Έντυπη Έκδοση

85 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΟ «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΤΗΝ TEXAPRET, ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 129 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Νέα «βόμβα» στην κλωστοϋφαντουργία

Ογδόντα πέντε απολύσεις είναι ο χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» για το προσωπικό του ιστορικού βαφείου της Θεσσαλονίκης «TEXAPRET» (πρώην Καράσσο) που αναστέλλει τη λειτουργία του, ύστερα από 129 χρόνια.

Σε απόγνωση και οι εργαζόμενοι στον πρώην όμιλο Λαναρά: 500 απλήρωτοι και 300 απολυμένοι χωρίς αποζημίωση Σε απόγνωση και οι εργαζόμενοι στον πρώην όμιλο Λαναρά: 500 απλήρωτοι και 300 απολυμένοι χωρίς αποζημίωση Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο «TEXAPRET» ανακοίνωσε την αναστολή των εργασιών της την 1η Ιανουαρίου και εκπρόσωπος της εταιρείας συγκέντρωσε τους εργαζομένους προχθές και τους ενημέρωσε ότι θα τους καταβληθούν κανονικά οι αποζημιώσεις. Οι 80 θα απολυθούν μέχρι την Πρωτοχρονιά και οι υπόλοιποι πέντε θα παραμείνουν 6 μήνες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Η νέα «βόμβα», για τον πολύπαθο κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη, έσκασε την ώρα που βρίσκονται σε απόγνωση περίπου 500 εργαζόμενοι στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (πρώην όμιλος Λαναρά), που είναι απλήρωτοι, και άλλοι 300 που απολύθηκαν χωρίς να αποζημιωθούν. Στη Νάουσα, μάλιστα, οι 200 εργαζόμενοι στις μονάδες της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας προχώρησαν σε κατάληψη του Γ' εργοστασίου.

«Τι να πούμε; Περιμέναμε να χαρούμε τα Χριστούγεννα και μένουμε στο δρόμο μέσα στις γιορτές. Αντί να λέμε "χρόνια πολλά", στο εργοστάσιο είμαστε όλοι βουρκωμένοι. Το μόνο καλό είναι ότι θα πάρουμε, τουλάχιστον, τις αποζημιώσεις", περιγράφει ο πρόεδρος του σωματείου της TEXAPRET Λέανδρος Κυριάκος, 53 χρόνων, με 16 χρόνια δουλειάς στην εταιρεία.

Είναι ένα ακόμη μεγάλο χτύπημα για τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και τη Θεσσαλονίκη, επισήμαναν ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος και η πρόεδρος του συνδικάτου ιματισμού και κλωστοϋφαντουργίας της Β. Ελλάδας, Ντίνα Ταχταλίδου.

Στην αναστολή οδήγησαν τα οικονομικά προβλήματα των τελευταίων χρόνων και ο Ν. Γιαννόπουλος υπενθυμίζει ότι λόγω της οικονομικής κρίσης η «TEXAPRET» είχε προχωρήσει σε τετράωρη απασχόληση και το ΕΚΘ είχε διαμαρτυρηθεί, όπως και για άλλες επιχειρήσεις που μείωσαν χρόνο απασχόλησης και αποδοχές. Τώρα θα καταβληθούν προσπάθειες, μήπως υπάρχουν κάποια περιθώρια να σωθεί.

Στο εργοστάσιο της Νάουσας, οι εργαζόμενοι δεν επιτρέπουν την είσοδο στο διοικητικό προσωπικό, περιφρουρούν με βάρδιες την κατάληψη σε 24ωρη βάση και είναι αποφασισμένοι να κάνουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά εκεί.

«Δεν πάει άλλο. Εχουμε φτάσει στο αμήν», μας είπε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Ηλίας Χαρίσης, ο οποίος περιέγραψε τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

- Η παραγωγή των εργοστασίων σταμάτησε πριν από είκοσι μήνες και, παρά τις συνεχείς υποσχέσεις, δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα για την επαναλειτουργία τους.

- Οι εργαζόμενοι έχουν δέκα μήνες απλήρωτοι, από τον περασμένο Μάρτιο. Τους οφείλουν τους μισθούς, το επίδομα της καλοκαιρινής άδειας και το δώρο των Χριστουγέννων. Εναντι όλων αυτών, που είναι περίπου 10-15.000 ευρώ για τον καθένα, πήραν μόνο 300 ευρώ πριν από τρεις μήνες, τα οποία εξανεμίστηκαν.

- Αρκετοί από τους εργαζομένους είναι ζευγάρια παντρεμένων και οι περισσότεροι βρίσκονται σε ηλικίες λίγο πριν από τα πενήντα, με 7.000 ένσημα και πάνω.

«Είμαστε εγκλωβισμένοι και απελπισμένοι. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Αν φύγουμε χάνουμε όλα τα δικαιώματά μας, αλλά και πού να βρούμε αλλού δουλειά, όταν η ανεργία στη Νάουσα φτάνει το 55%. Είκοσι μήνες ακούμε ότι βρίσκεται λύση για την επαναλειτουργία των εργοστασίων και λύση δεν βλέπουμε», επισήμανε ο πρόεδρος του σωματείου.

Τους περιμένουν «μαύρα Χριστούγεννα», αφού, όπως λέει, «έχουμε στεγνώσει οικονομικά, δεν έχουμε χρήματα ούτε για τα στοιχειώδη, για μας και τα παιδιά μας, και κρεμόμαστε από τις συντάξεις των γονέων και των πεθερικών».

Για τις ανάγκες των γιορτών, οι εργαζόμενοι στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ζήτησαν να τους δοθεί έκτακτο βοήθημα 2.000 ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε για την καταβολή βοηθήματος 1.000 ευρώ, αλλά ακόμη δεν δόθηκε, ενώ πέρασαν δέκα μέρες και μεθαύριο είναι Χριστούγεννα.

Ο υφυπουργός Οικονομίας, Μάρκος Μπόλαρης, τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας με τράπεζες για τη χρηματοδότηση της εταιρείας και την υλοποίηση του προγράμματος εξυγίανσης.

«Αυτό δεν είναι πρόγραμμα εξυγίανσης, αλλά πρόγραμμα ανεργίας», καταγγέλλει η πρόεδρος του συνδικάτου ιματισμού Ντ. Ταχταλίδου, διότι όπως σημειώνει κάθε φορά που η εταιρεία παίρνει χρηματοδότηση, κάνει απολύσεις. Υπογραμμίζει πως όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το πρόγραμμα εξυγίανσης, οι εργαζόμενοι στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ήταν 1.100 και σήμερα έμειναν περίπου 500, μετά τις απολύσεις και αποχωρήσεις, ενώ υπάρχει αίτημα για επιπλέον 92 απολύσεις στη Νάουσα και 80 στην Κομοτηνή. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κλωστοϋφαντουργία
Απασχόληση και ανεργία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Υποδομών
«Ξήλωμα» στις παράνομες πινακίδες
Λεύκωμα
Χριστούγεννα στους φάρους
Κατολισθήσεις βράχων
Τέμπη: Λύση από τις... ράγες
Ν. Μουδανιά - Κασσάνδρεια: κλειστή για 2 μήνες
Κέντρο Σίτισης Αστέγων & Αλλοδαπών
Γιώργος, Ιερώνυμος στο Κέντρο Απόρων
Πορτοφολάδες
Το πάρτι των ελαφροχέρηδων
Προσωπικά δεδομένα
Στις ΗΠΑ τα... προσωπικά μας δεδομένα
Ξέφραγο αμπέλι το Διαδίκτυο για τους επιτήδειους
Δικαστικός εφιάλτης να βρεθεί το δίκιο μας
Νέα γρίπη
«Πιο φονικό το νέο κύμα της γρίπης»
Ομοσπονδία Καρκινοπαθών Ελλάδας
«Οχι χημειοθεραπείες από μη ειδικούς»
Εκπαίδευση
Στα θρανί@ της πρωτοπορίας
Μετανάστες
Σπούδασαν στη Νομική Αθηνών, απαγορεύεται να γίνουν δικηγόροι!
Κλωστοϋφαντουργία
Νέα «βόμβα» στην κλωστοϋφαντουργία
Ιστορία
Η αντάρτικη κυβέρνηση και η μάχη της Κόνιτσας
Λαθρομετανάστευση
Αραξαν με 135 λαθραίους
Δικαστικό ρεπορτάζ
Εδώλιο για 11
Βατοπέδι: ελεύθεροι 4 κατηγορούμενοι
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Στα τυφλά, οι έρευνες για τον τραυματισμό αστυνομικών
Άλλες ειδήσεις
Εντολή σύλληψης του Αγούδημου