Έντυπη Έκδοση

Ο ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΤΙΜ ΤΖΟΟΥΝΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ

Ελέησον τις... μικροκλοπές

Μια αντισυμβατική συμβουλή, που μπορεί να έρχεται σε σύγκρουση με τους νόμους της πολιτείας αλλά άπαξ και ακούγεται από τα χείλη ενός ιερωμένου ενδέχεται να έχει μια ελπίδα σε σχέση με το νόμο του Θεού, έδωσε εφημέριος σε ενορία του Γιορκ: είπε στο εκκλησίασμα ότι σε περίοδο κρίσης, όπως αυτή που διάγουμε, είναι αποδεκτές οι μικροκλοπές, ιδίως από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.

Ο πατήρ Τιμ Τζόουνς, εφημέριος στην ενορία των Αγίου Λαυρεντίου και Χίλντα του Γιορκ, διέκοψε το κήρυγμά του επί της παραδοσιακής ιστορίας της γέννησης και του ελπιδοφόρου μηνύματος που φέρνει στον κόσμο, για να ενημερώσει το εκκλησίασμα ότι ο Θεός ήταν ανέκαθεν με το μέρος των φτωχών και κατ' επέκταση μερικές φορές οι κλοπές από καταστήματα αποτελούν τη μοναδική προοπτική για φτωχές οικογένειες και είναι σαφώς προτιμότερες από «την πορνεία, τη ληστεία ή τις διαρρήξεις».

«Κλέψτε, αλλά τους μεγάλους»

«Η συμβουλή που σας δίνω, ως χριστιανός ιερέας, είναι να κλέψετε. Και δεν δίνω αυτή τη συμβουλή επειδή πιστεύω ότι αυτό είναι καλό ή επειδή θεωρώ ότι δεν είναι επιβλαβές, γιατί είναι. Γι' αυτό και θα σας ζητούσα να μην κλέβετε από μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις αλλά από μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, με δεδομένο ότι το κόστος θα περάσει τελικά στους υπόλοιπους από μας με τη μορφή των υψηλότερων τιμών. Θα έλεγα επίσης να μην παίρνετε περισσότερα απ' όσα χρειάζεστε, ούτε για διάστημα μεγαλύτερο από αυτό που έχετε πραγματικά ανάγκη».

Ο εφημέριος, που είχε εργαστεί στο παρελθόν ως ιερέας σε φυλακές, τόνισε ότι δίνει τις συμβουλές αυτές με «βαριά καρδιά», με την ευχή να αναγνωρίσει η κοινωνία πως η γραφειοκρατική αδεξιότητα και οι λειτουργικές ατέλειες του συστήματος έχουν αφήσει ανοιχτή μια μεγάλη πρόκληση και ωθούν τους ανθρώπους σε εγκληματικές πράξεις προκειμένου να επιβιώσουν. «Μακάρι τα λόγια μου να μην παρερμηνευτούν και να μην εκληφθούν ως ένα απλουστευτικό κάλεσμα των ανθρώπων να διαπράξουν κλοπές... Περισσότερο πρόκειται για μια έκκληση στην κοινωνία μας να πάψει πια να αντιμετωπίζει τις πιο ευάλωτες ομάδες της με αδιαφορία και περιφρόνηση» πρόσθεσε.

Ο αρχιδιάκονος του Γιορκ εξέφρασε τις αντιρρήσεις του όπως και οι αστυνομικές αρχές της πόλης, που ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τις εγκληματικές πράξεις, ούτε μπορεί αυτές να αποτελούν έσχατο καταφύγιο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία
Οικονομική κρίση
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Λωρίδα της Γάζας
Το πέρασμα στην ελευθερία
Παλαιστινιακό
Αραβικός Τύπος: ο «φίλος» των Παλαιστινίων που στηρίζει την εξόντωσή τους...
Μυστικές υπηρεσίες
Μυστικές φυλακές στη Λιθουανία είχε η CIA
ΗΠΑ - Ρωσία
Πυρηνικές περικοπές
Γενετική
Είδε ξανά μετά από θεραπεία με βλαστοκύτταρα
Κλιματική αλλαγή
Κλίμα: σινοβρετανικά πυρά για το «τις πταίει» στην αποτυχία της Κοπεγχάγης
Ευρώπη
Παγωμένη, γηραιά ήπειρος
Ερευνα Βρετανών επιστημόνων
Αυτοί που νιώθουν τον πόνο του άλλου
Βρετανία
Ελέησον τις... μικροκλοπές
Γαλλία
Οι μη έχοντες «πνίγουν» τον Σαρκοζί