικής Γεωργίας. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εύβοιας, αντιπρόεδρος Συλλόγου Γεωπόνων Βοιωτίας - Εύβοιας, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΠΑΝΟΥΔΗ (Συνιστώσες ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά, Οικολόγοι - Πράσινοι)

Χημικός-μηχανικός, ζει στη Λιβαδειά. Μητέρα τριών παιδιών. Εργάζεται ως σύμβουλος ανάπτυξης και περιβάλλοντος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλος το 2006 και υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2007, 2009 και στις ευρωεκλογές. Συμμετέχει ενεργά σε κινήματα πολιτών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
Σχετικά θέματα: Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
Πήραν την εκστρατεία λάθος
Μάχη στήθος με στήθος
Οι δημότες για την πόλη τους
Προηγούνται -λέει- Δημαράς, Κακλαμάνης και Μίχας
Η λίστα της «Αττικής γης», με Ψαριανό και 40% γυναίκες
Για το ίδιο θέμα
Μάχη στήθος με στήθος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Περιβάλλον
Κοινή δράση για να μην πούμε το νερό νεράκι
Ερχονται καυτά καλοκαίρια, ενώ η Μεσόγειος «καταπίνει» τον Νείλο
Κυβέρνηση
Πρώτη συνεδρίαση έστω και χωρίς Αστακό
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Αποφασιστικοί μεν, μικρό καλάθι δε
Νέα Δημοκρατία
Σαμαράς: Δήλωση μετάνοιας ή δήλωση εξαπάτησης;
Αγρότες
Επιστρέφουν λίγα απ' όσα πήραν
Αλέκος Αλαβάνος
Χρυσαυγίτες με γιαούρτια και πέτρες κατά Αλαβάνου
ΣΥΝ
Τσίπρας: Ερχονται νέα μέτρα μετά τις εκλογές
Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
Πήραν την εκστρατεία λάθος
Μάχη στήθος με στήθος
Πληγή ο Ασωπός, εφιάλτης η ανεργία
Οι δημότες για την πόλη τους
Προηγούνται -λέει- Δημαράς, Κακλαμάνης και Μίχας
Η λίστα της «Αττικής γης», με Ψαριανό και 40% γυναίκες
Εξοπλισμοί
...δέκα μέρες κοσκινίζουν με τον «Παπανικολή»
Υπόθεση Siemens
Δεν θα κρατούν πρακτικά οι βουλευτές στο Μόναχο!..
Ελεύθερη η Μάρκου
Eurostat
Ελεγκτές στη Θεσσαλονίκη
Άλλες ειδήσεις
H Αλέκα Παπαρήγα χθες στον Γέρακα