Έντυπη Έκδοση

ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΔΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Σαρκοζί εν καμίνω

Η γαλλική κυβέρνηση προχωρεί στην εφαρμογή του σχεδίου άρσης αποκλεισμού διυλιστηρίων και δεξαμενών καυσίμων, έστω και διά της βίας, προκειμένου να επιτύχει την αποκατάσταση του ανεφοδιασμού καυσίμων στην αγορά.

Οι γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας ήραν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή τον αποκλεισμό του μεγάλου διυλιστηρίου του Γκρανπουί που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από το Παρίσι και είναι ένα από τα 12 διυλιστήρια της Γαλλίας που έχουν καταλάβει οι απεργοί επί δέκα ημέρες. Οι γαλλικές αρχές έκαναν επίταξη προσωπικού για να εξασφαλίσουν την επαναλειτουργία του διυλιστηρίου. Την εντολή για παρέμβαση έδωσε ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί, μερικές ώρες πριν την ψήφιση του επίμαχου συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου στη Γερουσία, η οποία αναμενόταν για αργά χθες το βράδυ.

Η άρση του αποκλεισμού έγινε μέσα σε κλίμα έντασης και συγκρούσεων ανάμεσα στους απεργούς και στην αστυνομία που τους απώθησε χρησιμοποιώντας βία. Τραυματίστηκαν απεργοί που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Ο υπουργός Οικολογίας και Ενέργειας Ζαν - Λουί Μπορλό αιτιολόγησε την αστυνομική παρέμβαση, δηλώνοντας ότι «στόχος της επιχείρησης είναι να επιτρέψει το εφοδιασμό με τα υπάρχοντα αποθέματα καυσίμων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής Παρισιού, οι δημόσιες υπηρεσίες πρώτης ανάγκης και να εξασφαλιστεί η ελεύθερη διακίνηση αγαθών και προϊόντων».

Οι συνδικαλιστές CGT της εταιρείας Total καταγγέλλουν τη «σκανδαλώδη έφοδο που προκάλεσε τραυματισμό εργαζόμενων και αντιβαίνει στο συνταγματικό δικαίωμα απεργίας».

Στραγγίζουν από καύσιμα

Το σύνολο των διυλιστηρίων της χώρας έχουν παραλύσει από τις απεργίες και πολυάριθμες αποθήκες καυσίμων τελούν υπό κατάληψη. Περίπου το 1/3 των πρατηρίων βενζίνης έχουν αδειάσει από αποθέματα.

Η επίσπευση της ψηφοφορίας στη Γερουσία, κατόπιν σχετικής εντολής του Γάλλου προέδρου, προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης. Η ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί κατήγγειλε την «επίδειξη δυνάμεως» που χρησιμοποιεί συστηματικά ο Σαρκοζί. Τα συνδικάτα αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ένα νέο διήμερο πανεθνικών κινητοποιήσεων στις 28 Οκτωβρίου και στις 6 Νοεμβρίου, ενώ οι μαθητές και οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Τουλάχιστον δύο Γάλλοι στους τρεις συνεχίζουν να υποστηρίζουν το κίνημα κατά του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου, παρά την έλλειψη καυσίμων, τις συνεχείς απεργίες και ταραχές. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Ρεπουμπλικανικός τυφώνας
Οταν ο Μπιλ έχασε το «μπισκότο»
Οι αυτοκτονίες εφήβων ομοφυλόφιλων κινητοποιούν τον Ομπάμα
Γαλλία
Σαρκοζί εν καμίνω
Καρκίνος
Ασπιρίνη κατά καρκίνου εντέρου
Διάστημα
Σελήνη: νερό για το ποτήρι και για το ρεζερβουάρ...
Σπάνιες γαίες
Ο Δράκος φυλάει τα 17 σπάνια μέταλλα
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Φόβοι ΠΟΥ για τη χολέρα στην Αϊτή και την ελονοσία στην Ινδία
Άλλες ειδήσεις
Η γλώσσα κόκαλα τσακίζει