Έντυπη Έκδοση

Τέμπη: Λύση από τις... ράγες

Μια προσωρινή λύση και μάλιστα χαμηλού κόστους για την παράκαμψη της περιοχής των Τεμπών επεξεργάστηκε ο Σπύρος Καβουνίδης, δρ πολιτικός μηχανικός-εδαφομηχανικός, που μετέχει στην ομάδα εμπειρογνωμόνων του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Πρόκειται για την αξιοποίηση της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής, στην αριστερή πλευρά του Πηνειού (ανεβαίνοντας προς Θεσσαλονίκη), που έχει μήκος περίπου 5 χλμ. και πλάτος 4 μέτρα, έξω από τη ζώνη των κατολισθήσεων.

«Με δεδομένο ότι η παράκαμψη θα διαρκέσει έως και τρεις μήνες, υπάρχει ανάγκη να εξασφαλιστούν και άλλες, ασφαλέστερες και συντομότερες διαδρομές», δήλωσε στην «Ε». Κατά την επίσκεψή του στο χώρο των κατολισθήσεων την Κυριακή εντόπισε την παλιά γραμμή, που ξεκινά από τα εστιατόρια στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών και φθάνει ώς τη μεγάλη γέφυρα του Πηνειού. «Χρειάζονται μόνο μικρά τεχνικά έργα στις προσβάσεις, ενώ η κάλυψη της σιδηροδρομικής γραμμής μπορεί να γίνει με χαλίκι και ένα στρώμα ασφάλτου», διευκρινίζει ο Σπύρος Καβουνίδης, που θεωρεί ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις, εφόσον υιοθετηθούν από το υπουργείο Υποδομών, μπορεί να υλοποιηθούν μέσα σε ένα 20ήμερο. Στο ίδιο διάστημα είναι δυνατόν να τοποθετηθεί φωτισμός στην υπάρχουσα σήραγγα των περίπου 700 μέτρων, η οποία έχει ύψος περίπου 6 μέτρα και επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί από φορτηγά. Το μείον της πρότασης είναι ότι επαρκεί για μία μόνο λωρίδα κυκλοφορίας και επομένως το υπουργείο πρέπει να αποφασίσει σε ποια κατεύθυνση θα την αξιοποιήσει, αφού δεν είναι εύκολο να χρησιμοποιείται η διαδρομή και προς τις δύο κατευθύνσεις, εκ περιτροπής και με κατάλληλη σήμανση.

Η επιτροπή του ΤΕΕ συγκεντρώνει στοιχεία για τη δημιουργία φακέλου με το ιστορικό και τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί ώς τώρα για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στα Τέμπη. «Εντοπίσαμε μελέτες από το 1977, το 1990 και το 1992, που περιγράφουν προβλήματα και προτείνουν μέτρα τα οποία έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί», υπογραμμίζει ο Σπύρος Καβουνίδης και αναδεικνύει την πρόταση της επιτροπής για τη λήψη μέτρων προστασίας, όπως η τοποθέτηση κεκλιμένου στέγαστρου που θα προστατεύσει στο μέλλον όσους, για διάφορους λόγους, θα επιλέξουν να κινούνται στον σημερινό δρόμο. Εκτιμά ότι η παρουσία ειδικών πλεγμάτων δεν θα μπορούσε να συγκρατήσει τον όγκο των βράχων που έπεσαν στο οδόστρωμα με μεγάλη ταχύτητα αφού αποκολλήθηκαν από ύψος περίπου 65 μέτρων.

Οι εμπειρογνώμονες του ΤΕΕ απαντούν κατ' αρχήν αρνητικά στο ενδεχόμενο να ευθύνονται οι εκρήξεις για την κατασκευή της σήραγγας, που είχαν γίνει περίπου μία ώρα πριν από την κατολίσθηση. Η τελική γνώμη τους, πάντως, θα διαμορφωθεί με βάση τις καταγραφές των επιταχυνσιογράφων που βρίσκονται σε απόσταση 150 μέτρων από τη ζώνη των κατολισθήσεων και είχαν τοποθετηθεί ύστερα από απαίτηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αλλά και κατοίκων που μένουν κοντά στο εργοτάξιο. Εχουν, επίσης, ζητήσει στοιχεία για τις βροχοπτώσεις, ώστε να φανεί η συμβολή τους στο φαινόμενο.

Το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΕ, σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης έπρεπε να έχουν επισημανθεί τα επικίνδυνα σημεία και να γίνουν παρεμβάσεις. Προτείνει, μάλιστα, μετά το τραγικό συμβάν στα Τέμπη να εκπονηθούν ανάλογες μελέτες σε όλα τα έργα στους αυτοκινητόδρομους. Αξιολόγησε, επίσης, τις παρακαμπτήριες οδούς που χρησιμοποιούνται, υπολόγισε τους χρόνους των καθυστερήσεων και προειδοποιεί ότι υπάρχουν θέματα ασφάλειας που πρέπει να αντιμετωπιστούν, δεδομένου ότι θα χρησιμοποιούνται για ικανό χρονικό διάστημα και μάλιστα από μεγάλα φορτηγά.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις
Οδικό δίκτυο και ασφάλεια
Σχετικά θέματα: Κατολισθήσεις βράχων
Ν. Μουδανιά - Κασσάνδρεια: κλειστή για 2 μήνες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Υποδομών
«Ξήλωμα» στις παράνομες πινακίδες
Λεύκωμα
Χριστούγεννα στους φάρους
Κατολισθήσεις βράχων
Τέμπη: Λύση από τις... ράγες
Ν. Μουδανιά - Κασσάνδρεια: κλειστή για 2 μήνες
Κέντρο Σίτισης Αστέγων & Αλλοδαπών
Γιώργος, Ιερώνυμος στο Κέντρο Απόρων
Πορτοφολάδες
Το πάρτι των ελαφροχέρηδων
Προσωπικά δεδομένα
Στις ΗΠΑ τα... προσωπικά μας δεδομένα
Ξέφραγο αμπέλι το Διαδίκτυο για τους επιτήδειους
Δικαστικός εφιάλτης να βρεθεί το δίκιο μας
Νέα γρίπη
«Πιο φονικό το νέο κύμα της γρίπης»
Ομοσπονδία Καρκινοπαθών Ελλάδας
«Οχι χημειοθεραπείες από μη ειδικούς»
Εκπαίδευση
Στα θρανί@ της πρωτοπορίας
Μετανάστες
Σπούδασαν στη Νομική Αθηνών, απαγορεύεται να γίνουν δικηγόροι!
Κλωστοϋφαντουργία
Νέα «βόμβα» στην κλωστοϋφαντουργία
Ιστορία
Η αντάρτικη κυβέρνηση και η μάχη της Κόνιτσας
Λαθρομετανάστευση
Αραξαν με 135 λαθραίους
Δικαστικό ρεπορτάζ
Εδώλιο για 11
Βατοπέδι: ελεύθεροι 4 κατηγορούμενοι
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Στα τυφλά, οι έρευνες για τον τραυματισμό αστυνομικών
Άλλες ειδήσεις
Εντολή σύλληψης του Αγούδημου