Έντυπη Έκδοση

Ξεμπλοκάρουν οι φωτοβολταϊκές επενδύσεις στην Υλίκη

Οι καθυστερήσεις που προκαλεί η γραφειοκρατία στις νέες επενδύσεις χαρακτηρίζεται από όλους ως μία από τις κακοδαιμονίες της ελληνικής οικονομίας.

Ενίοτε όμως οι καθυστερήσεις μπορεί να κάνουν και... καλό.

Στην περίπτωση αυτή εμπίπτουν τα φωτοβολταϊκά και συγκεκριμένα, μονάδες που θα εγκατασταθούν στη Βοιωτία. Στα τρία χρόνια που η ΕΥΔΑΠ είχε μπλοκαρισμένες τις επενδύσεις αυτές, το κόστος των φωτοβολταϊκών πλαισίων έπεσε περίπου 30%. Ετσι, τώρα που θα γίνουν πραγματικότητα, θα στοιχίσουν λιγότερα από 70 εκατομμύρια, ενώ πριν από 3 χρόνια προϋπολογίζονταν σε περίπου 100 εκατομμύρια.

Πρόκειται για τη γνωστή περίπτωση φωτοβολταϊκών μονάδων, συνολικής ισχύος 17,5 μεγαβάτ, που προγραμματίζουν στην ευρύτερη περιοχή της Υλίκης οι εταιρείες Energa (Αχιλλέας Φλώρος), Quest (Θεόδωρος Φέσσας) και η Υπατος Ενεργειακή.

Τα φωτοβολταϊκά είχε μπλοκάρει η ΕΥΔΑΠ. Η υπόθεση ξεκαθάρισε πριν από λίγες μέρες με απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνας Μπιρμπίλη. Με αυτήν, διευκρινίζεται πλέον ότι η ΕΥΔΑΠ δεν περιλαμβάνεται στους φορείς που γνωμοδοτούν για τις εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά και ότι η περιοχή της Υλίκης δεν περιλαμβάνεται στις προβλέψεις του ειδικού χωροταξικού για τις ανανεώσιμες πηγές ως προς τις ζώνες αποκλεισμού για τη χωροθέτηση φωτοβολταϊκών.

Ετσι τώρα οι επενδυτές τρέχουν να κερδίσουν το χαμένο χρόνο, ενώ, σύμφωνα με τον Αρη Φλώρο της Energa, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, η δική του μονάδα θα αρχίσει να παράγει ηλεκτρικό από τον ήλιο, τον Ιούνιο του 2010.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Οι αποδείξεις συμφέρουν την τσέπη
Αγρότες
Ασφάλιστρα χαράτσι στους αγρότες - Σε 3 υπουργεία τα τρόφιμα
Υπουργείο Οικονομικών
Εξοφλούν τώρα χρέη 1,2 δισ. ευρώ - Μεταφέρουν 1 δισ. στο 2010
Δεν συζητούν φορολόγηση του εφάπαξ
Υπουργείο Εργασίας
Ασφαλιστικές εισφορές με βάση τον τζίρο
Ανενεώσιμες πηγές ενέργειας
Ξεμπλοκάρουν οι φωτοβολταϊκές επενδύσεις στην Υλίκη
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ευχαριστήθηκαν την υποβάθμιση Moody's
Άλλες ειδήσεις
Στο Μαρούσι το πρώτο ηλεκτρονικό παρατηρητήριο τιμών