Έντυπη Έκδοση

**ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Αυτοτελής η φορολόγηση επιδομάτων

Εκτός του ενιαίου τρόπου φορολόγησης οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Πάνου Μπεγλίτη, τα επιδόματα των πιλότων καθώς και των άλλων αξιωματικών που έχουν σχέση με την επικίνδυνη εργασία θα συνεχίσουν να φορολογούνται αυτόνομα.

Τη δήλωση έκανε ο αναπληρωτής υπουργός κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο αεροδρόμιο της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λήμνο, λίγο αφότου παρακολούθησε πραγματική διαδικασία αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών που είχαν παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Οπως είπε, «η κυβέρνησή μας θα υπερασπιστεί τα επιδόματα που παίρνουν οι πιλότοι. Αναγνωρίζουμε το δύσκολο έργο τους, τα επιδόματά τους δεν θα φορολογηθούν, δεν θα καταργηθεί δηλαδή η αυτοτελής φορολόγηση για τα επιδόματα των ιπταμένων μας».

Το πτητικό επίδομα των χειριστών είναι ανάλογο του τύπου του αεροσκάφους που «πετάει» ο χειριστής. Ξεκινά από τις 9.000 ευρώ ανά εξάμηνο για τους πιλότους μαχητικών «πρώτης γραμμής», όπως λέγονται, δηλαδή αυτούς που πραγματοποιούν αναχαιτίσεις, και κλιμακώνεται προς τα κάτω. Κατά μέσον όρο, τα επιδόματα είναι περίπου 5.000 ευρώ ανά εξάμηνο.

Μαζί με το πτητικό εξαιρούνται από την ενιαία φορολόγηση και τα επιδόματα που παίρνουν όσοι υπηρετούν στα υποβρύχια, οι ιπτάμενοι μηχανικοί, όσοι παίρνουν καταδυτικό ή επίδομα ναρκαλιευτή και φυσικά και το επίδομα των αλεξιπτωτιστών. Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς, σήμερα στις Ενοπλες Δυνάμεις υπάρχουν 8.000 ένστολοι που παίρνουν τέτοιου τύπου επιδόματα.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια τα επιδόματα των αξιωματικών φορολογούνταν αυτοτελώς με ποσοστό 15%. Πρόσφατα, επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, ο συντελεστής μειώθηκε στο 5%, ως ένα είδος αύξησης κυρίως προς τους πιλότους των μαχητικών, καθώς η τότε εισοδηματική πολιτική δεν επέτρεπε αυξήσεις.

Προφανώς στην ίδια λογική και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι δεν θα ισχύσει η ενιαία φορολόγηση, καθώς, όπως είπε ο κ. Μπεγλίτης, «είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε απέναντι στην Πολεμική Αεροπορία για να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας για ό,τι κάνουν για την εθνική ασφάλεια της χώρας, για ό,τι κάνουν για να είναι πάντα η πατρίδα μας ισχυρή, αξιόπιστη και εθνικά υπερήφανη».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Ιθαγένεια-ψήφος σε μετανάστες
«Βελτίωση» βλέπει ο Χρυσοχοΐδης
Κυβέρνηση
Προσπαθούν να συντονιστούν με νέο όργανο
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
«Κλείνει ένας κύκλος αρνητικών αξιολογήσεων»
Εξεταστικές επιτροπές
Εξεταστική και για τον «Γερμανό» ζητά το ΠΑΣΟΚ
Νεα Δημοκρατία
Αλληλοκατηγορούνται οι πρώην «τσάροι»
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Αυτοτελής η φορολόγηση επιδομάτων
Οικολόγοι Πράσινοι
«Διαψεύδει τις προσδοκίες ο προϋπολογισμός 2010»
ΕΣΡ
Πρόστιμα σε κανάλια για «γκρίζα» διαφήμιση
ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.
Πεταλωτής: Ρεσιτάλ πολιτικής ανευθυνότητας από τον Σαμαρά
Επιστολή
Περί εθελούσιας
Τουρκία
Θετικά σχόλια για το ξέσπασμα Βαρθολομαίου
ΠΓΔΜ
Παπούλιας: Πρώτα το όνομα, μετά η επίσκεψη
Ευρωπαϊκή Ενωση
Αντιδήλωση Μ. Βρετανίας για τα ενταξιακά
Άλλες ειδήσεις
Συνάντηση Προβόπουλου με Παπούλια
Παραιτήσεις
Απαιτούμε τις γερμανικές αποζημιώσεις