Έντυπη Έκδοση

ΗΠΑ ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΙΣΩΣ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Ρεπουμπλικανικός τυφώνας

Η μεγάλη αντεπίθεση των Δημοκρατικών τον τελευταίο μήνα, που στόχο είχε να ανατραπεί η διαφορά που τους χώριζε από τους Ρεπουμπλικανούς, φαίνεται ότι απέτυχε. Οι Ρεπουμπλικανοί, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση των NBC/Wall Street Journal, όχι μόνο κράτησαν ένα ασφαλές προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου (50% έναντι 43%) για τις ενδιάμεσες εκλογές της 2ας Νοεμβρίου, αλλά διεύρυναν κατά τρεις επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες την απόσταση που τους χώριζε από τους Δημοκρατικούς στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Εκείνοι οι ψηφοφόροι που έδωσαν τη μεγάλη νίκη το 2008 στον Ομπάμα, οι νέοι, οι Αφροαμερικανοί και οι γυναίκες, είναι αυτοί που υπέφεραν και υποφέρουν περισσότερο από την οικονομική κρίση και είναι αυτοί που τώρα του γυρίζουν την πλάτη... (φωτ. Ass. Press) Εκείνοι οι ψηφοφόροι που έδωσαν τη μεγάλη νίκη το 2008 στον Ομπάμα, οι νέοι, οι Αφροαμερικανοί και οι γυναίκες, είναι αυτοί που υπέφεραν και υποφέρουν περισσότερο από την οικονομική κρίση και είναι αυτοί που τώρα του γυρίζουν την πλάτη... (φωτ. Ass. Press) «Οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ένα τυφώνα κατηγορίας 4» δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Wall Street Journal ο Δημοκρατικός δημοσκόπος, Μπιλ ΜακΙντρουφ. «Φαίνεται απίθανο οι Δημοκρατικοί να κρατήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, οι Ρεπουμπλικανοί μπορεί να κερδίσουν 52 ή 53 βουλευτικές έδρες, ξεπερνώντας το όριο των 39 που χρειάζονται για να αποκτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το επιτελείο των Δημοκρατικών θεωρεί ότι οι δημοσκοπήσεις υπερβάλλουν αναφορικά με τα πιθανά εκλογικά κέρδη των Ρεπουμπλικανών, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ένα «χάσμα ενθουσιασμού» μεταξύ των δύο κομμάτων.

Οι μισοί από τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους που προσήλθαν στις κάλπες στις προεδρικές εκλογές του 2008 δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν στις 2 Νοεμβρίου. Στην αντίπερα όχθη, στους Ρεπουμπλικανούς, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 75%.

Γυρίζουν την πλάτη...

Ετσι, δέκα μέρες πριν από τις κάλπες, οι Δημοκρατικοί βρίσκονται ασφυκτικά εγκλωβισμένοι ανάμεσα στους ανακάμψαντες Ρεπουμπλικανούς και στο υπερσυντηρητικό πολιτικό κίνημα Tea Party (Πάρτι του Τσαγιού). Επιπλέον, έχουν να αντιμετωπίσουν την αδιαφορία και την απάθεια ψηφοφόρων (νέοι, Αφροαμερικανοί, γυναίκες) που τους έδωσαν την ευρεία νίκη του 2008 και που φέτος φαίνεται ότι έχουν πέσει σε βαριά χειμερία νάρκη. Η ειρωνεία είναι ότι πολλές από τις ίδιες ομάδες που συγκέντρωσε ο Ομπάμα σε αριθμούς-ρεκόρ το 2008 υπέφεραν περισσότερο από την ύφεση και είναι οι πλέον πιθανοί πολίτες που θα πάψουν να ασχολούνται με την πολιτική.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που προώθησε τις πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις εδώ και μια εικοσαετία, δέχεται επιθέσεις από τα δεξιά, επικρίνεται από τα αριστερά και εγκαταλείπεται από το κέντρο. Αν και είναι περήφανος για ό,τι έχει κάνει, αρχίζει να σκέπτεται τι πήγε στραβά και τι πρέπει να γίνει για να αλλάξουν τα πράγματα μέχρι τη μάχη της επανεκλογής του, το 2012. Ισως, υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές, θα έπρεπε να είχε συμφωνήσει με τους Ρεπουμπλικανούς για φορολογικές περικοπές.

«Δεν είχε νόημα να επιμείνει όταν κανείς δεν συμφωνούσε μαζί του. Το πιο εντυπωσιακό στην αυτοκριτική του είναι ότι δεν διατήρησε τον δεσμό του με τον λαό που τον εξέλεξε και έφτασε να απογοητεύσει εκείνους που τον θεωρούσαν ενσάρκωση ενός προοδευτικού κινήματος όσο και εκείνους που περίμεναν να βγάλει την Αμερική από τον δικομματισμό» έγραψε πρόσφατα η εφημερίδα New York Times.

Η «κληρονομιά» Μπους

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει όμως ένα ελαφρυντικό: κληρονόμησε τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει κληρονομήσει Αμερικανός πρόεδρος εδώ και πολλά χρόνια. Ισως και γενιές. Μπόρεσε να αποτρέψει μια ακόμη σοβαρότερη ύφεση και εκπλήρωσε τρεις από τις πέντε υποσχέσεις που έδωσε: την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τον έλεγχο της Γουόλ Στριτ. Οπως λένε και οι σύμβουλοί του πρέπει να κάνει μια νέα αρχή. Η δημοτικότητά του έχει πέσει από το 62% στο 45%, μία μόλις μονάδα πάνω από το ποσοστό που είχε ο Μπιλ Κλίντον όταν είχε χάσει τις αντίστοιχες ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο το 1994.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Η εύκολη απάντηση είναι η επίρριψη των ευθυνών στους Ρεπουμπλικανούς που αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνεργασία. Το επιτελείο του Λευκού Οίκου όμως προσπαθεί να διορθώσει τα δικά του λάθη. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Πενσιλβάνια, Εντ Ρέντελ, η μεταρρύθμιση της υγείας και το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, ενώ είναι πολύ μεγάλα επιτεύγματα ο Ομπάμα άφησε τους επικριτές του να τα διαβρώσουν. «Εχασαν την επικοινωνιακή μάχη και στις δύο αυτές πρωτοβουλίες και τις έχασαν από νωρίς», δήλωσε στην εφημερίδα New York Times. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αναγνωρίζουν σήμερα, έστω και καθυστερημένα, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έπρεπε να σπαταλήσει τόσο χρόνο και πολιτικό κεφάλαιο περιμένοντας μάταια τη στήριξη των Ρεπουμπλικανών, καθώς έτσι δόθηκε η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση δεν πράττει αρκετά για να βελτιώσει την οικονομία.

Προσδοκίες για το 2012

Παρά το γεγονός ότι δύο χρόνια που του απομένουν αντιστοιχούν σε πολλές ζωές στην πολιτική, οι σύμβουλοι του Ομπάμα εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για το 2012, αφού πιστεύουν ότι το Tea Party θα επιτρέψει την επανεκλογή του Αμερικανού προέδρου στρέφοντας τους Ρεπουμπλικανούς προς τα δεξιά. Η πρόβλεψή τους είναι ότι το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών θα το πάρει πιθανότατα ο υπερσυντηρητικός πρώην κυβερνήτης του Αρκανσο, Μάικ Χάκαμπι.

Στρατηγική τους επιδίωξη λοιπόν, αν τελικά οι ακραίες θέσεις του Tea Party επικρατήσουν μέσα στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών, είναι μετά τις ενδιάμεσες εκλογές ο Λευκός Οίκος να μην επιχειρήσει να «ερεθίσει» κι άλλο το εκλογικό σώμα, να «παγώσει» τις όποιες μεταρρυθμίσεις -όπως π.χ. για την ενεργειακή πολιτική ή το μεταναστευτικό- και να μετατοπίσει την πολιτική του προς το κέντρο, κάτι που θεωρείται ως η ασφαλέστερη προϋπόθεση για να εξασφαλίσει τη δεύτερη θητεία του ο Μπαράκ Ομπάμα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Σχετικά θέματα: ΗΠΑ
Οταν ο Μπιλ έχασε το «μπισκότο»
Οι αυτοκτονίες εφήβων ομοφυλόφιλων κινητοποιούν τον Ομπάμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Ρεπουμπλικανικός τυφώνας
Οταν ο Μπιλ έχασε το «μπισκότο»
Οι αυτοκτονίες εφήβων ομοφυλόφιλων κινητοποιούν τον Ομπάμα
Γαλλία
Σαρκοζί εν καμίνω
Καρκίνος
Ασπιρίνη κατά καρκίνου εντέρου
Διάστημα
Σελήνη: νερό για το ποτήρι και για το ρεζερβουάρ...
Σπάνιες γαίες
Ο Δράκος φυλάει τα 17 σπάνια μέταλλα
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Φόβοι ΠΟΥ για τη χολέρα στην Αϊτή και την ελονοσία στην Ινδία
Άλλες ειδήσεις
Η γλώσσα κόκαλα τσακίζει