Έντυπη Έκδοση

Η παιδεία, μεγάλο θύμα των περικοπών

Περικοπή επενδυτικών κονδυλίων αξίας 1,26 δισ. ευρώ από κρίσιμα προγράμματα παιδείας, πολιτισμού, τουρισμού, υγείας, προστασίας δασών, δημόσιας ασφάλειας αλλά και από συγκοινωνιακά έργα ολοκλήρωσε... αθόρυβα η κυβέρνηση.

Μεγάλο θύμα ήταν οι επενδύσεις στην παιδεία που περικόπηκαν κατά 605 εκατ. ευρώ.

Στο υπουργείο Παιδείας είχαν προγραμματιστεί έργα (κυρίως νέα σχολεία, πανεπιστημιακές υποδομές, ψηφιακός εξοπλισμός κ.λπ.) αξίας 1.045 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, απέμειναν προς αξιοποίηση το 2010 μόνο 440 εκατ. ευρώ, καθρεφτίζοντας μεγάλες καθυστερήσεις στην πορεία των έργων. Και όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες με τις -θολές ακόμη- εξαγγελίες περί Νέου Σχολείου και μεταρρύθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Δεύτερο σε απώλεια έρχεται το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που «έχασε» επενδύσεις αξίας 487 εκατ. ευρώ. Τα 410 εκατ. ευρώ κόπηκαν από συγκοινωνικά έργα (ΟΣΕ, αστικές μεταφορές) και τα υπόλοιπα για οικιστικές επενδύσεις, για ύδρευση, αποχέτευση και άλλα έργα. Από επενδύσεις σε τουρισμό και σε πολιτικές υποδομές έφυγαν 139 εκατ. ευρώ.

Η αναθεώρηση του προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έγινε με αφορμή τη νέα -τρίτη κατά σειρά- περικοπή του προϋπολογισμού του από τα 10,3 δισ. ευρώ στα 9 δισ. ευρώ στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Ηταν ακόμη μία απόδειξη ότι τα τελευταία χρόνια και οι δύο κυβερνήσεις το έχουν αναγάγει στην εύκολη... λύση κάλυψης κάθε «τρύπας» σε φορολογικά έσοδα ή άλλες δαπάνες, κυρίως σπατάλης, στο Δημόσιο.

Ηδη έχει ανακοινωθεί νέα περικοπή κατά 300 εκατ. ευρώ το 2011 και πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Νοέμβριο στη νέα αναθεώρηση του Μνημονίου δεν αποκλείεται νέο «πετσόκομμα».

Η τελευταία περικοπή ήταν μικρή, μόλις 200 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι αναλυτικές καταστάσεις των προβλέψεων για κάθε υπουργείο και τομέα δείχνουν ότι συντελέστηκε μία πολλαπλάσια μεταφορά χρημάτων μεταξύ προγραμμάτων και δράσεων: έφυγαν συνολικά 1,26 δισ. ευρώ από 9 υπουργεία.

Από το ποσόν αυτό τα 200 εκατ. κόπηκαν οριστικά και τα υπόλοιπα μοιράστηκαν σε συγκεκριμένα έργα: δράσεις κατάρτισης, επενδύσεις μικρομεσαίων, φωτοβολταϊκά έργα, δαπάνες του υπουργείου Εσωτερικών, επικοινωνίες και Ολυμπιακά Εργα που ακόμη... υλοποιούνται.

Ούτε... ευρώ δεν δόθηκε παραπάνω σε επενδύσεις δήμων και μόνο 97 εκατ. ευρώ «εμπλούτισαν» τα έργα των περιφερειών.

Η περικοπή έγινε γιατί τα συγκεκριμένα προγράμματα είχαν μεγάλες καθυστερήσεις, αλλά και διότι λόγω του περιορισμού του ΠΔΕ στα 9 δισ. ευρώ έπρεπε να δοθούν όχι μόνο τα χρήματα που αρχικά είχαν προβλεφθεί, αλλά ακόμη περισσότερα σε επιχειρηματίες και ανέργους που περιμένουν στην... ουρά να πληρωθούν χρωστούμενα μηνών.

Τις καλύτερες επιδόσεις έχουν από πλευράς υλοποίησης τα έργα σε δήμους (έχουν καλύψει κατά 127% το στόχο του εννεαμήνου), επικοινωνίες, δικαιοσύνη αλλά και τουρισμό (που παρ' όλα αυτά περικόπηκαν). Κατά 2% πιο γρήγορα από το στόχο υλοποιούνται τα έργα του υπουργείου Εργασίας.

Στον αντίποδα, πολύ χαμηλές είναι οι επιδόσεις στα περιφερειακά προγράμματα (κάλυψη του 50% των πιστώσεων), στις δράσεις υγείας, πολιτισμού, δικαιοσύνης, παιδείας, γεωργίας και προστασίας του πολίτη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικός προϋπολογισμός
Εκπαίδευση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Η παιδεία, μεγάλο θύμα των περικοπών
Τράπεζα της Ελλάδος
Αντιδρά σε νέα αύξηση φόρων ακόμη και ο Προβόπουλος
Αντίστροφη «μόλυνση» για τις τράπεζες
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ε.Ε. ή Ευρώπη των Ελλειμμάτων
Κρατικός προϋπολογισμός
Η μπίλια του ελλείμματος γύρω απ' το 15,4%
Κτηματαγορά
600.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια από ανάγκη
ΟΤΕ
Και το όνομα αυτού, Τσαμάζ
Επιχειρήσεις
Τώρα που δεν παράγουμε τίποτα, τι να κάνουμε την επιδότηση εισφορών;
Ανεργία
3 φορές ταχύτερα τρέχει η ανεργία στην Κρήτη
Οικονομική κρίση
Κατασχέσεις 30 δευτερολέπτων στις ΗΠΑ
Δεν γλιτώνουν ούτε τα νεκροταφεία
Σύνοδος υπ. οικονομικών G20
Και η Ιαπωνία άδειασε τις ΗΠΑ
Ηλεκτροδότηση
Κυκλάδες στην πρίζα
Τεχνοοικονομικά
Ο μυστικός δείπνος Apple και Facebook με φόντο 51 δισ. δολ.
OpenCoffee: Το αντίθετο του Opengov
Φωτογραφίες για το Google; Φερμπότεν
Άλλες ειδήσεις
7,5 δισ. ευρώ οι οφειλές του κράτους