Έντυπη Έκδοση

Δικαστικός εφιάλτης να βρεθεί το δίκιο μας

Δεν ξέρουμε τι ώρα είναι αυτή τη στιγμή, αλλά εσείς μήπως ξέρετε πού βρίσκεται ο ΑΦΜ σας; Είναι πολύ πιθανό να λαγοκοιμάται μαζί με πολλά ακόμα προσωπικά σας στοιχεία σε έναν υπολογιστή του κτιρίου που στεγάζει τις υπηρεσίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον. Αν τυχόν επιθυμείτε να τα πάρετε πίσω, μετά και την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για το «Hellas Navigator», θα μείνετε με την όρεξη.

Συνομιλήσαμε για το θέμα με τον Βαγγ. Παπακωνσταντίνου, δικηγόρο με ειδίκευση στα νομικά θέματα σχετικά με την πληροφορική και το διαδίκτυο, ο οποίος μας περιέγραψε ένα δικαστικό εφιάλτη. «Για τον απλό πολίτη η διαδικασία είναι πολύπλοκη και δεν είμαι σίγουρος για το αποτέλεσμα. Ισως αν η Αρχή Προστασίας Δεδομένων ξεκινήσει ένα νομικό αγώνα στην Αμερική να προκύψει κάτι θετικό, αλλά δεν είναι και βέβαιο» λέει.

Οπως, ωστόσο, παρατηρεί και ο ίδιος, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος πού βρίσκονται τα προσωπικά του δεδομένα κάθε στιγμή. «Αν αγοράσετε μέσω Διαδικτύου ένα αεροπορικό εισιτήριο, όλα σας τα στοιχεία, όπως ο αριθμός της πιστωτικής σας κάρτας, η διεύθυνσή σας κτλ, θα περιμένατε πως θα τύχουν επεξεργασίας από την αεροπορική εταιρεία.

Ομως αυτή έχει συμβληθεί με μια εταιρεία επεξεργασίας κρατήσεων στις ΗΠΑ, οπότε όλες οι πληροφορίες θα περάσουν τον Ατλαντικό». Επισημαίνει την περίπτωση της SWIFT, εταιρείας που διαχειρίζεται εμβάσματα και φροντίζει για τη μεταφορά τους μεταξύ των τραπεζών σε όλο τον κόσμο.

Το 2006 αποδείχθηκε πως προσωπικά στοιχεία πολλών Ευρωπαίων (αν όχι όλων) που διαχειριζόταν η SWIFT αποθηκεύονταν και στις ΗΠΑ. Κατά την έρευνα ελήφθη υπ' όψιν πως οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν ανεμπόδιστη πρόσβαση στα δεδομένα αυτά, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Το θέμα έκλεισε ύστερα από συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ για το ποια δεδομένα διακινούνται και πώς, το κατά πόσον αυτή τηρείται είναι άλλη υπόθεση. «Το σύστημα προστασίας των προσωπικών δεδομένων "χτίστηκε" στη δεκαετία του '60. Σήμερα είναι ξεπερασμένο» σημειώνει ο συνομιλητής. «Τα προσωπικά μας στοιχεία "πετάνε" παντού τριγύρω μας και με κάποιο τρόπο κάποιος που το επιθυμεί μπορεί να τα συλλέξει» λέει ο Βαγγ. Παπακωνσταντίνου. Οπως φάνηκε και με την Calino, έχει δίκιο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Προσωπικά δεδομένα
Σχετικά θέματα: Προσωπικά δεδομένα
Στις ΗΠΑ τα... προσωπικά μας δεδομένα
Ξέφραγο αμπέλι το Διαδίκτυο για τους επιτήδειους
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Υποδομών
«Ξήλωμα» στις παράνομες πινακίδες
Λεύκωμα
Χριστούγεννα στους φάρους
Κατολισθήσεις βράχων
Τέμπη: Λύση από τις... ράγες
Ν. Μουδανιά - Κασσάνδρεια: κλειστή για 2 μήνες
Κέντρο Σίτισης Αστέγων & Αλλοδαπών
Γιώργος, Ιερώνυμος στο Κέντρο Απόρων
Πορτοφολάδες
Το πάρτι των ελαφροχέρηδων
Προσωπικά δεδομένα
Στις ΗΠΑ τα... προσωπικά μας δεδομένα
Ξέφραγο αμπέλι το Διαδίκτυο για τους επιτήδειους
Δικαστικός εφιάλτης να βρεθεί το δίκιο μας
Νέα γρίπη
«Πιο φονικό το νέο κύμα της γρίπης»
Ομοσπονδία Καρκινοπαθών Ελλάδας
«Οχι χημειοθεραπείες από μη ειδικούς»
Εκπαίδευση
Στα θρανί@ της πρωτοπορίας
Μετανάστες
Σπούδασαν στη Νομική Αθηνών, απαγορεύεται να γίνουν δικηγόροι!
Κλωστοϋφαντουργία
Νέα «βόμβα» στην κλωστοϋφαντουργία
Ιστορία
Η αντάρτικη κυβέρνηση και η μάχη της Κόνιτσας
Λαθρομετανάστευση
Αραξαν με 135 λαθραίους
Δικαστικό ρεπορτάζ
Εδώλιο για 11
Βατοπέδι: ελεύθεροι 4 κατηγορούμενοι
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Στα τυφλά, οι έρευνες για τον τραυματισμό αστυνομικών
Άλλες ειδήσεις
Εντολή σύλληψης του Αγούδημου