Έντυπη Έκδοση

«ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΥ ΚΟΠΗΚΕ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ», ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ

Τώρα που δεν παράγουμε τίποτα, τι να κάνουμε την επιδότηση εισφορών;

Ο ήχος από τα μηχανικά κλωστήρια δεν αφήνει λέξη να ακουστεί. Λίγο πιο κάτω, σε ένα μικρότερο κτίριο, το ευγενές μέταλλο γυαλίζει στο φως της λάμπας περίτεχνα στολισμένο στα χέρια του τεχνίτη.

Η απόγνωση και το τέλμα στο οποίο βρίσκονται δεν ξεπερνιούνται με αποσπασματικά μέτρα, λένε οι βιοτέχνες Η απόγνωση και το τέλμα στο οποίο βρίσκονται δεν ξεπερνιούνται με αποσπασματικά μέτρα, λένε οι βιοτέχνες Στη διπλανή γειτονιά μυρίζει κρέμα ζαχαροπλαστικής και λιωμένη σοκολάτα. Οι περισσότεροι βιοτέχνες ήταν στα εργαστήρια και τις επιχειρήσεις τους όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης. Απ' ό,τι φαίνεται η κίνηση του κεφαλιού μάλλον ήταν ίδια, απ' όλους: Συγκαταβατική.

* Τιμωρία γι' αυτούς που δεν μπόρεσαν να σταθούν στην αγορά επαρκώς και πριμοδότηση αυτών που δεν έχουν μεγάλη ανάγκη, αποτελεί σύμφωνα με τον αργυροχρυσοχόο Νίκο Βεργάδο το μέτρο για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Οπως λέει, η επιλεκτική αυτή μεταχείριση δεν έχει κανένα νόημα, αφού αυτοί που επλήγησαν περισσότερο αποκλείονται αφού απέλυσαν προσωπικό.

«Ως μέτρο είναι σωστό, αλλά θα έπρεπε να ισχύσει για όλους. Ετσι όπως το κάνουν είναι αδικία. Πρόκειται για κάτι που είχαμε ζητήσει εδώ και χρόνια επί υπουργίας Πετραλιά. Τώρα που οι παραγωγικές επιχειρήσεις έφτασαν στο σημείο να μην μπορούν να παραγάγουν τίποτα, το μέτρο αυτό για μας δεν έχει αξία από μόνο του. Στον κλάδο το δικό μας έβαλαν και το φόρο πολυτελείας και μας γονάτισαν. Πρόκειται για παροχή οξυγόνου που θα παρατείνει τη ζωή μας για λίγο και όχι για να σταθούμε στα πόδια μας. Το βασικό είναι να υλοποιήσουν αυτά που παραμένουν στα χαρτιά για το ΕΣΠΑ ώστε να πέσει χρήμα στην αγορά».

* Ο Ευθύμης Χαχάμης έχει εργαστήριο ζαχαροπλαστικής εδώ και 35 χρόνια και όπως δηλώνει δεν έχει έρθει ποτέ αντιμέτωπος με τόσο δύσκολες καταστάσεις. Στην επιχείρησή του απασχολεί 4 άτομα ενώ συμμετέχουν και 4 μέλη της οικογένειάς του.

«Πρόκειται για μικρή ανακούφιση και όχι λύση. Σαφώς είναι αποτρεπτικό για να διώξει κάποιος τους υπαλλήλους του, αλλά οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να παραμένουν αβοήθητες. Ο τζίρος του δικού μου κλάδου έχει πέσει 20%-25% σε σχέση με πέρυσι.

Υπάρχουν πολλά ζαχαροπλαστεία που είχαν έναν-δυο υπαλλήλους και τους απέλυσαν διότι δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν και τώρα δουλεύουν την επιχείρηση οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες και η οικογένειά τους. Αυτοί γιατί να μην επιδοτηθούν για να προσλάβουν ξανά κόσμο; Το χρήμα που κόπηκε από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους κόπηκε από την αγορά. Αυτή πρέπει να ενισχύσουν».

Ας επιστρέψουν τον ΦΠΑ

* Βιοτεχνία επεξεργασίας νημάτων έχει ο Δημήτρης Τσάτσος, ο οποίος χαρακτηρίζει κατ' αρχάς βοηθητικό το μέτρο.

«Προσωπικά δεν έχω απολύσει κανέναν τους τελευταίους τρεις μήνες από τους 8 εργαζόμενους που έχω, οπότε θα μπορούσα να ενταχθώ στο μέτρο των επιδοτήσεων ασφαλιστικών εισφορών. Το σημαντικότερο όμως είναι να πληρώσει το Δημόσιο τα χρήματα που χρωστάει, όπως τον ΦΠΑ στους εξαγωγείς, τα οφειλόμενα στους φαρμακοποιούς, τα κονδύλια για ενδύματα και τα είδη για τον στρατό που παραμένουν χρέη.

Ετσι οι επιχειρηματίες θα μπορέσουν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους, η τράπεζα θα μπορέσει να δανείσει κάποιον άλλον ο οποίος θα πληρώσει τους προμηθευτές του κ.λπ.

Ετσι θα σπάσει η αλυσίδα της έλλειψης χρήματος που έχει δημιουργηθεί από το ίδιο το κράτος, το οποίο κρατάει τα χρήματα στα σεντούκια πληρώνοντας μόνο δόσεις δανείων».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Επιχειρήσεις
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Απασχόληση και ανεργία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Η παιδεία, μεγάλο θύμα των περικοπών
Τράπεζα της Ελλάδος
Αντιδρά σε νέα αύξηση φόρων ακόμη και ο Προβόπουλος
Αντίστροφη «μόλυνση» για τις τράπεζες
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ε.Ε. ή Ευρώπη των Ελλειμμάτων
Κρατικός προϋπολογισμός
Η μπίλια του ελλείμματος γύρω απ' το 15,4%
Κτηματαγορά
600.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια από ανάγκη
ΟΤΕ
Και το όνομα αυτού, Τσαμάζ
Επιχειρήσεις
Τώρα που δεν παράγουμε τίποτα, τι να κάνουμε την επιδότηση εισφορών;
Ανεργία
3 φορές ταχύτερα τρέχει η ανεργία στην Κρήτη
Οικονομική κρίση
Κατασχέσεις 30 δευτερολέπτων στις ΗΠΑ
Δεν γλιτώνουν ούτε τα νεκροταφεία
Σύνοδος υπ. οικονομικών G20
Και η Ιαπωνία άδειασε τις ΗΠΑ
Ηλεκτροδότηση
Κυκλάδες στην πρίζα
Τεχνοοικονομικά
Ο μυστικός δείπνος Apple και Facebook με φόντο 51 δισ. δολ.
OpenCoffee: Το αντίθετο του Opengov
Φωτογραφίες για το Google; Φερμπότεν
Άλλες ειδήσεις
7,5 δισ. ευρώ οι οφειλές του κράτους