Έντυπη Έκδοση

«Πιο φονικό το νέο κύμα της γρίπης»

Μικρότερο σε ένταση αλλά με μεγαλύτερη θνησιμότητα πρόκειται να είναι το «χειμερινό» πανδημικό κύμα της νέας γρίπης, που αναμένεται να εμφανιστεί μέσα στο Φεβρουάριο και θ' αφορά κυρίως ενήλικες.

Οι ειδικοί τονίζουν τη μεγάλη σημασία του εμβολιασμού και κάνουν έκκληση προς τον κόσμο, ιδιαίτερα όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να εμβολιαστούν, καθώς θεωρούν απρόβλεπτη την εξέλιξη του ιού, τόνισε χθες ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων Γ. Πετρίκκος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για να εκτιμηθούν τα δεδομένα της πανδημίας.

Το χειμερινό πανδημικό κύμα αναμένεται να είναι μικρότερο από το τρέχον, να αφορά ενήλικες και να έχει όμως υψηλότερη θνησιμότητα, υπογράμμισε ο καθηγητής Α. Χατζάκης, προσθέτοντας πως «η επέλευση του χειμερινού πανδημικού κύματος εξαρτάται από την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, η συμμετοχή στο οποίο έως τώρα είναι απογοητευτική και πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για αύξηση της συμμετοχής, με έμφαση στις ομάδες υψηλού κινδύνου».

Ο κ. Πετρίκκος αναφέρθηκε και στους φόβους που εκδηλώθηκαν για την ασφάλεια των εμβολίων για τη νέα γρίπη. Μισό χρόνο μετά, και ενώ η πανδημία βρίσκεται στην κορύφωσή της, ύστερα από επανειλημμένες καθυστερήσεις, είπε, το εμβόλιο βρίσκεται στη διάθεσή μας. Ομως, ενώ τον κόσμο διακατείχε ο φόβος της νέας γρίπης, άρχισε να διαδίδεται ο μύθος του φοβερού εμβολίου και πολλοί σήμερα αρνούνται τον εμβολιασμό.

Η παραπληροφόρηση, τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας για συνωμοσία των κυβερνήσεων, των διεθνών οργανισμών, των φαρμακοβιομηχανιών και της «επιστημονικής ελίτ» κατακλύζουν το Διαδίκτυο και τα ΜΜΕ και βρίσκουν ανταπόκριση ακόμα και σε γιατρούς. Η πραγματικότητα, κατέληξε ο καθηγητής, όμως είναι ότι τα εμβόλια που δοκιμάστηκαν αποδείχτηκαν αποτελεσματικά και ασφαλή. Από τις εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα που εμβολιάστηκαν, μεταξύ των οποίων και δεκάδες χιλιάδες έγκυες και παιδιά, πολύ λίγοι έχουν παρουσιάσει ελαφρές ανεπιθύμητες παρενέργειες και ελάχιστοι σοβαρές.

Επίσης, ο καθηγητής Παιδιατρικής Δημ. Καφετζής αναφέρθηκε στους σημερινούς πολέμιους και υπογράμμισε τις περιπτώσεις όπου κατηγορήθηκαν συγκεκριμένα εμβόλια για την πρόκληση συγκεκριμένων ασθενειών. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει αντιεμβολιαστική υστερία και να έχουμε πολλά θύματα από επιδημία ευλογιάς το 1873 στη Σουηδία. Σε επιδημία και θάνατο πολλών παιδιών από κοκκύτη οδήγησε άλλη περίπτωση, το 1974, στην Αγγλία. Ανάλογη αντιεμβολιαστική υστερία από το 1979 ώς το 1996 στη Σουηδία, οδήγησε το 60% του πληθυσμού της χώρας στα δεινά του κοκκύτη.

Σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου, υπογράμμισε ότι οι σημερινές τεχνικές παραγωγής τους δεν έχουν σχέση με τους τρόπους παραγωγής πριν από 30-40 χρόνια. Και πως στα άτομα που μέχρι σήμερα έχει δοκιμαστεί το νέο εμβόλιο (μερικά εκατομμύρια) δεν υπήρξε διαπίστωση αυξημένων παρενεργειών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Υποδομών
«Ξήλωμα» στις παράνομες πινακίδες
Λεύκωμα
Χριστούγεννα στους φάρους
Κατολισθήσεις βράχων
Τέμπη: Λύση από τις... ράγες
Ν. Μουδανιά - Κασσάνδρεια: κλειστή για 2 μήνες
Κέντρο Σίτισης Αστέγων & Αλλοδαπών
Γιώργος, Ιερώνυμος στο Κέντρο Απόρων
Πορτοφολάδες
Το πάρτι των ελαφροχέρηδων
Προσωπικά δεδομένα
Στις ΗΠΑ τα... προσωπικά μας δεδομένα
Ξέφραγο αμπέλι το Διαδίκτυο για τους επιτήδειους
Δικαστικός εφιάλτης να βρεθεί το δίκιο μας
Νέα γρίπη
«Πιο φονικό το νέο κύμα της γρίπης»
Ομοσπονδία Καρκινοπαθών Ελλάδας
«Οχι χημειοθεραπείες από μη ειδικούς»
Εκπαίδευση
Στα θρανί@ της πρωτοπορίας
Μετανάστες
Σπούδασαν στη Νομική Αθηνών, απαγορεύεται να γίνουν δικηγόροι!
Κλωστοϋφαντουργία
Νέα «βόμβα» στην κλωστοϋφαντουργία
Ιστορία
Η αντάρτικη κυβέρνηση και η μάχη της Κόνιτσας
Λαθρομετανάστευση
Αραξαν με 135 λαθραίους
Δικαστικό ρεπορτάζ
Εδώλιο για 11
Βατοπέδι: ελεύθεροι 4 κατηγορούμενοι
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Στα τυφλά, οι έρευνες για τον τραυματισμό αστυνομικών
Άλλες ειδήσεις
Εντολή σύλληψης του Αγούδημου