Έντυπη Έκδοση

Αραβικός Τύπος: ο «φίλος» των Παλαιστινίων που στηρίζει την εξόντωσή τους...

Ενας από τους μύθους που επικρατεί στη δυτική κοινή γνώμη είναι ότι σύσσωμος ο αραβικός Τύπος τάσσεται υπέρ του αγώνα των Παλαιστινίων.

Αντίστοιχος μύθος επικρατεί στην αραβική κοινή γνώμη, ότι σύσσωμος ο δυτικός Τύπος επικροτεί τους πολέμους του Ισραήλ. Ενα χρόνο μετά τον πόλεμο που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της Γάζας, βρίσκουμε τον αραβικό Τύπο στην πρώτη γραμμή μάχης εναντίον της Γάζας. Αυτή η διαπίστωση μπορεί εύκολα να γίνει ξεφυλλίζοντας τις αραβικές εφημερίδες και τα περιοδικά του 2009. Η απορία λύνεται όταν αναζητούμε τους ιδιοκτήτες και εκδότες των εφημερίδων. Οι μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες ανήκουν σε εμίρηδες και σεΐχηδες του πλούτου της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ. Τα συμφέροντά τους ανέκαθεν ήταν ταυτισμένα με αυτά των ΗΠΑ.

Ο αραβικός Τύπος επιστρατεύεται να «στηρίξει» τα δίκαια δικαιώματα των Παλαιστινίων, ενώ παράλληλα να πολεμά κάθε μορφή αντίστασης των Παλαιστινίων. Είναι μια πολιτική άμυνα για να προστατέψουν τους πολίτες τους από τη μεταδοτικότητα της αντίστασης.

Τα άρθρα που έχουν γραφτεί εναντίον της Γάζας στον αραβικό Τύπο είναι χιλιάδες. Τα αιχμηρότερα δημοσιεύτηκαν σε τρεις μεγάλες εφημερίδες: στην «Αλ-Σαρκ Αλ-Αουστ» της Σαουδικής Αραβίας, την «Αλ-Αχράμ» της Αιγύπτου και την «Αλ-Σιγιάσα» του Κουβέιτ.

«Ρίξε χημικά, κύριε Ολμερτ»

Ενας Κουβεϊτιανός αρθρογράφος, ο Φουάντ Χάσεμ, έγραψε στην κυβερνητική εφημερίδα «Αλ-Ουάταν» ένα κύριο άρθρο στις 29/12/2008 με τίτλο «Χημικά ρίξε, κύριε Ολμερτ, στους Παλαιστίνιους» εκνευρισμένος από τους πολίτες της χώρας του που βγήκαν μαζικά στους δρόμους για να εκφράσουν τη στήριξή τους στην αντίσταση των Παλαιστινίων. Ο αρθρογράφος ήθελε να τιμωρήσουν οι Κουβεϊτιανοί τους Παλαιστινίους επειδή διαδήλωσαν υπέρ του Σαντάμ όταν αυτός κατέλαβε το Κουβέιτ. Στις 2/1/2009, την επόμενη του βομβαρδισμού του σπιτιού του ηγετικού στελέχους της Χαμάς, του Αλ-Ραγιάν, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο ίδιος, οι τέσσερις γυναίκες του και τα 9 παιδιά του, ο ίδιος Κουβεϊτιανός αρθρογράφος έγραψε ότι ο Αλ-Ραγιάν «ασχολούνταν με τις γάμπες των 8 γυναικών του και όχι με τους πολίτες της Γάζας». Ο αρθρογράφος γνώριζε ότι ο Αλ-Ραγιάν ήταν καθοδηγητής μιας κίνησης στη Γάζα που δημιουργούσε ανθρώπινες ασπίδες σε σπίτια Παλαιστινίων κάθε φορά που οι Ισραηλινοί απειλούσαν να τα βομβαρδίσουν. Οι Ισραηλινοί και τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα είχαν εντοπίσει τον Αλ-Ραγιάν σε αρκετά σημεία της Γάζας, αλλά δεν εφάρμοζαν τη μέθοδο της «στοχευμένης δολοφονίας». Επέλεξαν την ώρα που βρισκόταν μέσα στο σπίτι του με τα παιδιά του για να στείλουν μήνυμα ότι κανένα σπίτι στη Γάζα δεν είναι ασφαλές. Η ιστορία αυτή είναι μια από τις χιλιάδες άλλες που ανέφεραν οι διεθνείς εκθέσεις για να στοιχειοθετήσουν ότι το Ισραήλ διέπραξε εγκλήματα πολέμου.

Ο Αχμαντ Τζαντ Αλά, αρχισυντάκτης της κουβεϊτιανής εφημερίδα «Αλ-Σιγιάσα» σε επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Αιγύπτου Μουμπάρακ και δημοσιεύτηκε στην κυβερνητική εφημερίδα «Αλ-Αχράμ», χαρακτήρισε τους μαχητές της Χαμάς «εγκληματίες», όταν παρακούουν τον πρόεδρο της Αιγύπτου και δεν παραδίδουν τα όπλα τους στο Ισραήλ.

Ενας είναι ο εχθρός: η Χαμάς

Την ώρα που το πρωτοσέλιδο της αιγυπτιακής εφημερίδας «Αλ-Τζουμχουρίγιε» της 18ης/01/2009 έχει στον τίτλο της με μεγάλα γράμματα τη δήλωση του Μουμπάρακ «ο πόλεμος δεν θα λυγίσει την αντίσταση», το κύριο άρθρο της εφημερίδας, επιτίθεται με σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον όλων των οργανώσεων της αντίστασης αποκαλώντας τους «μισθοφόρους του Ιράν και της Συρίας», επιρρίπτοντας ευθύνες στις οργανώσεις για τον θάνατο των Παλαιστινίων από ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Εναντίον του Ιράν το κύριο άρθρο γράφει ότι το «Παλαιστινιακό είναι ζήτημα των Αράβων και όχι των Περσών», καθώς και εναντίον της Χαμάς, κατηγορώντας την ότι επιδιώκει τον θάνατο όλων των Παλαιστινίων της Γάζας και εναντίον της Συρίας και του Κατάρ.

Τα μισά σχεδόν άρθρα της «Αλ-Σαρκ Αλ-Αουστ» επιτίθενται καθημερινά εναντίον της Γάζας, την οποία θεωρούν «εστία αστάθειας στην καρδιά του αραβικού κόσμου» και «σφήνα του Ιράν στην Παλαιστίνη». Η εφημερίδα είναι ιδιοκτησία του πρίγκιπα Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ και συμμέτοχος του μεγιστάνα του Τύπου Μέρντοχ σε πολλές επιχειρήσεις Τύπου και ΜΜΕ στον αραβικό κόσμο.

Η αποκλεισμένη Γάζα, αν θέλει σήμερα να απαντήσει στο ερώτημα σε ποιον οφείλει την αντοχή της απέναντι στον λυσσαλέο πόλεμο του αραβικού Τύπου, θα πρέπει να ευχαριστήσει ένα μέρος του δυτικού Τύπου, το Αλ-Τζαζίρα, το Διαδίκτυο, τον αντικαθεστωτικό αραβικό Τύπο, τον εξόριστο και τις παράνομες μικρής κυκλοφορίας εφημερίδες στη Μέση Ανατολή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παλαιστίνη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Λωρίδα της Γάζας
Το πέρασμα στην ελευθερία
Παλαιστινιακό
Αραβικός Τύπος: ο «φίλος» των Παλαιστινίων που στηρίζει την εξόντωσή τους...
Μυστικές υπηρεσίες
Μυστικές φυλακές στη Λιθουανία είχε η CIA
ΗΠΑ - Ρωσία
Πυρηνικές περικοπές
Γενετική
Είδε ξανά μετά από θεραπεία με βλαστοκύτταρα
Κλιματική αλλαγή
Κλίμα: σινοβρετανικά πυρά για το «τις πταίει» στην αποτυχία της Κοπεγχάγης
Ευρώπη
Παγωμένη, γηραιά ήπειρος
Ερευνα Βρετανών επιστημόνων
Αυτοί που νιώθουν τον πόνο του άλλου
Βρετανία
Ελέησον τις... μικροκλοπές
Γαλλία
Οι μη έχοντες «πνίγουν» τον Σαρκοζί