Έντυπη Έκδοση

ΚΛΙΝΤΟΝ ΔΕΝ ΘΥΜΟΤΑΝ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΒΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΜΥΣΤΙΚΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ

Οταν ο Μπιλ έχασε το «μπισκότο»

Η προεδρία του Μπιλ Κλίντον κάθε άλλο παρά αδιάφορη ήταν για τους δημοσιογράφους, αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο, όχι μόνο από πολιτικής άποψης και... Λιουίνσκι. Ετσι, δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα «βγάζει» ειδήσεις. Η τελευταία έρχεται μέσα από τις αποκαλύψεις πρώην ανώτατου αξιωματικού, πως ο πρόεδρος Κλίντον είχε χάσει για μήνες τους μυστικούς κωδικούς που απαιτούνται για την εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων.

Επί μήνες η ειδική πλαστική κάρτα με τους κωδικούς για την εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων, η επονομαζόμενη και «μπισκότο», είχε χαθεί όσο κι αν την έψαχνε ο Μπιλ Κλίντον (φωτ. Ass. Press) Επί μήνες η ειδική πλαστική κάρτα με τους κωδικούς για την εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων, η επονομαζόμενη και «μπισκότο», είχε χαθεί όσο κι αν την έψαχνε ο Μπιλ Κλίντον (φωτ. Ass. Press) Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Χιου Σέλτον, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στο βιβλίο του με τίτλο «Χωρίς Δισταγμό: Η Οδύσσεια ενός Αμερικανού πολεμιστή», σε κάποια φάση της διακυβέρνησης Κλίντον «οι κωδικοί ήταν χαμένοι για μήνες κι αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα». Η έλλειψη της ειδικής πλαστικής κάρτας με τους κωδικούς, που στον Λευκό Οίκο την αποκαλούν «μπισκότο», στερεί θεωρητικώς τη δυνατότητα από τον Αμερικανό πρόεδρο να διατάξει την εκτόξευση πυραύλου.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», οι άνθρωποι που βρίσκονταν κοντά στον πρώην πρόεδρο δεν θα εκπλαγούν, αφού του ήταν γενικότερα δύσκολο να συμμορφώνεται με τις πιο άχαρες από τις υποχρεώσεις του.

Δεν έβρισκε την κάρτα

Μια παρόμοια ιστορία αφηγείται και ο αντισυνταγματάρχης Ρόμπερτ Πάτερσον, στο δικό του βιβλίο. Αναφέρει ότι την επομένη της μέρας που έγινε γνωστή η σχέση του Αμερικανού πρώην προέδρου με τη Μόνικα Λιουίνσκι ζήτησε από τον Μπιλ Κλίντον το «μπισκότο», προκειμένου να ανοίξει το λεγόμενο «ποδόσφαιρο», δηλαδή τον ειδικό χαρτοφύλακα όπου φυλάσσονται οι δεύτεροι κωδικοί για να δοθεί η εντολή εκτόξευσης πυρηνικών πυραύλων. Τότε ο Μπιλ Κλίντον τού είπε ότι δεν βρίσκει την κάρτα.

Αν επιχειρήσει κανείς να αξιολογήσει τα περιστατικά αυτά, λένε σχολιαστές, θα μπορούσαν να τα θεωρήσουν ολίσθημα μέχρι και απροσεξία στα όρια της παράλειψης καθήκοντος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Σχετικά θέματα: ΗΠΑ
Ρεπουμπλικανικός τυφώνας
Οι αυτοκτονίες εφήβων ομοφυλόφιλων κινητοποιούν τον Ομπάμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Ρεπουμπλικανικός τυφώνας
Οταν ο Μπιλ έχασε το «μπισκότο»
Οι αυτοκτονίες εφήβων ομοφυλόφιλων κινητοποιούν τον Ομπάμα
Γαλλία
Σαρκοζί εν καμίνω
Καρκίνος
Ασπιρίνη κατά καρκίνου εντέρου
Διάστημα
Σελήνη: νερό για το ποτήρι και για το ρεζερβουάρ...
Σπάνιες γαίες
Ο Δράκος φυλάει τα 17 σπάνια μέταλλα
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Φόβοι ΠΟΥ για τη χολέρα στην Αϊτή και την ελονοσία στην Ινδία
Άλλες ειδήσεις
Η γλώσσα κόκαλα τσακίζει