Έντυπη Έκδοση

Οι άντρες με τα μαύρα και οι μηχανισμοί

Ενα ιδιότυπο όσο και πολυπλόκαμο γραφείο «εσωτερικών υποθέσεων», με διαφορετικά κέντρα και αφεντικά στα υψηλότερα επίπεδα ιεραρχίας, δείχνει να έχει στηθεί εσχάτως στην καρδιά της κυβερνητικής εξουσίας.

Από μια πρώτη ματιά πρόκειται για έναν απλό μηχανισμό συλλογής πληροφοριών «εσωτερικής καύσης» σε επίπεδο υπουργείων και οργανισμών, που αποσκοπεί στην πιστή εφαρμογή των επιταγών του Μνημονίου και χρονοδιαγραμμάτων και που δεν έχει καμιά σχέση με τα αντίστοιχα ελεγκτικά όργανα της τρόικας, τα οποία έχουν ήδη εγκατασταθεί υπό τη σκιά της Ακρόπολης.

Οι ελεγκτές που απαρτίζουν το μηχανισμό αυτό -έχουν ήδη εισπράξει το χαρακτηρισμό «οι άντρες με τα μαύρα» λόγω των αυστηρών κοστουμιών τους- εμφανίζονται απροειδοποίητα κατά πολυμελείς ομάδες στους προθάλαμους και στα γραφεία υπουργών και ανώτατων στελεχών της κρατικής μηχανής, περιγράφονται δε ως «επίμονοι» και αρκετά σκληροί στις ερωτήσεις που απευθύνουν στους «ανακρινόμενους» γύρω από τις δράσεις, τις επιλογές και την τήρηση προθεσμιών. Ούτε λέξη για λεφτά, καθ' ότι δεν υπάρχει σάλιο, που έλεγε ο Λοβέρδος.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι τα νέα αυτά ελεγκτικά «φρούτα» της μετά Μνημόνιον εποχής παρουσιάζονται στα ίδια γραφεία με διαφορετική σύνθεση και δηλώνουν διαφορετικούς εντολείς για την πραγματοποίηση ελέγχων εμβάλλει σε βαθύτατες υποψίες ότι στην κορυφή της κυβέρνησης είτε δεν συνεννοούνται μεταξύ τους είτε δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο ή το ακόμη χειρότερο: δουλεύει ο καθένας για λογαριασμό του.

Μέχρι στιγμής, όπως μας έλεγε ανώτατο στέλεχος υπουργείου, έχουν εμφανιστεί στο γραφείο του τρία διαφορετικά κλιμάκια γραβατοφορεμένων: Το πρώτο δήλωσε ότι εκτελεί εντολές του πρωθυπουργικού γραφείου.

Το δεύτερο ότι συλλέγει πληροφορίες για λογαριασμό του αντιπροέδρου Θεόδωρου Πάγκαλου που, ως γνωστόν, εκτελούσε αποκλειστικά μέχρι πρότινος χρέη βαθμολογητή του έργου υπουργών.

Το δε τρίτο κλιμάκιο δήλωσε ως εντολέα τον αναβαθμισμένο υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, που προφανώς θέλει να έχει από πρώτο χέρι πληροφόρηση -και γιατί όχι, στοιχεία για το δικό του μηχανισμό που έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικός- από τους επιμέρους τομείς του κυβερνητικού έργου. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Στη στήλη
Παρασκήνια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Η παιδεία, μεγάλο θύμα των περικοπών
Τράπεζα της Ελλάδος
Αντιδρά σε νέα αύξηση φόρων ακόμη και ο Προβόπουλος
Αντίστροφη «μόλυνση» για τις τράπεζες
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ε.Ε. ή Ευρώπη των Ελλειμμάτων
Κρατικός προϋπολογισμός
Η μπίλια του ελλείμματος γύρω απ' το 15,4%
Κτηματαγορά
600.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια από ανάγκη
ΟΤΕ
Και το όνομα αυτού, Τσαμάζ
Επιχειρήσεις
Τώρα που δεν παράγουμε τίποτα, τι να κάνουμε την επιδότηση εισφορών;
Ανεργία
3 φορές ταχύτερα τρέχει η ανεργία στην Κρήτη
Οικονομική κρίση
Κατασχέσεις 30 δευτερολέπτων στις ΗΠΑ
Δεν γλιτώνουν ούτε τα νεκροταφεία
Σύνοδος υπ. οικονομικών G20
Και η Ιαπωνία άδειασε τις ΗΠΑ
Ηλεκτροδότηση
Κυκλάδες στην πρίζα
Τεχνοοικονομικά
Ο μυστικός δείπνος Apple και Facebook με φόντο 51 δισ. δολ.
OpenCoffee: Το αντίθετο του Opengov
Φωτογραφίες για το Google; Φερμπότεν
Άλλες ειδήσεις
7,5 δισ. ευρώ οι οφειλές του κράτους