Έντυπη Έκδοση

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟΜΕΣ ΚΑΙ ΡΗΞΕΙΣ

«Διαψεύδει τις προσδοκίες ο προϋπολογισμός 2010»

Σαφή διάψευση των υποσχέσεων για την πράσινη οικονομία αποτελεί ο προϋπολογισμό του 2010, εκτιμούν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό του υπάρχοντος οικονομικού προτύπου, που μας οδήγησε έως εδώ, και δεν γυρίζει σελίδα ούτε σε επίπεδο δημοσιονομικής εξυγίανσης ούτε σε επίπεδο κοινωνικού κράτους ούτε δυστυχώς σε επίπεδο περιβαλλοντικής πολιτικής, προσθέτουν στην ανάλυση που έχουν δώσει στη δημοσιότητα.

«Σήμερα πληρώνουμε την κατάρρευση του οικονομικού μοντέλου ολόκληρης της τελευταίας 15ετίας» επισήμανε ο Ν. Χρυσόγελος στη χθεσινή συνέντευξη που έδωσε για τους Οικολόγους Πράσινους μαζί με τους Γ. Παρασκευόπουλο, Μ. Πίνιου και Μ. Τρεμόπουλο «Σήμερα πληρώνουμε την κατάρρευση του οικονομικού μοντέλου ολόκληρης της τελευταίας 15ετίας» επισήμανε ο Ν. Χρυσόγελος στη χθεσινή συνέντευξη που έδωσε για τους Οικολόγους Πράσινους μαζί με τους Γ. Παρασκευόπουλο, Μ. Πίνιου και Μ. Τρεμόπουλο Επαναλαμβάνω, δήλωσε, ο Νίκος Χρυσόγελος, ότι σήμερα «πληρώνουμε την κατάρρευση του οικονομικού μοντέλου ολόκληρης της τελευταίας 15ετίας, που δημιούργησε μια οικονομία με ημερομηνία λήξης, στηριζόμενη στη διόγκωση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Εξοδος από την κρίση σημαίνει και αναπροσανατολισμό της οικονομίας σε πράσινες κατευθύνσεις, κάτι που δυστυχώς απουσιάζει από τη φιλοσοφία του προϋπολογισμού».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συνοψίζοντας αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε:

**Να διαμορφώσει το κατάλληλο θεσμικό, κοινωνικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο με περισσότερο δημόσιο έλεγχο του χρηματοδοτικού συστήματος, για να αναπτυχθούν οι κοινωνικές επιχειρήσεις, η κοινωνική οικονομία και η οικονομία των πολιτών (να μπορεί δηλαδή ο πολίτης να αναπτύσσει εύκολα πράσινες, κυρίως, επενδυτικές δραστηριότητες).

**Να περιορίσει (βάλει φρένο) τις προφανείς σπατάλες του δημόσιου τομέα, όπως τη γραφειοκρατία, τη σπατάλη χρημάτων σε φαραωνικού τύπου και περιβαλλοντικά καταστροφικών έργων, όπως η εκτροπή του Αχελώου κ.ά.

**Να στρέψει την οικονομία σε πράσινες και αναγκαίες οικονομικές δραστηριότητες. Με κίνητρα και αντικίνητρα, μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, διαβάθμιση του ΦΠΑ με βάση κοινωνικά-οικολογικά κριτήρια, την αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, την εγγύηση επιτοκίων τραπεζών για χρηματοδότηση επενδύσεων, σε εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και περιβαλλοντικές επενδύσεις κ.λπ.

* Να μεταφέρει το βάρος της φορολόγησης από την εργασία σε επιβαρυντικές για το περιβάλλον και την κοινωνία δραστηριότητες. Είναι λογικό να ελαφρυνθεί η φορολογία στα εισοδήματα που αποκτώνται από την εργασία και να επιβαρυνθούν περισσότερο τα εισοδήματα που προέρχονται από το χρηματιστήριο και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές γενικότερα, την πώληση γης, τις υπεραξίες, κ.ά.

* Να προωθήσει με άμεση πρωτοβουλία σε συνεργασία με άλλες χώρες και πολιτικές δυνάμεις την εξαίρεση του αναγκαίου δανεισμού για επενδύσεις που στρέφουν την οικονομία σε πράσινη κατεύθυνση από τα όρια του συμφώνου σταθερότητας.

Οι Πράσινοι θεωρούν ότι παρά τη νωπή λαϊκή εντολή και το μεγάλο απόθεμα λαϊκής εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση επιλέγει να μην κάνει τομές και ρήξεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικολόγοι Πράσινοι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Ιθαγένεια-ψήφος σε μετανάστες
«Βελτίωση» βλέπει ο Χρυσοχοΐδης
Κυβέρνηση
Προσπαθούν να συντονιστούν με νέο όργανο
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
«Κλείνει ένας κύκλος αρνητικών αξιολογήσεων»
Εξεταστικές επιτροπές
Εξεταστική και για τον «Γερμανό» ζητά το ΠΑΣΟΚ
Νεα Δημοκρατία
Αλληλοκατηγορούνται οι πρώην «τσάροι»
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Αυτοτελής η φορολόγηση επιδομάτων
Οικολόγοι Πράσινοι
«Διαψεύδει τις προσδοκίες ο προϋπολογισμός 2010»
ΕΣΡ
Πρόστιμα σε κανάλια για «γκρίζα» διαφήμιση
ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.
Πεταλωτής: Ρεσιτάλ πολιτικής ανευθυνότητας από τον Σαμαρά
Επιστολή
Περί εθελούσιας
Τουρκία
Θετικά σχόλια για το ξέσπασμα Βαρθολομαίου
ΠΓΔΜ
Παπούλιας: Πρώτα το όνομα, μετά η επίσκεψη
Ευρωπαϊκή Ενωση
Αντιδήλωση Μ. Βρετανίας για τα ενταξιακά
Άλλες ειδήσεις
Συνάντηση Προβόπουλου με Παπούλια
Παραιτήσεις
Απαιτούμε τις γερμανικές αποζημιώσεις