Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΟΤΕ

Και το όνομα αυτού, Τσαμάζ

Ο Μιχάλης Τσαμάζ είναι ο νέος ισχυρός άνδρας στον ΟΤΕ, μετά τη συνταξιοδότηση του Παναγή Βουρλούμη, που ανακοινώθηκε χθες από τους βασικούς μετόχους του οργανισμού.

Πρόκειται εν πολλοίς για μια αναμενόμενη εξέλιξη. Η DT έκανε την πρόταση για Τσαμάζ και το Ελληνικό Δημόσιο την αποδέχτηκε. Ο 73χρονος Παν. Βουρλούμης είχε εκφράσει την επιθυμία του να αποχωρήσει από τον ΟΤΕ, λέγοντας μάλιστα πριν από μερικές εβδομάδες πως αυτή του η βούληση «συμπίπτει με την επιθυμία τουλάχιστον ενός από τους δύο βασικούς μετόχους».

Δεν χρειάζονταν και πολλά για να καταλάβει κανείς πως ο τέως (πια) επικεφαλής στον ΟΤΕ εννοούσε την κυβέρνηση, με την οποία άλλωστε δεν είχε και τις καλύτερες των σχέσεων.

Κατά τις διαβουλεύσεις Δημοσίου-Deutsche Telekom είχε πέσει στο τραπέζι η γερμανική πρόταση για διαρχία. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα ισοδυναμούσε με εν λευκώ εκχώρηση του ΟΤΕ στους Γερμανούς, που θα είχαν στην ουσία τον απόλυτο έλεγχο, με το Δημόσιο να περιορίζεται σε διακοσμητικό ρόλο.

«Ξερός» ο Παπακωνσταντίνου

Προφανώς η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια τέτοια εξέλιξη, αφού απείχε έτη φωτός από όσα έλεγε το ΠΑΣΟΚ πριν από τις εθνικές εκλογές του 2009 περί «ανάκτησης του δημοσίου ελέγχου» στον ΟΤΕ.

Ετσι, η χθεσινή ανακοίνωση του ΟΤΕ επιβεβαίωνε τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος στη διοίκηση του ΟΤΕ. Το μόνο που θα μπορούσε να ξενίσει στο κείμενο είναι η «ξερή» δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που δεν κάνει ούτε για τυπικούς λόγους μια αναφορά στον Παν. Βουρλούμη.

Ο Μιχ. Τσαμάζ μεταβαίνει στον ΟΤΕ σε μια ενδιαφέρουσα περίοδο. Τόσο ο προκάτοχός του όσο και η DT είχαν μιλήσει για την ανάγκη αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, δηλώσεις που προκάλεσαν αλλεργική αντίδραση στην ομοσπονδία των εργαζομένων.

Ο Παν. Βουρλούμης είχε παραπονεθεί επίσης για τις έκτακτες φορολογικές εισφορές, κάνοντας λόγο για «άρμεγμα του ΟΤΕ» από το Δημόσιο, ενώ επί των ημερών του οι σχέσεις του οργανισμού με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) δοκιμάστηκαν πολλάκις.

Ο ΟΤΕ προχωρά στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς... σνομπάροντας το κυβερνητικό σχέδιο για οπτικές ίνες που θα φτάνουν ώς τα νοικοκυριά, ενώ πιέζεται έντονα από τον ανταγωνισμό, χάνοντας διαρκώς πελάτες κυρίως στον τομέα του «γρήγορου Internet». Ο Μιχ. Τσαμάζ θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στις 3 Νοεμβρίου.*

Η Philip Morris, η Vodafone και το λάθος του ληξίαρχου

Η πορεία του 50χρονου Μιχ. Τσαμάζ στις τηλεπικοινωνίες ξεκίνησε από τη Vodafone το 1998, αφήνοντας πίσω του την καπνοβιομηχανία Philip Morris.

Στη θυγατρική της βρετανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας έφτασε ώς τη θέση του γενικού διευθυντή εμπορικών και διοικητικών υπηρεσιών και το 2001 μεταπήδησε στον όμιλο του ΟΤΕ.

Ανέλαβε υψηλόβαθμες θέσεις στην ΟΤΕ International (που ήταν υπεύθυνη για τις εκτός Ελλάδας επενδύσεις του ΟΤΕ) και αργότερα στην OTEGlobe (διεθνή κυκλώματα), ενώ το 2007 ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος στην Cosmote.

Γεννήθηκε στην Καισαριανή, οι ρίζες του βρίσκονται στη Φιλαδέλφεια της Μικράς Ασίας και την Κρήτη.

Οσο για το όνομά του -αν τυχόν έχετε την απορία- προέρχεται από... λάθος, καθώς ένας ληξίαρχος στη δεκαετία του '40 έκοψε κατά λάθος μερικά γράμματα από το αρχικό επώνυμο της οικογένειας, Τσαμπάζης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα
ΟΤΕ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Η παιδεία, μεγάλο θύμα των περικοπών
Τράπεζα της Ελλάδος
Αντιδρά σε νέα αύξηση φόρων ακόμη και ο Προβόπουλος
Αντίστροφη «μόλυνση» για τις τράπεζες
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ε.Ε. ή Ευρώπη των Ελλειμμάτων
Κρατικός προϋπολογισμός
Η μπίλια του ελλείμματος γύρω απ' το 15,4%
Κτηματαγορά
600.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια από ανάγκη
ΟΤΕ
Και το όνομα αυτού, Τσαμάζ
Επιχειρήσεις
Τώρα που δεν παράγουμε τίποτα, τι να κάνουμε την επιδότηση εισφορών;
Ανεργία
3 φορές ταχύτερα τρέχει η ανεργία στην Κρήτη
Οικονομική κρίση
Κατασχέσεις 30 δευτερολέπτων στις ΗΠΑ
Δεν γλιτώνουν ούτε τα νεκροταφεία
Σύνοδος υπ. οικονομικών G20
Και η Ιαπωνία άδειασε τις ΗΠΑ
Ηλεκτροδότηση
Κυκλάδες στην πρίζα
Τεχνοοικονομικά
Ο μυστικός δείπνος Apple και Facebook με φόντο 51 δισ. δολ.
OpenCoffee: Το αντίθετο του Opengov
Φωτογραφίες για το Google; Φερμπότεν
Άλλες ειδήσεις
7,5 δισ. ευρώ οι οφειλές του κράτους