Έντυπη Έκδοση

Χίλια κόμικς για τους Beatles

Πριν από τεσσεράμισι χρόνια έγραφα στο «9» για το βιβλίο «The Stones. Α History in Cartoons». Οπως λέει κι ο τίτλος του περιλάμβανε σκίτσα, καρικατούρες και γελοιογραφίες από και για τους Rolling Stones.

Τη συλλογή υπέγραφε ο μπασίστας του γκρουπ Bill Wyman, δικαιολογώντας ως εξής την πρωτοβουλία του: «Το έκανα γιατί το διασκέδασα κι εύχομαι να το διασκεδάσετε αναλόγως και εσείς».

Και ρωτάω εγώ: Αισθάνθηκαν ή δεν αισθάνθηκαν άπειρη και καταπράσινη ζήλια οι οπαδοί των Beatles που βγήκε μια τέτοια ωραία έκδοση για τους Stones και για τα δικά τους είδωλα τσιμουδιά; Το «ναι» το έχω σίγουρο, γι' αυτό και έχω την εντύπωση ότι ακούω στεναγμούς ανακούφισης τώρα που κυκλοφόρησε το πολυτελές λεύκωμα «Beatles a fumetti» (εκδόσεις «Skira») διά χειρών των Ιταλών δημοσιογράφων Enzo Gentile και Fabio Schiavo.

Ο τόμος περιλαμβάνει περισσότερες από 1.000 κομικσοειδείς εκδοχές των Beatles, συγκεντρωμένες από τα πέρατα της Γης. Και manga έχει και Batman και περιπέτεια και αίσθημα και γέλιο και παραλογισμό, δεν λείπει τίποτε από το πακέτο που αφήνει μακριά πίσω του κάθε προηγούμενη προσπάθεια. Οσο για το θεωρητικό υπόβαθρο της ιστορίας, ο Enzo Gentile σημειώνει: «Εδώ που τα λέμε ο George, ο Paul, ο John και ο Ringo ήταν ζωντανά καρτούν. Με το χαρακτηριστικό μαλλί κάσκα, τους φανατικούς οπαδούς, τα πολύχρωμα σακάκια, τα ταξίδια στην Ινδία. Οι διαρκείς καβγάδες τους, που ακολουθούνταν από περιόδους γαλήνης και συμφιλίωσης, τους μετέτρεψαν σε πρόσωπα μυθικά, ανάμεσα στην πραγματικότητα και στη φαντασία. Από εκεί πήραν αφορμή οι γελοιογράφοι με τους κομίστες και παρήγαγαν έργα που αγγίζουν τα όρια του ντελίριου».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινούμενα σχέδια/Κόμικς/Σκίτσα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Το Κουίζ της Τέχνης 2010
Μια ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, σαν παιχνίδι
Συνέντευξη: Κατερίνα Σχοινά
Η λατρεμένη παιδική φαντασία δεν τσαλακώνεται
Συνέντευξη: Νίκος Καραθάνος
Χάσαμε τους ανθρώπους με μεγάλη καρδιά
Συνέντευξη: Σιλβέν Σομέ
Το 3D ανιμέισον είναι σαν μαριονέτα χωρίς σχοινί
Συνέντευξη: Αλκηστις Πρωτοψάλτη
Το ορυχείο του τραγουδιού θέλει περισσότερο σκάψιμο
Κομικςοδρόμιο
Χίλια κόμικς για τους Beatles