Έντυπη Έκδοση

«ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ»

Με tweet θάβει ο Θεοχάρης τη λίστα Λαγκάρντ...

Τέσσερις ημέρες πριν ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων με εγκύκλιο έδινε οδηγίες στους εφοριακούς να επισπεύσουν τον έλεγχο των υποθέσεων που παραγράφονται

Την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να θάψει τις γνωστές λίστες με τις υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, με πρόσχημα ότι δεν έχουν εισπρακτικό ενδιαφέρον, που είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας η «Ε», επιβεβαίωσε μέσω twitter ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Η σημερινή... πολιτική τοποθέτηση του κ. Θεοχάρη Η σημερινή... πολιτική τοποθέτηση του κ. Θεοχάρη Συγκεκριμένα, στις 19 Οκωβρίου ο κ. Θεοχάρης απαντώντας σε ερώτηση πολίτη μέσω του twitter, αν υπάρχει πρόθεση να θαφτούν οι έρευνες για τους μεγαλοφοροφυγάδες, έγραψε: «Δεν σχολιάζω τις δράσεις του ΣΔΟΕ. Γενικά, υποθέσεις κοντά σε παραγραφή δεν έχουν εισπρακτικό ενδιαφέρον».

Με το tweet του ο κ. Θεοχάρης επιβεβαίωσε απόλυτα τις αποκαλύψεις που είχε κάνει η «Ε» στις 9 Οκτωβρίου για την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών «να μπει κόκκινη γραμμή στις υποθέσεις φοροδιαφυγής που αφορούν το παρελθόν και να ασχοληθεί με τις νέες υποθέσεις». Οπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά τότε στην «Ε» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «όλες αυτές οι λίστες δεν έβγαλαν τόσο καιρό κανένα αποτέλεσμα και ούτε πρόκειται να βγάλουν».

Με λίγα λόγια, ο κ. Θεοχάρης επιβεβαιώνει ότι το υπουργείο Οικονομικών στην ουσία εξαναγκάστηκε μετά τις αποκαλύψεις, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, να καταθέσει στη Βουλή τροπολογία με την οποία έδινε παράταση στην παραγραφή των υποθέσεων που αφορούν τις λίστες με στοιχεία φοροδιαφυγής. Την ίδια ώρα όμως, σύμφωνα με τα γραπτά του κ. Θεοχάρη, στις προθέσεις του υπουργείου συνεχίζει να είναι η διακοπή των ελέγχων αυτών των λιστών.

«Είναι απαράδεκτο την ίδια στιγμή που χιλιάδες εφοριακοί δίνουν αγώνα να μην παραγραφούν αυτές οι υποθέσεις και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου, οποιοδήποτε στέλεχος της ηγεσίας να στέλνει μήνυμα ότι όλη αυτή η δουλειά δεν έχει νόημα», τόνισε στην «Ε» ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων Ελλάδος, Τρύφων Αλεξιάδης, προσθέτοντας ότι:

Ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση δημιουργεί το γεγονός ότι το συγκεκριμένο tweet του κ. Θεοχάρη ήρθε μόλις τέσσερις μέρες μετά από εγκύκλιο που υπέγραφε ο ίδιος και ήταν ιδιαίτερα αυστηρός προς τους εφοριακούς, δίνοντάς τους οδηγίες ώστε να επισπευθεί ο έλεγχος των υποθέσεων που παραγράφονται.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για κάθε ανέλεγκτη υπόθεση θα καταρτίζεται πίνακας μορίων, ώστε να έχουν προτεραιότητα στους ελέγχους υποθέσεις μεγάλου κινδύνου για φοροδιαφυγή.

Ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων στην εγκύκλιο προς τους ελεγκτές με ημερομηνία 15 Οκτωβρίου 2013 βάζει συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους ελέγχων και τονίζει ότι ο έλεγχος υποθέσεων που εκκρεμεί η έκδοση εντολής και υποθέσεις μετά από παραγγελία εισαγγελικών λειτουργών ή επιθεωρητών, υποθέσεις μεγάλου πλούτου, ακινήτων εξωτερικού, offshore, υποθέσεις που εμπίπτουν στο προβλεπόμενο δείγμα, εμβασμάτων, υποθέσεις οι οποίες έχουν ανατεθεί με απόφαση υπουργού ή του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, καθώς και υποθέσεις που ο φορολογικός έλεγχος έχει εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, κατόπιν αίτησης των υπηρεσιών, ο έλεγχος αυτών καθίσταται υποχρεωτικός.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο πώς ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων εκδίδει εγκυκλίους με τις οποίες ζητάει από τους εφοριακούς να ρίξουν όλο το βάρος των ελέγχων στις υποθέσεις που παραγράφονται, για να φέρουν αποτελέσματα, και την ίδια ώρα μέσω του twitter δηλώνει ότι οι συγκεκριμένες υποθέσεις δεν έχουν εισπρακτικό ενδιαφέρον;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Social Media
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Φοροδιαφυγή
Υπουργείο Οικονομικών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικά ταμεία
Βίαιη ανατροπή στις συντάξεις
ΕΛΣΤΑΤ
ΕΛΣΤΑΤ: Στράφι το κούρεμα, αμετακίνητο το χρέος
Φοροδιαφυγή
Με tweet θάβει ο Θεοχάρης τη λίστα Λαγκάρντ...
Ιδιωτικοποιήσεις
Υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων ο Ντάισελμπλουμ, όμως εκτός της Ολλανδίας
ΟΑΣΑ
Με στάση πληρωμών κινδυνεύει ο ΟΑΣΑ
ΑΕΠ
Με αλχημείες βαφτίζουν το έλλειμμα πλεόνασμα
ΔΕΣΦΑ
Αιφνιδιαστική αλλαγή του Δ.Σ. του ΔΕΣΦΑ
Τουρισμός
«Να ελπίζετε στον τουρισμό»
Task Force
...Και η Task Force διαπιστώνει καθυστέρηση