Έντυπη Έκδοση

Σελήνη: νερό για το ποτήρι και για το ρεζερβουάρ...

Πιο υγρός από τη Σαχάρα είναι ο κρατήρας Καμπέους στο νότιο πόλο της Σελήνης, προκύπτει από μελέτη της NASA.

Περιέχει παγωμένο νερό, που αν αποστειρωθεί μπορεί να γίνει πόσιμο και να διευκολύνει την εγκατάσταση βάσης αστροναυτών, ενώ αν χωριστεί σε υδρογόνο και οξυγόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για διαστημικά σκάφη και να εξυπηρετήσει ταξίδια προς τον Αρη.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα προέκυψαν από το πείραμα που έγινε πριν από ένα χρόνο, όταν δορυφόρος της NASA, ο Lcross, ρίχτηκε εσκεμμένα πάνω στον κρατήρα και εκρηγνυόμενος σκόρπισε στον αέρα περίπου 155 κιλά υδρατμών και παγωμένο νερό. Τα στοιχεία δημοσιεύει στην επιθεώρηση Science ομάδα επιστημόνων της NASA.

Μέσα σε ορυκτά

Ο δρ Αντονι Κόλαπριτ, από το ερευνητικό κέντρο Εϊμις της NASA, και οι συνάδελφοί του εκτιμούν ότι το 5,6% της συνολικής μάζας μέσα στον κρατήρα Καμπέους είναι παγωμένο νερό. «Είναι πιο υγρά από ό,τι αρκετά σημεία στη Γη», είπε ο Κόλαπριτ. Οι θίνες της Σαχάρας περιέχουν 2-5% νερό, το οποίο περιέχεται μέσα στα ορυκτά. Στο σεληνιακό κρατήρα, που βρίσκεται διαρκώς σε σκοτάδι και η θερμοκρασία του στον πυθμένα είναι 223 βαθμοί Κελσίου κάτω από το μηδέν, το νερό είναι σε μορφή κόκκων πάγου αναμεμιγμένων με τα άλλα συστατικά του εδάφους και είναι εύκολο να εξορυχθεί. Ο πάγος αποτελεί το 5,6% του μίγματος και σε σημεία ίσως μέχρι και το 8,5%, είπε ο δρ Κόλαπριτ.

Στα υπολείμματα της έκρηξης εντοπίστηκαν επίσης πολλά πτητικά συστατικά, όπως μεθάνιο, αμμωνία, διοξείδιο και μονοξείδιο του άνθρακα. Επίσης, πολλά ελαφρά μέταλλα, όπως το νάτριο και ο υδράργυρος. Σε πολύ μικρές ποσότητες ανιχνεύτηκε και άργυρος.

Και υδράργυρος

Οι μεγάλες ποσότητες υδραργύρου ήταν η δυσάρεστη έκπληξη για τους επιστήμονες. «Η τοξικότητά του μπορεί να δημιουργήσει προσκόμματα στην εξερεύνηση από τον άνθρωπο», επεσήμανε ο Κουρτ Ρέδερφορντ του Ινστιτούτου Ερευνας Σάουθγουεστ, στο Τέξας.

Τα ευρήματα από το πείραμα μπορούν να βοηθήσουν να φωτιστεί η ιστορία της Σελήνης και να διατυπωθούν υποθέσεις για τα αντικείμενα που χτύπησαν το Φεγγάρι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αστρονομία και Διάστημα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Ρεπουμπλικανικός τυφώνας
Οταν ο Μπιλ έχασε το «μπισκότο»
Οι αυτοκτονίες εφήβων ομοφυλόφιλων κινητοποιούν τον Ομπάμα
Γαλλία
Σαρκοζί εν καμίνω
Καρκίνος
Ασπιρίνη κατά καρκίνου εντέρου
Διάστημα
Σελήνη: νερό για το ποτήρι και για το ρεζερβουάρ...
Σπάνιες γαίες
Ο Δράκος φυλάει τα 17 σπάνια μέταλλα
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Φόβοι ΠΟΥ για τη χολέρα στην Αϊτή και την ελονοσία στην Ινδία
Άλλες ειδήσεις
Η γλώσσα κόκαλα τσακίζει