Έντυπη Έκδοση

Φόβοι ΠΟΥ για τη χολέρα στην Αϊτή και την ελονοσία στην Ινδία

Ξέσπασμα χολέρας στην Αϊτή θερίζει ανελέητα ζωές, ενώ την ίδια ώρα νέα έκθεση επισημαίνει ότι είναι θεαματικά μεγαλύτερο το πλήθος των ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από ελονοσία στην Ινδία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέμενε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων για να επιβεβαιώσει ότι περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από χολέρα στην κεντρική Αϊτή και περίπου 140 έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι προσβληθέντες εμφάνισαν διαρροϊκά επεισόδια, υψηλό πυρετό και εμέτους. Αν και αρχικά τα αίτια ήταν αδιευκρίνιστα, έπειτα από εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για μορφή χολέρας.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε περιοχές βόρεια της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς και εκφράζονται φόβοι ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο αν μολυνθούν άτομα που ζουν στοιβαγμένα στους καταυλισμούς γύρω από την πρωτεύουσα. Η Αϊτή, μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, δεν έχει ξεπεράσει τα τεράστια προβλήματα από τον σεισμό του περασμένου Ιανουαρίου, όταν έχασαν τη ζωή τους πάνω από 250 χιλιάδες άνθρωποι και 1,5 εκατομμύριο έμειναν άστεγοι.

Εν τω μεταξύ, νέα έκθεση του Κέντρου Ερευνας για την Παγκόσμια Υγεία του Πανεπιστημίου στο Τορόντο αναφέρει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από ελονοσία κάθε χρόνο στην Ινδία, είναι ακόμη και 13 φορές μεγαλύτερος από ό,τι μέχρι σήμερα θεωρούνταν. Από τους επιστήμονες μάλιστα επισημαίνεται ότι η μέθοδος του ΠΟΥ για την καταγραφή των θανάτων από ελονοσία δεν είναι ακριβής, βασιζόμενη σε στοιχεία σχετικά με ασθενείς οι οποίοι τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση.

Οι δύο πιο επικίνδυνοι τύποι κουνουπιού μέσω του οποίου μεταδίδεται η ελονοσία, σκοτώνοντας μισό εκατομμύριο ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, εξελίσσονται σε δύο διαφορετικά είδη της νόσου, συνιστώντας ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ινδία
Αϊτή
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Ρεπουμπλικανικός τυφώνας
Οταν ο Μπιλ έχασε το «μπισκότο»
Οι αυτοκτονίες εφήβων ομοφυλόφιλων κινητοποιούν τον Ομπάμα
Γαλλία
Σαρκοζί εν καμίνω
Καρκίνος
Ασπιρίνη κατά καρκίνου εντέρου
Διάστημα
Σελήνη: νερό για το ποτήρι και για το ρεζερβουάρ...
Σπάνιες γαίες
Ο Δράκος φυλάει τα 17 σπάνια μέταλλα
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Φόβοι ΠΟΥ για τη χολέρα στην Αϊτή και την ελονοσία στην Ινδία
Άλλες ειδήσεις
Η γλώσσα κόκαλα τσακίζει