Έντυπη Έκδοση

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ιθαγένεια-ψήφος σε μετανάστες

Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις προσεχείς δημοτικές εκλογές αποκτούν περίπου 250.000 νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα ομογενείς και αλλοδαποί (εξαιρουμένου του αξιώματος του δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου).

Με την παρουσία του αρχιεπισκόπου, έπειτα από πρόσκληση, το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο Με την παρουσία του αρχιεπισκόπου, έπειτα από πρόσκληση, το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο συζητήθηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο και θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, προϋπόθεση είναι να έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους και να κάνουν αίτηση εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Επιπροσθέτως, πρέπει να είναι κάτοχοι:

* Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς (ΕΔΤΟ), άδειας διαμονής αορίστου χρόνου ή δεκαετούς διάρκειας, δελτίου μόνιμης διαμονής ως μέλη οικογένειας Ελληνα πολίτη ή πολίτη κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή να έχουν υπαχθεί στο καθεστώς των επί μακρόν διαμενόντων στη χώρα, να είναι γονείς ανήλικων Ελλήνων πολιτών με πενταετή συνεχή και νόμιμη διαμονή στη χώρα ή να έχουν αναγνωριστεί ως πολιτικοί πρόσφυγες ή να έχουν υπαχθεί στο καθεστώς επικουρικής προστασίας (των μελών της οικογένειάς τους συμπεριλαμβανομένων) κ.λπ.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο, ρυθμίζεται και το θέμα της απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας των παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα από αλλοδαπούς γονείς, ως ακολούθως:

* Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν από τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και η αίτηση εγγραφής υποβάλεται με την παρέλευση της πενταετίας.

* Τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του, εφόσον υποβάλει σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριετίας από τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά με κοινή δήλωση των γονέων του και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου μόνιμης κατοικίας του και το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου. *

!Την πλήρη αντίθεσή του στις κυβερνητικές εξαγγελίες για χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, όπως άλλωστε αναμενόταν, εξέφρασε για άλλη μια φορά ο ΛΑΟΣ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Κ. Αϊβαλιώτης, μίλησε και πάλι για αλλοίωση του εκλογικού σώματος και κάλεσε την κυβέρνηση να προκηρύξει δημοψήφισμα. Διαφορετικά, αφήσε να εννοηθεί ότι θα το επιδιώξει ο ΛΑΟΣ! Είπε χαρακτηριστικά: «Αλλοίωσαν τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Αλλοίωσαν το φρόνημα του λαού. Τώρα αλλοιώνουν και το εκλογικό σώμα. Αν πιστεύουν πως τους ψήφισε γι' αυτό ο ελληνικός λαός, τους προκαλούμε να θέσουν την πρότασή τους σε δημοψήφισμα. Ο ΛΑΟΣ θα απευθυνθεί στον λαό για να σταματήσει το ξεπούλημα της ψήφου του».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Μετανάστες και πρόσφυγες
Σχετικά θέματα: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
«Βελτίωση» βλέπει ο Χρυσοχοΐδης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Ιθαγένεια-ψήφος σε μετανάστες
«Βελτίωση» βλέπει ο Χρυσοχοΐδης
Κυβέρνηση
Προσπαθούν να συντονιστούν με νέο όργανο
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
«Κλείνει ένας κύκλος αρνητικών αξιολογήσεων»
Εξεταστικές επιτροπές
Εξεταστική και για τον «Γερμανό» ζητά το ΠΑΣΟΚ
Νεα Δημοκρατία
Αλληλοκατηγορούνται οι πρώην «τσάροι»
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Αυτοτελής η φορολόγηση επιδομάτων
Οικολόγοι Πράσινοι
«Διαψεύδει τις προσδοκίες ο προϋπολογισμός 2010»
ΕΣΡ
Πρόστιμα σε κανάλια για «γκρίζα» διαφήμιση
ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.
Πεταλωτής: Ρεσιτάλ πολιτικής ανευθυνότητας από τον Σαμαρά
Επιστολή
Περί εθελούσιας
Τουρκία
Θετικά σχόλια για το ξέσπασμα Βαρθολομαίου
ΠΓΔΜ
Παπούλιας: Πρώτα το όνομα, μετά η επίσκεψη
Ευρωπαϊκή Ενωση
Αντιδήλωση Μ. Βρετανίας για τα ενταξιακά
Άλλες ειδήσεις
Συνάντηση Προβόπουλου με Παπούλια
Παραιτήσεις
Απαιτούμε τις γερμανικές αποζημιώσεις