Έντυπη Έκδοση

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ

Μάθημα Ελπίδας στο Πανεπιστήμιο;

Με όλα τα πράγματα που διδασκόμαστε στη ζωή μας, ποτέ δεν διδαχτήκαμε πώς να σκεφτόμαστε ελεύθερα και συνδυαστικά, να είμαστε δημιουργικοί και ευτυχισμένοι.

Το εκπαιδευτικό σύστημα του «πολιτισμένου» κόσμου έχει οργανωθεί έτσι ώστε να εκπληρώσουμε τις εργασιακές ανάγκες της βιομηχανικής και μετα-βιομηχανικής κοινωνίας. Και το κάναμε, τις εκπληρώσαμε και στην πορεία κάναμε ό,τι είναι δυνατόν -ειδικά στην Ελλάδα- για να εμποδίσουμε το μυαλό των παιδιών να δοκιμάσει όλα τα μονοπάτια, που δεν μπαίνουν κάτω από κάποια συγκεκριμένη ταμπέλα. Ευτυχώς, δεν τα καταφέραμε στο 100%. Υπάρχουν ακόμη ελεύθερα μυαλά, που δεν πτοούνται, δεν κατευθύνονται και είναι άγρια και γι' αυτό όμορφα, όπως ένα λιοντάρι που τρέχει ελεύθερο στη σαβάνα. Συζητώντας με τον Αλέξη Σταμάτη, για την ομιλία του στο TEDxAthens (www.tedxathens. com), μου μίλησε με θαυμασμό γι' αυτό το νέο ατίθασο και άγριο είδος ανθρώπων, που γράφουν στο twitter, όπως θα μιλούσαν μεταξύ τους, που σκέφτονται πολύ πιο πλούσια από ό,τι εκφράζονται, που παράγουν ζωή και πολιτισμό έξω από κάθε νόρμα και σύστημα.

Στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, όμως, εξακολουθούμε να ενισχύουμε την παπαγαλία, τα κουτάκια που υποχρεώνουν τα παιδιά να σκέφτονται μόνο με το αριστερό μέρος του εγκεφάλου τους, κι αυτό κατακερματισμένο σε δεκάδες κανόνες και κουτάκια. Πρόσφατα συνάντησα μια φωτεινή εξαίρεση στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών, την επίκουρη καθηγήτρια δρ Καμποσιώρα, που σχεδίασε και εισήγαγε το μάθημα «Προσέγγιση Οδοντιατρικού Ασθενούς», προσκαλώντας πρώτη φορά στα «ιερά» εδάφη της Οδοντιατρικής ανθρώπους από διαφορετικές επιστήμες, προκειμένου να διευρύνει το μυαλό των μεταπτυχιακών φοιτητών και να δημιουργήσει ολοκληρωμένους ανθρώπους, αντί για μονολιθικούς επιστήμονες. Τη σειρά σεμιναρίων εγκαινίασε ο πρύτανης καθηγητής Πελεγρίνης με μια εμπνευσμένη ομιλία σχετικά με την αριστεία και την ευτυχία. Φανταστείτε την έκπληξη των οδοντιάτρων, όταν αντίκρισαν τη σειρά σεμιναρίων, μεταξύ των οποίων: Ψυχολογική προσέγγιση ασθενούς, Οδοντιατρικό Μάρκετινγκ, Βασικές αρχές δικαίου και Βιοηθικής, τεχνικές Life Coaching.

Είχα την τιμή να είμαι μία από τους ομιλητές και η εμπειρία μου ήταν συναρπαστική. Ενιωθα ότι για πρώτη φορά συζητιούνταν μέσα σ' αυτούς τους τοίχους έννοιες, όπως η ευτυχία, η ποιότητα ζωής, η ακεραιότητα, οι αξίες και οι πεποιθήσεις, το δικαίωμα, η δυνατότητα και η σημασία τού να επιλέγουμε την καθημερινότητά μας και να είμαστε ευτυχισμένοι. Κι όπως όλες τις έννοιες που ακούμε για πρώτη φορά, έτσι κι αυτές, τις υποδέχτηκαν αρχικά με καχυποψία, στη συνέχεια με συγκρατημένη αισιοδοξία και -περνώντας η ώρα- με δίψα για περισσότερα. Είμαι προϊόν και μέρος του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και είναι μετρημένες οι στιγμές που ένιωσα τόσο αισιόδοξη και περήφανη γι' αυτό. Είναι πεποίθησή μου ότι, αν οι νέες γενιές διδαχθούν -ας το πούμε απλουστευτικά- την τέχνη της ευτυχίας, μπορεί να μη δικαιώσουμε τις προβλέψεις που θέλουν την κατάθλιψη να είναι η Νο2 αιτία θανάτων μέχρι το 2020! Η κατάθλιψη χτυπά όλο και νεαρότερες ηλικίες. Κι αν η γιατρειά μπορεί να έρθει από την Ιατρική, πιστεύω ότι η πρόληψη μπορεί να έρθει από την εκπαίδευση. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Γυναίκες τύπου μπονσάι
Θραύσματα Μνήμης και Ιστορίας
Οι Ινκας μας δείχνουν τα ποιήματά τους
Ερωτες στον Παράδεισο
Ακανθώδη ερωτήματα για κάθε εποχή
Τρεις ευτυχείς στιγμές της Μικρής Αρκτου
Δημοκρατία ή καπιταλισμός; Το θανάσιμο δίλημμα
Ποίηση και εικόνα
Βιβλία από την Κρήτη για όλο τον κόσμο
Με τα φαντάσματα ή τις σκιές της βιβλιοθήκης
Το περίστροφο του Μαγιακόφσκι φωτίζει τρεις νέους έλληνες ποιητές
Ενα βιβλίο - μία (ή πολλές) ιστορία
Βιβλία σε στόματα λεόντων τις γιορτές
Συνέντευξη: Γιώργος Αλισάνογλου
Εκδόσεις ΣΑΙΞΠΗΡΙΚόΝ, Θεσσαλονίκη
Η τρίτη ανάγνωση
Αγαθόν το εξομολογείσθαι
Litteraterra
Ενα περιοδικό στη Γη της Λογοτεχνίας
Από τις 4:00 στις 6:00
Ανοίγοντας τις πόρτες με τα μουσικά κλειδιά
Αξιος του ονόματός του
Άλλες ειδήσεις
Στο δυνατό φώς των πρώτων εντυπώσεων
Μάθημα Ελπίδας στο Πανεπιστήμιο;
Καρτ ποστάλ Πρωτοχρονιά 2011
Ημιτελικός
Είναι στενόμυαλοι και αλαζόνες οι βραβευμένοι βρετανοί συγγραφείς
Κυοφορούμε τους νεκρούς για να υπάρξουμε απ' αυτούς
Οταν έρχονται τα σύννεφα