Έντυπη Έκδοση

Ασφάλιστρα χαράτσι στους αγρότες - Σε 3 υπουργεία τα τρόφιμα

«Μαύρα μαντάτα» για τους αγρότες, καθώς κοντά στ' άλλα έρχεται από το νέο χρόνο και εισφορά (ασφάλιστρα) υπέρ ΕΛΓΑ, ενώ θα εξακολουθήσει να ισχύει το «μπάχαλο» στον τομέα των τροφίμων, με τις συναρμοδιότητες τριών υπουργείων (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος).

Παράλληλα, μεγάλη ένταση επικρατεί στην επιβολή προστίμων σε 4 εταιρείες που παραβίασαν τη νομοθεσία για τα τρόφιμα.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Μπατζελή, σε συνέντευξη Τύπου προανήγγειλε:

* Την επιβολή ασφάλιστρου της γεωργικής παραγωγής υπέρ ΕΛΓΑ, σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης του προϋπολογισμού του και ως ένα είδος ανταποδοτικότητας των αγροτών για τις αποζημιώσεις από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Θα υπάρξει δε αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ και αλλαγή διοίκησης.

* Την πρώτη προτεραιότητα που θα δοθεί στον τομέα των τροφίμων. Προχωρεί στην αναδιάρθρωση του ΕΦΕΤ με την ομογενοποίηση όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή διοίκησης στον Οργανισμό.

Οσον αφορά το θέμα της επιβολής προστίμων (περσινή υπόθεση) σε εταιρείες που διακινούσαν και εμπορεύονταν ακατάλληλα τρόφιμα (μία γαλακτοβιομηχανία, μία εταιρεία με σουσάμι και κεντρική αλυσίδα σούπερ μάρκετ) με παραπλανητικό για τους καταναλωτές τρόπο, υπήρξε διχογνωμία από τη σημερινή διοίκηση του ΕΦΕΤ, και τελικά τις αποφάσεις θα τις πάρει η υπουργός.

* Για τις κοινοτικές επιδοτήσεις ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να εξοφληθούν οι παραγωγοί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2010, καθώς η ψηφιακοποίηση έχει φτάσει στο 70%. Για τις προκαταβολές που ήδη δόθηκαν, ο υφυπουργός κ. Μιχ. Καρχιμάκης διευκρίνισε ότι η παρακράτηση που έγινε αφορούσε ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών προς την ΑΤΕ και της ΕΑΣ, συνολικού ύψους 90 εκατ. ευρώ, σ' ένα συνολικό ποσό ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Τέλος, η κ. Μπατζελή είπε ότι η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει τις θέσεις της για τα μεγάλα θέματα της ελληνικής γεωργίας, στην έναρξη του κοινωνικού διαλόγου, που θα γίνει στις 25-26/1/2010.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Οι αποδείξεις συμφέρουν την τσέπη
Αγρότες
Ασφάλιστρα χαράτσι στους αγρότες - Σε 3 υπουργεία τα τρόφιμα
Υπουργείο Οικονομικών
Εξοφλούν τώρα χρέη 1,2 δισ. ευρώ - Μεταφέρουν 1 δισ. στο 2010
Δεν συζητούν φορολόγηση του εφάπαξ
Υπουργείο Εργασίας
Ασφαλιστικές εισφορές με βάση τον τζίρο
Ανενεώσιμες πηγές ενέργειας
Ξεμπλοκάρουν οι φωτοβολταϊκές επενδύσεις στην Υλίκη
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ευχαριστήθηκαν την υποβάθμιση Moody's
Άλλες ειδήσεις
Στο Μαρούσι το πρώτο ηλεκτρονικό παρατηρητήριο τιμών