Έντυπη Έκδοση

ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΝΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ ΕΤΟΥΣ

Δεν συζητούν φορολόγηση του εφάπαξ

Κατηγορηματικά κατά της φορολόγησης του εφάπαξ από συνταξιοδότηση ή την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης της αποζημίωσης από απόλυση τάσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Το θέμα που ανακινείται σε μόνιμη βάση το τελευταίο χρονικό διάστημα από διάφορους κύκλους, λόγω του φορολογικού διαλόγου, δεν φέρεται να συζητάει η κυβέρνηση.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση έλεγε πως «δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση» και διευκρίνιζε πως το εφάπαξ θα συνεχίσει να είναι αφορολόγητο και για τις αποζημιώσεις από απόλυση θα διατηρηθεί η αυτοτελής φορολόγηση με 20% για ποσά άνω των 20.000 ευρώ. Ο ίδιος παράγοντας επανέλαβε πως πάγια θέση της κυβέρνησης είναι η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης πλην των τόκων καταθέσεων και των εφάπαξ ή αποζημιώσεων.

Και πόθεν έσχες

Στο διάλογο που ξεκίνησε χθες με τους εταίρους επισημάνθηκε για άλλη μια φορά η σκέψη της κυβέρνησης κάποια μέτρα να ισχύσουν από τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους, δηλαδή να ληφθούν υπόψη κατά την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος την άνοιξη του 2010 ή ακόμα «και μέχρι να εκκαθαριστούν τα φετινά εισοδήματα». Μεταξύ αυτών εντάσσεται σίγουρα το «πόθεν έσχες». Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου σημείωνε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύσει με την υποχρέωση υποβολής ξεχωριστής δήλωσης «πόθεν έσχες» από τους πολίτες, εφόσον διαπιστωθεί ότι είναι αδύνατο να έχουν το προφίλ του φορολογούμενου από τις υπάρχουσες δηλώσεις εισοδήματος στο Taxis. Σε κάθε περίπτωση το «πόθεν έσχες» θα πάει πολλά χρόνια πίσω, ώστε να διαπιστωθεί ο τρόπος απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων.

Πάντως, το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο στα τέλη του Φεβρουαρίου θα ισχύσει «κυρίως για τα αποκτηθέντα εισοδήματα από το 2010». Αναφορικά δε με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, που ετέθη χθες στο τραπέζι του διαλόγου, οι εταίροι δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες, αλλά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών που επενδύονται και τη φορολόγηση βάσει κλίμακας των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων.

Οι κοινωνικοί εταίροι αναμένεται να καταθέσουν τις προτάσεις τους στις ομάδες εργασίας, αποδεχόμενοι πως πρέπει να υπάρξει πλήρης αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Ραντεβού με το μέλλον

Σε τρία σημεία επικέντρωσε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης περνώντας το λόγο στη χθεσινή συζήτηση: το νέο σύστημα να είναι δίκαιο, θέτοντας ως βασική προϋπόθεση, για να διατηρηθεί και να είναι κοινωνικά αποδεκτό, να συνδέει την ανάπτυξη με την απασχόληση και, τέλος, τονίζοντας πως «είναι ένα από τα τελευταία ραντεβού που έχει με το μέλλον πρέπει να προβλέπει, να δημιουργεί και να δεσμεύει πόρους για το ασφαλιστικό σύστημα».

Την ανάγκη ενός «δίκαιου, αποτελεσματικού, απλού και αναδιανεμητικού συστήματος» επισήμανε εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ ο γενικός γραμματέας Κώστας Παπαντωνίου, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει ανατροπή της σχέσης άμεσων και έμμεσων φόρων, οι επιβαρύνσεις να κατευθύνονται στις προνομιούχες τάξεις που συνηθίζουν να φοροδιαφεύγουν και να υπάρξει ασπίδα προστασίας των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Την κατάργηση της «πολυνομίας» και της «φοροαποφυγής» επισήμανε ο πρόεδρος της Ενωσης Εμπόρων (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης συνιστώντας «κοινωνικό και οικονομικό πατριωτισμό». Με την επισήμανση ότι «φοροδιαφυγή υπάρχει παντού» έθεσε στο τραπέζι την παραοικονομία, που εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικά δημόσια έσοδα από φόρους και δη ΦΠΑ.

Να διασφαλιστεί ότι ο φορολογούμενος δεν θα κληθεί να πληρώσει φόρους μεγαλύτερους από το εισόδημά του ή από όσα μπορεί να δώσει, τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών, Στράτος Παραδιάς. Η ΠΟΜΙΔΑ έχει τοποθετήσει το όριο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας πάνω από το 1 εκατ. ευρώ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Εφορία και φορολογική πολιτική
Σχετικά θέματα: Υπουργείο Οικονομικών
Εξοφλούν τώρα χρέη 1,2 δισ. ευρώ - Μεταφέρουν 1 δισ. στο 2010
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Οι αποδείξεις συμφέρουν την τσέπη
Αγρότες
Ασφάλιστρα χαράτσι στους αγρότες - Σε 3 υπουργεία τα τρόφιμα
Υπουργείο Οικονομικών
Εξοφλούν τώρα χρέη 1,2 δισ. ευρώ - Μεταφέρουν 1 δισ. στο 2010
Δεν συζητούν φορολόγηση του εφάπαξ
Υπουργείο Εργασίας
Ασφαλιστικές εισφορές με βάση τον τζίρο
Ανενεώσιμες πηγές ενέργειας
Ξεμπλοκάρουν οι φωτοβολταϊκές επενδύσεις στην Υλίκη
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ευχαριστήθηκαν την υποβάθμιση Moody's
Άλλες ειδήσεις
Στο Μαρούσι το πρώτο ηλεκτρονικό παρατηρητήριο τιμών