Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΘΕΛΕΙ Η ΓΣΕΒΕΕ, ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΣΕΒ

Ασφαλιστικές εισφορές με βάση τον τζίρο

Την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών με βάση τον τζίρο των επιχειρήσεων και αντίστοιχη έκπτωση στις ποσοστιαίες κρατήσεις επί του μισθού πρότεινε ο Α. Λοβέρδος στον διάλογο για το Ασφαλιστικό.

Ο Α. Λοβέρδος φαίνεται να προσέχει τα νώτα του μην προκύψει κάποια νέα εθελουσία (πολυτελούς) τύπου ΟΛΠ, ενώ αυτός και ο Γ. Κουτρουμάνης (πρώτο πλάνο) προσπαθούν να πείσουν τους κοινωνικούς εταίρους ότι εφαρμόζουν ενιαίους συνταξιοδοτικούς κανόνες Ο Α. Λοβέρδος φαίνεται να προσέχει τα νώτα του μην προκύψει κάποια νέα εθελουσία (πολυτελούς) τύπου ΟΛΠ, ενώ αυτός και ο Γ. Κουτρουμάνης (πρώτο πλάνο) προσπαθούν να πείσουν τους κοινωνικούς εταίρους ότι εφαρμόζουν ενιαίους συνταξιοδοτικούς κανόνες Στο πλαίσιο της ενότητας «πηγές χρηματοδότησης» του συστήματος στον εν εξελίξει διάλογο για το Ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας πρότεινε 11 μέτρα για την αύξηση των εσόδων. Ζήτημα που η εργατική πλευρά θεωρεί πρώτης προτεραιότητας σε οποιαδήποτε προσπάθεια αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού. Κυρίως δε λόγω των χαμηλών ή πολύ χαμηλών συντάξεων. «Το ασφαλιστικό πρόβλημα δεν είναι θέμα παροχών, αλλά ζήτημα πόρων-εσόδων», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο.

Παρουσιάζοντας τις κυβερνητικές προτάσεις για την αύξηση των εσόδων ο υπουργός Εργασίας ανέφερε: «Εν είδει παραδείγματος θα μπορούσε εδώ να αναφερθεί η είσπραξη των εισφορών ως ποσοστού επί του "τζίρου" των επιχειρήσεων, με παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ως ποσοστού επί των αποδοχών των εργαζομένων.

»Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε συζήτηση και στον κοινωνικό διάλογο για το νέο φορολογικό σύστημα της χώρας και, μόνο εάν συμφωνήσουμε με το υπουργείο Οικονομικών, θα καταλήξουμε στην υιοθέτησή του».

Επιφυλάξεις ΓΣΕΕ

Εκ πρώτης όψεως η πρόταση δεν συγκεντρώνει τη συναίνεση των συνδικάτων, με τον εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ Σ. Ρομπόλη να τηρεί επιφυλάξεις διότι υπάρχει κίνδυνος απαξίωσης-αποξένωσης της εργασίας και σταδιακής μείωσης του ρόλου των εισφορών. Αντίθετος είναι και ο ΣΕΒ, ο οποίος φοβάται ότι θα τιμωρούνται οι επιχειρήσεις που προχωρούν σε τεχνολογικο-παραγωγικό εκσυγχρονισμό. Κατ' αρχήν υπέρ είναι η ΓΣΕΒΕΕ, με τον πρόεδρο των επαγγελματοβιοτεχνών Δ. Ασημακόπουλο να προτείνει, εδώ και τρία χρόνια, την επιβολή τέλους επί του τζίρου για την αύξηση των εσόδων του ταμείου των επαγγελματιών (ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ), κάτι που ισχύει στην Ιταλία.

Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια πρόβλεψη αντιμετωπίζει το πρόβλημα των χαμηλών εισφορών που προκύπτουν από τις επενδύσεις έντασης κεφαλαίου, εν αντιθέσει με τις επενδύσεις έντασης εργασίας (υπηρεσίες, ξενοδοχεία κ.ά.). Παράλληλα το τέλος επί του τζίρου θα μπορούσε να θεωρείται και ως προκαταβολή ασφαλείας κατά της εισφοροδιαφυγής και ακολούθως να γίνεται μερικός συμψηφισμός με την αγορά «ενσήμων» (ασφαλιστέος χρόνος) από την επιχείρηση για τους εργαζομένους της.

Στα μέτρα που πρότεινε ο κ. Λοβέρδος προβλέπονται ακόμη:

- Η τριμερής χρηματοδότηση του συστήματος (επιχείρηση, εργαζόμενος και κράτος), μόνο που το Δημόσιο θα εξαντλεί τη συμετοχή του στην καταβολή του κοινωνικού μέρους της σύνταξης (διαχωρισμός από την ανταποδοτική).

- Μόνιμη ρύθμιση των καθυστερημένων εισφορών στα Ταμεία.

- Αξιοποίηση της περιουσίας.

- Περιορισμός της σπατάλης στα φάρμακα (800 εκατ. - 1 δισ. το χρόνο).

- Χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης και των κοινωνικών παροχών των μεταναστών από την κοινότητα.

- Ενταξη στο σύστημα 100.000 μεταναστών.

- Μείωση της αδήλωτης εργασίας.

- Ενιαία ρύθμιση για την εργασία των συνταξιούχων (τιμωρείται για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και είναι ελεύθερη για τους συνταξιούχους του Δημοσίου).

- Αύξηση της απασχόλησης μέσω της επιδότησης των εισφορών από τον ΟΑΕΔ.

- Καθιέρωση ενός πιο ανταποδοτικού συστήματος, έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι να έχουν κίνητρο (υψηλότερη σύνταξη) για περισσότερες ημέρες ασφάλισης.

Τέλος ο κ. Λοβέρδος έθεσε και το θέμα των εσόδων (υπέρ των Ταμείων) από τη φορολογία, αλλά περισσότερο για να το «κάψει» αφού απαιτείται η «έγκριση του υπουργείου Οικονομικών», η οποία ουδέποτε πρόκειται να δοθεί εν μέσω μάλιστα δημοσιονομικής κρίσης.

Υπέρ Ταμείων

Η ΓΣΕΕ από την πλευρά της ζητεί την πρόβλεψη πόρων υπέρ των Ταμείων από τη μεγάλη περιουσία (και εκκλησιαστική), τη νέα τεχνολογία, τα δημόσια έργα, τα λαχεία και τα τυχερά παιχνίδια και άλλες 30 πηγές.

Ειδική μνεία έγινε από τον υπουργό Εργασίας στο κόστος που επιφέρουν οι εθελούσιες, χαρακτηρίζοντάς τες καταστροφικές. Ετσι δεν απέκλεισε ακόμη και την πρόβλεψη ανεξάρτητης αρχής για την αποτροπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στο μέλλον. Ειδικά για τον ΟΛΠ είπε ότι «αυτή την έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ.», επιχειρώντας να κλείσει εκεί την αντιπαράθεση με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

«Οσο προχωρά ο διάλογος-απάτη τόσο αποκαλύπτεται ότι στόχος είναι η ξεθεμελίωση του κοινωνικού κράτους» αναφέρει το ΚΚΕ, ενώ ο Δ. Στρατούλης (ΣΥΝ) σημειώνει ότι «η κυβέρνηση όχι μόνο δεν δίνει, αλλά αφαιρεί πόρους από την κοινωνική ασφάλιση».

Στην επιτροπή για το Ασφαλιστικό αποφασίστηκε χθες η ανάθεση της εκπόνησης αναλογιστικής μελέτης στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή, η οποία εικάζεται ότι θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο όταν θα έχει κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Η επόμενη συνάντηση των μελών της επιτροπής ορίστηκε για τις 12 Ιανουαρίου. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Για το ίδιο θέμα
ΝΔ: Εκ του αποτελέσματος θα κριθεί η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Οι αποδείξεις συμφέρουν την τσέπη
Αγρότες
Ασφάλιστρα χαράτσι στους αγρότες - Σε 3 υπουργεία τα τρόφιμα
Υπουργείο Οικονομικών
Εξοφλούν τώρα χρέη 1,2 δισ. ευρώ - Μεταφέρουν 1 δισ. στο 2010
Δεν συζητούν φορολόγηση του εφάπαξ
Υπουργείο Εργασίας
Ασφαλιστικές εισφορές με βάση τον τζίρο
Ανενεώσιμες πηγές ενέργειας
Ξεμπλοκάρουν οι φωτοβολταϊκές επενδύσεις στην Υλίκη
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ευχαριστήθηκαν την υποβάθμιση Moody's
Άλλες ειδήσεις
Στο Μαρούσι το πρώτο ηλεκτρονικό παρατηρητήριο τιμών