Έντυπη Έκδοση

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΑΔΕΣ, ΚΛΟΠΕΣ

Το πάρτι των ελαφροχέρηδων

Μια βόλτα στα καταστήματα ενόψει των γιορτών φτάνει και, πολλές φορές, περισσεύει για να αποτελέσει παρελθόν το δώρο Χριστουγέννων, αλλά τουλάχιστον μπορείτε να πείτε πως με αυτό «μπαλώσατε» κάποιες «τρύπες» ή οργανώσατε το εορταστικό τραπέζι και προσθέσατε κάποια κουτιά κάτω από το δέντρο. Αυτά, αν στο μεταξύ δεν... δανειστεί τον 14ο μισθό σας κάποιος πορτοφολάς. Ορισμένοι από αυτούς είναι αξιοζήλευτοι επαγγελματίες που εργάζονται ευσυνειδήτως αυτόν τον καιρό που, άλλωστε, μπορούμε να πούμε πως είναι η εποχή τους.

Συζητάμε για το θέμα με τον Γρηγ. Αναγνώστου, διευθυντή ασφαλείας στην εταιρεία λειτουργίας του μετρό της Αθήνας (της ΑΜΕΛ), που παρατηρεί πως «αν ο επιβάτης ακολουθήσει κάποια μέτρα που ορίζει και η κοινή λογική, δεν θα έχει πρόβλημα» και δεν θα πέσει θύμα κάποιου... ελαφροχέρη. «Τα περιστατικά αυτού του είδους τα διαχειρίζεται η αστυνομία», σημειώνει, προσθέτοντας πως η ίδια η εταιρεία δεν διατηρεί στοιχεία σχετικά με το πόσες κλοπές γίνονται στους συρμούς ή στους σταθμούς. Παρατηρεί, ωστόσο, πως «αυτόν τον καιρό, που υπάρχει αυξημένη κίνηση με μεγάλο αριθμό ανθρώπων να κινούνται με το μετρό για να κατεβούν στο κέντρο της Αθήνας, είναι λογικό τα κρούσματα να είναι αυξημένα».

Το πρώτο μέτρο που προτείνει, είναι ίσως και το πιο εύκολο να ακολουθήσει οποιοσδήποτε: «Καλό θα είναι να μη μεταφέρουμε πάνω μας μεγάλα ποσά, παρά μόνο τα χρήματα που πραγματικά θα χρειαστούμε για τις αγορές μας», λέει. «Ο επιβάτης θα πρέπει να έχει πάντα την τσάντα ή το σακίδιό του υπό την επιτήρησή του. Δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος αφήνει την τσάντα του στο διπλανό κάθισμα, με αποτέλεσμα να διευκολύνει τελικά τον ή τους δράστες», προσθέτει. Η χρήση του πληθυντικού αριθμού ήταν ενδιαφέρουσα, ζητήσαμε λοιπόν να μας πει περισσότερα επ' αυτού.

«Υπάρχουν περιπτώσεις που οι δράστες κινούνται μόνοι τους. Υπάρχει δηλαδή κάποιος μέσα στον συρμό που, επωφελούμενος από τον συνωστισμό, θα επιχειρήσει να ανοίξει μια τσάντα ή να πάρει ένα πορτοφόλι που βρίσκεται στην πίσω τσέπη του παντελονιού. Ομως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου έχουμε να κάνουμε με 2 ή και 3 άτομα που δρουν σε συνεργασία. Ενας αποσπά την προσοχή του επιβάτη, άλλος αφαιρεί το πορτοφόλι ή κάποιο άλλο πολύτιμο αντικείμενο και το «φυγαδεύει» στον τρίτο συνεργό. Με αυτόν τον τρόπο αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς, διότι αν ένας άλλος επιβάτης αντιληφθεί τι συμβαίνει και υποδείξει τον πρώτο ή τον δεύτερο δράστη, αυτοί δείχνουν πως δεν έχουν κάτι στα χέρια τους και στο μεταξύ ο τρίτος μπορεί να έχει ήδη εξαφανιστεί».

Ο Γρηγ. Αναγνώστου ζητά από τους επιβάτες να είναι «υποψιασμένοι», ωστόσο σε κανένα σημείο της συζήτησης δεν χρησιμοποιεί τον όρο «καχύποπτοι». Τονίζει πως η αφηρημάδα είναι κακός σύμβουλος. «Ο καθένας μπορεί να σκέφτεται τα προβλήματά του ή να είναι εντελώς αφηρημένος τη στιγμή που κάποιος δίπλα του επιχειρεί να του αφαιρέσει κάτι, το πορτοφόλι για παράδειγμα». Πού όμως γίνονται οι περισσότερες κλοπές;

«Κυρίως μέσα στα βαγόνια, καθώς και κατά την είσοδο και έξοδο από αυτά. Εκεί συνήθως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να δράσει κάποιος». Με άλλα (σ.σ. δικά μας) λόγια; Δεν χρειάζεται να επιχειρούμε... έφοδο για την είσοδό μας στο βαγόνι όταν βγαίνουν άλλοι από αυτό, κάποιος περιμένει πώς και πώς τέτοιες στιγμές για να βγάλει... μεροκάματο σε βάρος μας.

Αν και οι κυλιόμενες σκάλες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μια ακόμη περιοχή δράσης των πορτοφολάδων, οι τελευταίοι φαίνεται πως τις αποφεύγουν, κυρίως επειδή υπάρχει ιδιαίτερα περιορισμένος χώρος και έτσι δεν διευκολύνεται η διαφυγή τους. Τι κάνει, όμως, ο επιβάτης που αντιλαμβάνεται είτε ότι τον κλέβουν είτε ότι τον έκλεψαν; «Με το που αντιληφθούμε πως κάτι συμβαίνει, φωνάζουμε "βοήθεια", ώστε να ενημερωθούν οι συνεπιβάτες μας. Θα πρέπει επίσης όσοι χρησιμοποιούν το μετρό να γνωρίζουν πως σε κάθε σταθμό υπάρχει προσωπικό ασφαλείας της ΑΜΕΛ και, κυρίως, αστυνομική δύναμη που θα μπορέσει να συνδράμει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ενημερώσουν την αστυνομία για το συμβάν, είναι μια διαδικασία που δεν κρατά περισσότερο από 10-15 λεπτά».

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

Ασκήσεις... κοινής λογικής (για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και το πορτοφόλι σας στη θέση του).

*Αποφεύγετε τη μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών.

*Οι τσάντες που... χάσκουν ανέμελα είναι πρόσκληση για αφαίρεση του περιεχομένου τους. Το φερμουάρ είναι πολύ πιο σημαντικό από κάθε... ντιζαϊνιά με διάφορα κουμπάκια.

*Πορτοφόλι στην πίσω τσέπη του παντελονιού είναι ένα χαμένο πορτοφόλι.

*Οι εσωτερικές τσέπες του μπουφάν, του σακακιού, του παλτού, του οποιουδήποτε πανωφοριού είναι, κατά κανόνα, οι ασφαλέστερες.

*Μην αφήνετε την τσάντα ή το σακίδιο μακριά από τον έλεγχό σας.

*Κάποιος που θα πέσει πάνω σας χωρίς προφανή λόγο μπορεί να θέλει κάτι περισσότερο από το να σας πει αθώα «συγγνώμη». Αυτό δεν σημαίνει πως πλακώνουμε στο ξύλο όποιον μας αγγίξει.

*Επειδή ποτέ δεν ξέρει κανείς τι γίνεται, μη γράφετε τους κωδικούς των καρτών σας στο πίσω τους μέρος ή σε κάποιο χαρτάκι που βρίσκεται μέσα στο πορτοφόλι. Ακόμη και αν πέσετε θύμα κλοπής (ή της δικής σας αφηρημάδας) τουλάχιστον θα έχετε περιορίσει τις ζημιές στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο· δεν χρειάζεται ο νέος ιδιοκτήτης του πορτοφολιού να αποκτήσει ανεμπόδιστη πρόσβαση στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Υποδομών
«Ξήλωμα» στις παράνομες πινακίδες
Λεύκωμα
Χριστούγεννα στους φάρους
Κατολισθήσεις βράχων
Τέμπη: Λύση από τις... ράγες
Ν. Μουδανιά - Κασσάνδρεια: κλειστή για 2 μήνες
Κέντρο Σίτισης Αστέγων & Αλλοδαπών
Γιώργος, Ιερώνυμος στο Κέντρο Απόρων
Πορτοφολάδες
Το πάρτι των ελαφροχέρηδων
Προσωπικά δεδομένα
Στις ΗΠΑ τα... προσωπικά μας δεδομένα
Ξέφραγο αμπέλι το Διαδίκτυο για τους επιτήδειους
Δικαστικός εφιάλτης να βρεθεί το δίκιο μας
Νέα γρίπη
«Πιο φονικό το νέο κύμα της γρίπης»
Ομοσπονδία Καρκινοπαθών Ελλάδας
«Οχι χημειοθεραπείες από μη ειδικούς»
Εκπαίδευση
Στα θρανί@ της πρωτοπορίας
Μετανάστες
Σπούδασαν στη Νομική Αθηνών, απαγορεύεται να γίνουν δικηγόροι!
Κλωστοϋφαντουργία
Νέα «βόμβα» στην κλωστοϋφαντουργία
Ιστορία
Η αντάρτικη κυβέρνηση και η μάχη της Κόνιτσας
Λαθρομετανάστευση
Αραξαν με 135 λαθραίους
Δικαστικό ρεπορτάζ
Εδώλιο για 11
Βατοπέδι: ελεύθεροι 4 κατηγορούμενοι
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Στα τυφλά, οι έρευνες για τον τραυματισμό αστυνομικών
Άλλες ειδήσεις
Εντολή σύλληψης του Αγούδημου