Έντυπη Έκδοση

ΡΑΛΙ 4,48% ΣΤΟ Χ.Α. - ΣΤΟ 2,5% ΤΟ SPREAD

Ευχαριστήθηκαν την υποβάθμιση Moody's

«Χριστουγεννιάτικο μποναμά» επεφύλαξε η Moody's για την ελληνική οικονομία υποβαθμίζοντάς την μόνο κατά μία βαθμίδα.

Η κυβέρνηση αλλά και οι αγορές υποδέχτηκαν με ανάσες ανακούφισης την απόφαση του διεθνούς οίκου, με την οποία τα ελληνικά ομόλογα δεν χάνουν τελικώς το «διαβατήριό» τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στο Χρηματιστήριο, η είδηση της υποβάθμισης οδήγησε σε εορταστικό ράλι, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη 4,48% κλείνοντας στις 2.213 μονάδες. Ανάλογο κλίμα επικράτησε και στην αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιορίζεται στο 2,50% από το επίπεδο του 2,8%, όπου είχε εκτιναχθεί μία ημέρα πριν.

Δυο σκαλιά ψηλότερα

Ο διεθνής οίκος ανακοίνωσε χθες το πρωί την απόφασή του να υποβαθμίσει στο Α2 από το Α1 την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Η νέα αυτή βαθμολογία παραμένει κατά δύο βαθμίδες υψηλότερη από την αντίστοιχη στην οποία έχουν κατατάξει τη χώρα οι δύο άλλοι οίκοι αξιολόγησης (Standard & Poors και Fitch). Συνακόλουθα, η Moody's, παρά την υποβάθμισή της, επιτρέπει στην ΕΚΤ να δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα και το 2011, προκειμένου να χορηγεί ρευστότητα στις τράπεζες. Κατά συνέπεια, για την ώρα το Δημόσιο φαίνεται ότι πέρασε τον «κάβο» την πιστωτικής ασφυξίας, καθώς θα έχει την ευχέρεια να αναχρηματοδοτεί το χρέος. Το 2010, το Δημόσιο θα χρειαστεί να δανειστεί τουλάχιστον 54 δισ. ευρώ για να καλύψει τα ελλείμματα του Προϋπολογισμού και να εξυπηρετήσει το χρέος.

Αλλωστε και το στέλεχος της Moody's, Α. Mares, αναγνωρίζει ότι «είναι εξαιρετικά απίθανο η Ελλάδα να αντιμετωπίσει, βραχυπρόθεσμα, προβλήματα ρευστότητας και αναχρηματοδότησης του χρέους της». Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης για ρευστότητα στους κόλπους της ευρωζώνης, αν και, όπως εκτιμά, κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί.

«Ενδειξη αναγνώρισης»

«Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου θεωρεί ότι η περιορισμένη υποβάθμιση της Moody's αποτελεί μια πρώτη ένδειξη έμπρακτης αναγνώρισης από την πλευρά των ξένων οίκων της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο ίδιος εκτιμά ότι τα χειρότερα έχουν αποσοβηθεί, καθώς μια υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες θα έφερνε τη χώρα το 2010 στο χείλος του γκρεμού. Μετά ταύτα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ευελπιστεί ότι χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που διαθέτει, θα κατορθώσει την επόμενη χρονιά να ολοκληρώσει το δανειακό της πρόγραμμα. Είναι ενδεικτικό ότι, παρ'όλο που η συναλλακτική δραστηριότητα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων έχει υποχωρήσει λόγω των ημερών, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου μειώθηκε στο 5,7%, ενώ πριν από την υποβάθμιση είχε αγγίξει το 6%.

Σχολιάζοντας την υποβάθμιση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης ανέφερε ότι « η Moody's παίζει με την ελληνική οικονομία όπως η γάτα με το ποντίκι. Η κυβέρνηση έχει μεταβληθεί σε άθυρμα των διεθνών κερδοσκοπικών αγορών και των τριών αδερφών» (αμερικανικών εταιρειών πιστοληπτικής αξιολόγησης).

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι οι κινδυνολογικές αξιολογήσεις των οίκων αυτών αξιοποιούνται από την κυβέρνηση για άσκηση τρομοκρατίας προς τον λαό, προκειμένου να αποδεχθεί τα νέα αντιλαϊκά και σκληρά μέτρα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Οι αποδείξεις συμφέρουν την τσέπη
Αγρότες
Ασφάλιστρα χαράτσι στους αγρότες - Σε 3 υπουργεία τα τρόφιμα
Υπουργείο Οικονομικών
Εξοφλούν τώρα χρέη 1,2 δισ. ευρώ - Μεταφέρουν 1 δισ. στο 2010
Δεν συζητούν φορολόγηση του εφάπαξ
Υπουργείο Εργασίας
Ασφαλιστικές εισφορές με βάση τον τζίρο
Ανενεώσιμες πηγές ενέργειας
Ξεμπλοκάρουν οι φωτοβολταϊκές επενδύσεις στην Υλίκη
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ευχαριστήθηκαν την υποβάθμιση Moody's
Άλλες ειδήσεις
Στο Μαρούσι το πρώτο ηλεκτρονικό παρατηρητήριο τιμών