Έντυπη Έκδοση

ΣΥΖΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

Οι αποδείξεις συμφέρουν την τσέπη

Τη συλλογή κάθε είδους αποδείξεων αγοράς προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών από την 1η Ιανουαρίου 2010 προωθεί το οικονομικό επιτελείο, το οποίο συζητάει και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου για τα υψηλά εισοδήματα.

Το ζήτημα θα εξεταστεί στο πλαίσιο του διαλόγου με τους 28 εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, που ξεκίνησε χθες υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησης επί των 11 θεματικών ενοτήτων που θα απασχολήσουν τις ομάδες εργασίας, με κεντρικό στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, που μόνο από ΦΠΑ φτάνει στα 6,6 δισ. ευρώ.

Αρχεται ο... διάλογος

Σήμερα ανοίγει και ο διάλογος με τους πολίτες στο www.opengov.gr, όπου θα μπορούν να τοποθετηθούν επί των 11 ενοτήτων, αλλά και να απαντήσουν σε καίριες ερωτήσεις που έχει ετοιμάσει το υπουργείο. «Πιστεύετε ότι πρέπει να εκπίπτουν όλες οι δαπάνες ή ένα μέρος εξ αυτών; Να συνδέονται ή όχι με το αφορολόγητο;», είναι χαρακτηριστικά μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, επί των οποίων οι πολίτες θα κληθούν να πάρουν θέση.

Στα σχέδια της κυβέρνησης, πάντως, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου, είναι: Η έναρξη της συλλογής αποδείξεων από κάθε είδους αγορά ή παροχή υπηρεσίας. Επειδή ο διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη, συνιστάται στους πολίτες να μαζεύουν όλες τις αποδείξεις από την 1η του νέου έτους. Ορισμένοι δεν εξαιρούν ούτε καν τις αποδείξεις από το σούπερ μάρκετ (αν και οι περισσότεροι το θεωρούν ακραίο), καθώς είναι ανοιχτό το τι θα βγάλει ο διάλογος.

Οι προτάσεις, που έχουν γίνει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, εντοπίζονται σε δύο σημεία:

1 Απλώς να διευρυνθεί το ποσό της δαπάνης που θα εκπίπτει από το εισόδημα και να αφορά ορισμένες κατηγορίες αγορών. Το ισχύον 40% της συνολικής δαπάνης να ανέλθει στο 50% ή 60% ή περισσότερο, καθώς και να συμπεριληφθούν περισσότερες καταναλωτικές δαπάνες (ρούχα, υποδήματα κ.λπ.), κυρίως από επαγγελματίες που συνηθίζουν να φοροδιαφεύγουν. Το μέτρο συνοδεύεται από διατήρηση ή αύξηση του υπάρχοντος αφορολογήτου των 12.000 ευρώ.

2 Να μειωθεί το αφορολόγητο όριο για τα υψηλά εισοδήματα, τα οποία για την παροχή επιπλέον αφορολογήτου θα πρέπει να προσκομίζουν αποδείξεις. Εν τούτοις για χαμηλά εισοδήματα δεν μπορεί να ισχύσει το ίδιο μέτρο, έλεγαν στελέχη του υπουργείου, καθώς «είναι πολύ δύσκολο για κάποιον με εισόδημα 7.000 ευρώ να του πεις να μαζέψει και 5.000 ευρώ αποδείξεις».

Ηλεκτρονικό τιμολόγιο

Η διακράτηση των αποδείξεων αποτελεί ένα ζήτημα. Σε αυτή τη φάση εξετάζουν το ενδεχόμενο της διακράτησης στην οικία, καθώς οι δηλώσεις θα γίνουν ηλεκτρονικές, με συνυποβολή αναλυτικής κατάστασης αποδείξεων με ΑΦΜ και επωνυμία επιχειρηματία. Συζητείται και η προώθηση ηλεκτρονικού τιμολογίου που θα συνδέεται με επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό.

Δεν απουσιάζουν και τα ακραία σενάρια, όπως να αφαιρείται το σύνολο των δαπανών από το εισόδημα του φορολογούμενου και επί του υπολοίπου ποσού να υπολογίζεται ο φόρος. Συνοδεύεται από την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ, αφήνοντας ανοιχτό το ύψος αυτού, το οποίο θα είναι όσο και οι αποδείξεις που θα προσκομίζει ο φορολογούμενος.

Το λογιστικό σύστημα (αμερικανικού τύπου), που έχει προταθεί να ισχύσει και για τα φυσικά πρόσωπα, θεωρείται από τα πιο δίκαια, καθώς ο φόρος υπολογίζεται μόνο επί του καθαρού ποσού που απομένει μετά την αφαίρεση των δαπανών.

Εν τούτοις, εγκυμονεί κινδύνους, καθώς ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να υποβοηθάται από ένα πλήρες ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, με ηλεκτρονικές και δη ονομαστικές αποδείξεις, καθώς και on line σύνδεση λογιστηρίων με υπουργείο, ώστε να μπορούν να ελέγχουν ό,τι κινείται στην αγορά. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Υπουργείο Οικονομικών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Οι αποδείξεις συμφέρουν την τσέπη
Αγρότες
Ασφάλιστρα χαράτσι στους αγρότες - Σε 3 υπουργεία τα τρόφιμα
Υπουργείο Οικονομικών
Εξοφλούν τώρα χρέη 1,2 δισ. ευρώ - Μεταφέρουν 1 δισ. στο 2010
Δεν συζητούν φορολόγηση του εφάπαξ
Υπουργείο Εργασίας
Ασφαλιστικές εισφορές με βάση τον τζίρο
Ανενεώσιμες πηγές ενέργειας
Ξεμπλοκάρουν οι φωτοβολταϊκές επενδύσεις στην Υλίκη
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ευχαριστήθηκαν την υποβάθμιση Moody's
Άλλες ειδήσεις
Στο Μαρούσι το πρώτο ηλεκτρονικό παρατηρητήριο τιμών