Έντυπη Έκδοση

«ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» ΘΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

Αντιδρά σε νέα αύξηση φόρων ακόμη και ο Προβόπουλος

Αντίθετος με μία νέα αύξηση των φόρων εμφανίζεται ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος.

Ακόμη μεγαλύτερη «φιλικότητα» προς το επιχειρείν θα συστήσει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Ακόμη μεγαλύτερη «φιλικότητα» προς το επιχειρείν θα συστήσει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ενδιάμεση Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που θα δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη Τρίτη η διοίκηση της ΤτΕ υποστηρίζει ότι η οικονομία δεν αντέχει περαιτέρω αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

Αντιθέτως προτρέπει την κυβέρνηση να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Επίσης το Δημόσιο θα πρέπει ν' αναζητήσει εναλλακτικές πηγές για την τόνωση των εσόδων, όπως είναι η αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας που διαθέτει.

«Είναι μακρύς ο δρόμος»

Για τη γενικότερη πορεία της οικονομίας η ΤτΕ αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει συντελεστεί, θεωρεί όμως ότι ακόμη ο «δρόμος είναι μακρύς». Προβλέπει μάλιστα ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα υποχωρήσει περίπου κατά 4%.

Η ΤτΕ υποστηρίζει ότι η περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει κατά κύριο λόγο να στηριχθεί στην περικοπή των δαπανών. Αλλωστε αποτελούσε πάγια θέση της κεντρικής τράπεζας, ότι το μίγμα πολιτικής που ακολουθείται για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα πρέπει κατά 2/3 να αφορά τη μείωση των δαπανών και μόνο κατά το 1/3 την αύξηση των εσόδων. Και τούτο γιατί η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι τα σταθεροποιητικά προγράμματα που βασίζονται κυρίως στην περιστολή της σπατάλης και στον εξορθολογισμό των δαπανών έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικά.

Η ΤτΕ συστήνει στην κυβέρνηση να προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό στην κατάργηση οργανισμών και υπηρεσιών οι οποίοι δεν έχουν πλέον αντικείμενο, καθώς και στη συγχώνευση αρκετών εξ αυτών.

Δεν λύθηκαν «όλα» τα προβλήματα

Από τις παραινέσεις και τις συστάσεις που απευθύνει η Κεντρική Τράπεζα γίνεται σαφές ότι η διοίκησή της διαβλέπει ότι «παραμονεύει ο κίνδυνος του εφησυχασμού». Γι' αυτό στην έκθεση θα υπογραμμίζεται η ανάγκη να συνεχιστεί το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί μέχρι στιγμής στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας δεν έχει οδηγήσει και στην επίλυση όλων των προβλημάτων. Στο πλαίσιο αυτό η ΤτΕ εκτιμά ότι απαιτείται ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη.

Το νέο πρότυπο ανάπτυξης που προτείνει η διοίκηση της ΤτΕ θα πρέπει να δίνει έμφαση στην εξωστρέφεια της οικονομίας, με την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρρυθμίσεων οι οποίες θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα συστήνει στην κυβέρνηση να εδραιώσει ένα φιλικό κλίμα για το «επιχειρείν», το οποίο θα επιτρέψει την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων. Το μίγμα αυτό της πολιτικής, όπως εκτιμά ο κ. Προβόπουλος, θα συμβάλει αφ' ενός στην ανάκαμψη της οικονομίας, αφ' ετέρου θα αμβλύνει τις παράπλευρες απώλειες που έχει προκαλέσει η δημοσιονομική προσαρμογή.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Τράπεζα της Ελλάδος
Σχετικά θέματα: Τράπεζα της Ελλάδος
Αντίστροφη «μόλυνση» για τις τράπεζες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Η παιδεία, μεγάλο θύμα των περικοπών
Τράπεζα της Ελλάδος
Αντιδρά σε νέα αύξηση φόρων ακόμη και ο Προβόπουλος
Αντίστροφη «μόλυνση» για τις τράπεζες
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ε.Ε. ή Ευρώπη των Ελλειμμάτων
Κρατικός προϋπολογισμός
Η μπίλια του ελλείμματος γύρω απ' το 15,4%
Κτηματαγορά
600.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια από ανάγκη
ΟΤΕ
Και το όνομα αυτού, Τσαμάζ
Επιχειρήσεις
Τώρα που δεν παράγουμε τίποτα, τι να κάνουμε την επιδότηση εισφορών;
Ανεργία
3 φορές ταχύτερα τρέχει η ανεργία στην Κρήτη
Οικονομική κρίση
Κατασχέσεις 30 δευτερολέπτων στις ΗΠΑ
Δεν γλιτώνουν ούτε τα νεκροταφεία
Σύνοδος υπ. οικονομικών G20
Και η Ιαπωνία άδειασε τις ΗΠΑ
Ηλεκτροδότηση
Κυκλάδες στην πρίζα
Τεχνοοικονομικά
Ο μυστικός δείπνος Apple και Facebook με φόντο 51 δισ. δολ.
OpenCoffee: Το αντίθετο του Opengov
Φωτογραφίες για το Google; Φερμπότεν
Άλλες ειδήσεις
7,5 δισ. ευρώ οι οφειλές του κράτους