Έντυπη Έκδοση

Αγαθόν το εξομολογείσθαι

«Η εξομολόγηση είναι πηγή σοφίας», λέει σε κάποιο σημείο ο Γιάννης Τσαρούχης. Κι αυτό κάνει σε τέσσερα βιβλία που περιέχουν κείμενα, ομιλίες, κουβέντες και συνεντεύξεις του: «Ως στρουθίον μονάζον επί δώματος», «Εγώ ειμί πτωχός και πένης», «Λίθον ον απεδοκίμασαν οι οικοδομούντες» και «Αγαθόν το εξομολογείσθαι», που εκδόθηκαν στη δεκαετία του '80 από τον Καστανιώτη.

Οσον αφορά τη σοφία, τη βρίσκει κανείς σχεδόν σε κάθε σελίδα αυτών των κειμένων, αν της δώσουμε την έννοια της ανακάλυψης, και μάλιστα μιας ανακάλυψης πολύ συγκεκριμένης: της χώρας όπου ζούμε.

Ο Τσαρούχης δεν χαρίζει κάστανα, δεν χτίζει ούτε γκρεμίζει μύθους. Κοιτάζει την πραγματικότητα γύρω μας με μια ματιά που άλλη σαν κι αυτήν δεν έχει υπάρξει εδώ και πολλά χρόνια. Ισως και να μην υπήρξε ποτέ στη σύγχρονη Ελλάδα μια προσέγγιση τόσο απλωμένη και την ίδια στιγμή τόσο ενιαία στο ύφος, στο πάθος, στην πίστη, στον στόχο και στη θέση. Εκφράζεται εντελώς αυθόρμητα και την ίδια στιγμή αποτελεί προϊόν μιας και μόνης αγνής πηγής, διαχρονικής επεξεργασίας. Τώρα μπορούμε να το καταλάβουμε και να το πούμε χωρίς επιφύλαξη, που πολύς κόσμος δεν μπορούσε να την αποφύγει όσο ζούσε ο Τσαρούχης. Ηταν δύσκολο να παραδεχτεί κανείς ότι ένας άνθρωπος αγγίζει τόσο βαθιά την αλήθεια μας και την εκφράζει σε επίπεδο καφενείου, μέσα από μια απλή τυχαία συνέντευξη σε κάποια εφημερίδα, όπου οι ερωτήσεις ήταν από συνηθισμένες έως άκρως ρουτινιάρικες, όμως οι απαντήσεις ήταν αποκαλυπτικές. Μάλιστα διάφοροι φίλοι του δυσανασχετούσαν όταν έβλεπαν τόσο συχνές εμφανίσεις του δεξιά και αριστερά, φοβούνταν μη γίνει γραφικός - κάποιος εκκεντρικός καλλιτέχνης, που με χιούμορ έλεγε διάφορα χαριτωμένα πράγματα, διόλου δυσνόητα, ο καθένας μπορούσε τουλάχιστον να διασκεδάσει μαζί τους. Πόσοι κατάλαβαν από την πρώτη στιγμή ότι όλα αυτά δεν ήταν απλές εξυπνάδες, αλλά ήταν επισημάνσεις γεμάτες ακριβή ουσία, ακόμα και όταν άγγιζαν το πλέον τετριμμένο θέμα, όπως π.χ. οι εξωγήινοι; «Αυτή η προσπάθεια -έλεγε ο Τσαρούχης- να αποδείξουμε ότι υπάρχουν και άλλοι κόσμοι κατοικημένοι, και ίσως καλύτεροι, δείχνει μια ανταρσία κατά της μοίρας μας. Αν θέλουμε να ζήσουμε αληθινά, θα πρέπει να αισθανθούμε, σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους, ότι είμαστε το κέντρο της Γης. Οποιος δεν μπορεί να το καταλάβει αυτό, μοιραίως δεν μπορεί να καταλάβει αυτό που ονομάζουμε μεγάλη τέχνη, ούτε καν τι είναι τέχνη». Η σημερινή Ελλάδα έχει μπει σε διάφορες περιπέτειες και κανείς δεν ξέρει πώς θα βγει απ' αυτές. Ομως η Ελλάδα τού Τσαρούχη θα υπάρχει και θα ζει, όχι σαν όνειρο ή σαν όραμα, αλλά απολύτως πραγματική.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Γυναίκες τύπου μπονσάι
Θραύσματα Μνήμης και Ιστορίας
Οι Ινκας μας δείχνουν τα ποιήματά τους
Ερωτες στον Παράδεισο
Ακανθώδη ερωτήματα για κάθε εποχή
Τρεις ευτυχείς στιγμές της Μικρής Αρκτου
Δημοκρατία ή καπιταλισμός; Το θανάσιμο δίλημμα
Ποίηση και εικόνα
Βιβλία από την Κρήτη για όλο τον κόσμο
Με τα φαντάσματα ή τις σκιές της βιβλιοθήκης
Το περίστροφο του Μαγιακόφσκι φωτίζει τρεις νέους έλληνες ποιητές
Ενα βιβλίο - μία (ή πολλές) ιστορία
Βιβλία σε στόματα λεόντων τις γιορτές
Συνέντευξη: Γιώργος Αλισάνογλου
Εκδόσεις ΣΑΙΞΠΗΡΙΚόΝ, Θεσσαλονίκη
Η τρίτη ανάγνωση
Αγαθόν το εξομολογείσθαι
Litteraterra
Ενα περιοδικό στη Γη της Λογοτεχνίας
Από τις 4:00 στις 6:00
Ανοίγοντας τις πόρτες με τα μουσικά κλειδιά
Αξιος του ονόματός του
Άλλες ειδήσεις
Στο δυνατό φώς των πρώτων εντυπώσεων
Μάθημα Ελπίδας στο Πανεπιστήμιο;
Καρτ ποστάλ Πρωτοχρονιά 2011
Ημιτελικός
Είναι στενόμυαλοι και αλαζόνες οι βραβευμένοι βρετανοί συγγραφείς
Κυοφορούμε τους νεκρούς για να υπάρξουμε απ' αυτούς
Οταν έρχονται τα σύννεφα