Έντυπη Έκδοση

7,5 δισ. ευρώ οι οφειλές του κράτους

Ο μεγαλύτερος οφειλέτης στην Ελλάδα είναι η κυβέρνηση που χρωστάει ούτε λίγο ούτε πολύ 7,54 δισ. ευρώ.

Τα χρέη υπουργείων, περιφερειών, νομικών προσώπων, νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων και ΟΤΑ μέσα στους 8 μήνες, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, έχουν ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη φθάνοντας στα 7,5 δισ. ευρώ, από τα οποία μετά τα 5,34 δισ. των νοσοκομείων που έχουν ρυθμιστεί και εξοφλούνται σταδιακά απομένουν 2,2 δισ. ευρώ χρέη άγνωστης προέλευσης.

Στριμωγμένη η κυβέρνηση

Με τέτοιου ύψους οφειλές εύλογη είναι και η στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το κράτος έναντι των πιστωτών και πολιτών του, καθώς δεν έχει τα χρήματα να τους εξοφλήσει. Και μην ξεχνάμε το δημόσιο χρέος που φέτος εκτιμάται να φθάσει στα 313,29 δισ. ευρώ.

Η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η γενική κυβέρνηση αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, βάσει της δέσμευσης που έχει αναλάβει από το Μνημόνιο. Το ταμείο της κυβέρνησης (δεν είναι συγκρίσιμα με τα δημοσιονομικά που μετράει η Ε.Ε. για την παρακολούθηση ελλειμμάτων και χρέους) έχει ως εξής:

* Από το ταμείο του κράτους «λείπουν» 14,72 δισ. ευρώ. Τόσο έφθασε το έλλειμμα στα τέλη Αυγούστου έναντι 12,33 δισ. ευρώ τέλη Ιουλίου. Δηλαδή, μέσα σε ένα μήνα το άνοιγμα έχει φθάσει στα 2,4 δισ. ευρώ. Η πηγή του «κακού» βρίσκεται στην πολιτική που δεν αποδίδει και συνεπώς στα έσοδα που χάνονται, καθώς στα ταμεία έχουν φθάσει μόνο 33,7 δισ. ευρώ όταν οι δαπάνες ανέρχονται στα 48,42 δισ. ευρώ (10,68 δισ. τόκοι). Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώνεται στα 4,04 δισ. ευρώ.

* Ελλειμμα 105 δισ. ευρώ εμφανίζουν και τα Νομικά Πρόσωπα, τα οποία με τα πλεονάσματα των ΟΤΑ 221 εκατ. ευρώ και των Ασφαλιστικών Ταμείων 432 εκατ. ευρώ, οδηγούν το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στα 14.172,50 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 1.935,6 εκατ. είναι καθαρή απόκτηση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και 16.687,6 καθαρή ανάληψη υποχρεώσεων.

Πρώτο το Αμυνας

* Την υψηλότερη οφειλή (χρέη που δεν έχουν εξοφληθεί μετά την παρέλευση 90 ημερών) 110,59 εκατ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Αυγούστου εμφανίζει το υπουργείο Αμυνας και τη χαμηλότερη 0,64 ευρώ το υπουργείο Οικονομικών. Το κράτος έχει χρέη 376,04 εκατ. ευρώ.

* Το ανησυχητικό είναι ότι 553 ΟΤΑ (επί συνόλου 1.034), 36 Ταμεία (60) και 59 Νομικά Πρόσωπα (314) δεν είχαν δώσει στοιχεία ούτε στα τέλη Ιουλίου για τις οφειλές τους, οπότε δεν υπάρχει πλήρης εικόνα. Επί παραδείγματι για τους ΟΤΑ τα χρέη υπολογίζονται σε 1,7 δισ. ευρώ και έχουν δοθεί στοιχεία μόνο από 481 για 333,51 εκατ. χρέη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικός προϋπολογισμός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Η παιδεία, μεγάλο θύμα των περικοπών
Τράπεζα της Ελλάδος
Αντιδρά σε νέα αύξηση φόρων ακόμη και ο Προβόπουλος
Αντίστροφη «μόλυνση» για τις τράπεζες
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ε.Ε. ή Ευρώπη των Ελλειμμάτων
Κρατικός προϋπολογισμός
Η μπίλια του ελλείμματος γύρω απ' το 15,4%
Κτηματαγορά
600.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια από ανάγκη
ΟΤΕ
Και το όνομα αυτού, Τσαμάζ
Επιχειρήσεις
Τώρα που δεν παράγουμε τίποτα, τι να κάνουμε την επιδότηση εισφορών;
Ανεργία
3 φορές ταχύτερα τρέχει η ανεργία στην Κρήτη
Οικονομική κρίση
Κατασχέσεις 30 δευτερολέπτων στις ΗΠΑ
Δεν γλιτώνουν ούτε τα νεκροταφεία
Σύνοδος υπ. οικονομικών G20
Και η Ιαπωνία άδειασε τις ΗΠΑ
Ηλεκτροδότηση
Κυκλάδες στην πρίζα
Τεχνοοικονομικά
Ο μυστικός δείπνος Apple και Facebook με φόντο 51 δισ. δολ.
OpenCoffee: Το αντίθετο του Opengov
Φωτογραφίες για το Google; Φερμπότεν
Άλλες ειδήσεις
7,5 δισ. ευρώ οι οφειλές του κράτους