Έντυπη Έκδοση

Βιβλία από την Κρήτη για όλο τον κόσμο

Αλέξης Πολίτης

Το δημοτικό τραγούδι

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, σ. 440, ευρώ 27

Πόσο διαφορετική είναι μια λογοτεχνία συνθεμένη προφορικά, όπως τα δημοτικά τραγούδια; Ποιες σχέσεις έχει με την κοινωνία, πόσο την εκφράζει; Πώς φτιάχνονται, τελικά, τα δημοτικά τραγούδια, πώς ακριβώς λειτουργούν για τους χρήστες τους, ποιος είναι ο ιδεολογικός τους κόσμος; Σε ποια εποχή δημιουργήθηκαν και με ποιους τρόπους έφτασαν έως τις μέρες μας;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το βιβλίο. Ξεκινάει από τα συνθετικά προβλήματα (τη λειτουργία των τραγουδιών στην αγροτική κοινωνία, το περιεχόμενό τους και το πώς η τεχνοτροπία δημιουργεί το τραγούδι), έπειτα επικεντρώνεται σε κάποια ειδικότερα θέματα (το κλέφτικο τραγούδι, τις ρίμες, τη σχέση των τραγουδιών με τη σημερινή μας αισθητική). Κατόπιν προχωρεί σε ένα κεντρικό, ολότελα παραμερισμένο ζήτημα, το πώς αλλοιώνονται τα τραγούδια από τη στιγμή που καταγράφονται, αλλά και γενικότερα το πέρασμα από την προφορική στη γραπτή παράδοση, κι έπειτα ακολουθούν εφτά σύντομες μελέτες, που έχουν μερικότερους στόχους. Στο τέλος ο αναγνώστης θα βρει μια οδηγητική βιβλιογραφία: ορισμένες συλλογές δημοτικών τραγουδιών, και σε ποιες μελέτες μπορεί να στηριχτεί, αν θέλει να συνεχίσει.

Neil Α. Campbell, Jane Β. Reece

Βιολογία, τόμος Ι : Η χημεία της ζωής - Το κύτταρο - Γενετική

μτφρ.: Θ. Κοκκορόγιαννης, Β. Βακάκη

επιμέλεια: Νίκος Μοσχονάς

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, σ. 660, ευρώ 60

Η Βιολογία των Campell, Reece και των συνεργατών τους είναι ένα βιβλίο Γενικής Βιολογίας δοκιμασμένο στη διεθνή, άκρως ανταγωνιστική αγορά, με μακροχρόνια διεθνή αναγνωρισιμότητα, επιστημονική εγκυρότητα και απήχηση, ιδίως στα αμερικανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Συνδυάζει τη σύγχρονη βιολογική γνώση με την προσπάθεια για ενεργητική μάθηση εκ μέρους του αναγνώστη. Το βιβλίο απευθύνεται σε πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές των βιολογικών επιστημών, αλλά και κάθε άλλου κλάδου των φυσικών επιστημών -Φυσικής, Χημείας, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Πληροφορικής, Γεωλογίας, Γεωπονίας, Βιοχημείας κ.λπ. Το μεγαλύτερο μέρος της ύλης του θεωρείται ιδιαίτερα κατάλληλο και για την εισαγωγή στη σύγχρονη Βιολογία φοιτητών ιατρικών σχολών και σχολών συναφών με την Ιατρική. Επίσης, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο βοήθημα σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στη διεπιφάνεια της Βιολογίας με τη Βιοτεχνολογία, την Πληροφορική, τη Βιοηθική, την Ιατρική τεχνολογία, τη Βιοφυσική, τη Βιοχημεία κ.λπ., δεδομένου ότι στα προγράμματα αυτά συμμετέχουν μεταπτυχιακοί σπουδαστές με διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο. Ωστόσο, για τους ίδιους ακριβώς λόγους, η Βιολογία των Campell & Reece προσφέρεται και ως «βιβλίο αναφοράς» για τους καθηγητές Βιολογίας στη Μέση Εκπαίδευση, οι οποίοι παραμένουν χωρίς ισχυρή βιβλιογραφική κάλυψη μέχρι σήμερα. Η παρούσα ελληνική έκδοση στηρίζεται στην πιο πρόσφατη, ανανεωμένη 8η αγγλική έκδοση, που κυκλοφόρησε παγκοσμίως το 2009.

Ιωάννης Κλώνης

Ενζυμική βιοτεχνολογία

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, σ. 446, ευρώ 35

Σήμερα πλέον τα ένζυμα εμπλέκονται σχεδόν σε όλες τις διεργασίες παραγωγής βιοπροϊόντων, επεξεργασίας βιολογικών και συνθετικών υλικών και παροχής καλύτερων υπηρεσιών στη γεωργία και την ιατρική. Ως εκ τούτου, μετά παρέλευση δώδεκα ετών από την παρουσίαση της 1ης έκδοσης της Ενζυμικής βιοτεχνολογίας, κρίθηκε ως επιβεβλημένο εγχείρημα η συγγραφή ενός κατ' ουσίαν νέου βιβλίου.

Στην παρούσα έκδοση, η ύλη εκσυγχρονίστηκε και αναθεωρήθηκε σχεδόν ολοσχερώς: τα επτά κεφάλαια τώρα εξελίχτηκαν σε δεκατέσσερα, τα οποία εμπλουτίζονται με 190 σχήματα και 21 πίνακες. Υστερα από μια σύντομη εισαγωγή στα ένζυμα, παρουσιάζονται η ενζυμική κινητική από εφαρμοσμένη σκοπιά, οι τύποι και η κινητική των ενζυμικών βιοαντιδραστήρων. Ακολουθούν η τεχνολογία καθαρισμού των ενζύμων, τα ακινητοποιημένα ένζυμα και οι τεχνικές ακινητοποίησης ενζύμων και μορίων-δεσμευτών.

Μεγάλο τμήμα του βιβλίου αφιερώνεται στις εφαρμογές των ενζύμων: π.χ. στη βιομηχανία τροφίμων, σε εφαρμογές μεγάλης κλίμακας, στη χημική και φαρμακευτική βιομηχανία, στην ιατρική, στην ανάλυση, στους βιοαισθητήρες και στην κατάλυση σε οργανικούς διαλύτες. Το βιβλίο καλύπτει τις ανάγκες ενός ευρύτερου φάσματος αναγνωστών, ενώ θα αποβεί χρήσιμο βοήθημα στους φοιτητές των ΑΕΙ αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καλύτερα τη βιοτεχνολογία των ενζύμων.

Δημήτρης Μάρκογλου

Χωρίς λόγια...

Βραβευμένες φωτογραφίες από διεθνείς διαγωνισμούς 2005-2009

Ηράκλειο, σ. 170, ευρώ 35

Ο Δημήτρης Μάρκογλου εντυπωσιάζει και μας πονά με τις καλλιτεχνικές φωτογραφίες του, οι οποίες απεικονίζουν ανθρώπους που η οικονομική και κοινωνική λαίλαπα τους πέταξε στο περιθώριο της ζωής και τους μετέτρεψε σε πρόσφυγες μέσα στον κοινωνικό τους χώρο και στην ίδια τους τη ζωή.

Ο χρόνος και η μνήμη συμπυκνώνονται σε πρόσωπα που αφηγούνται με το βλέμμα ή τη σιωπή τη διαδρομή της μοναχικότητας αλλά και τον εσωτερικό κόσμο, που έχει οδηγηθεί σε ένα είδος εξορίας, κρατώντας το ύψος της αξιοπρέπειας του ανθρώπου .

Τα τοπία εκτός από την υψηλή αισθητική που έχουν, είναι διεγερτικά έντονων συναισθημάτων και κάποιες φορές κινούνται μεταξύ μεταφυσικής και ονείρου, εμπλουτίζοντας το πραγματικό και εξοστρακίζοντας το κυνικό στοιχείο που η πραγματικότητα εμπεριέχει.

Η ποίηση της φωτογραφίας του έχει αναγνωριστεί διεθνώς, αφού ο Δημήτρης Μάρκογλου έχει πάρει 29 χρυσά βραβεία, 13 αργυρά, 11 χάλκινα, 75 διπλώματα και μετάλλια, καθώς και 955 αναρτήσεις σε 244 διεθνείς διαγωνισμούς υπό την αιγίδα της FIAP και της PSA, σε όλο τον κόσμο, από το 2005 και μετά, που παίρνει μέρος σε διαγωνισμούς. Εχει τιμηθεί επίσης από τη Φωτογραφική Ομοσπονδία της Αμερικής με 1 αστέρι για τις έγχρωμες, ασπρόμαυρες και ψηφιακές φωτογραφίες του.

Τον Σεπτέμβριο του 2010 του απονεμήθηκε ο τίτλος Α.FIAP ( καλλιτέχνης φωτογράφος) από τη διεθνή φωτογραφική ομοσπονδία FIAP.

Μαρία Ρεντέτζη (επιμ.)

Ο χώρος του επιστημονικού εργαστηρίου (16ος-20ός αιώνας)

Αρχιτεκτονικές και κοινωνικές διαστάσεις

πρόλογος: Αριστείδης Μπαλτάς

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, σ. 464, ευρώ 30

Μέσα από την οπτική των σπουδών Επιστήμης και Τεχνολογίας, ο συλλογικός αυτός τόμος επικεντρώνεται στο επιστημονικό εργαστήριο ως κατεξοχήν χώρο παραγωγής γνώσης στις φυσικές κυρίως επιστήμες και τις επιστήμες της ζωής. Η έμφαση δίνεται στις μεταλλάξεις που υφίσταται ο φυσικός χώρος του επιστημονικού εργαστηρίου σε μια διάρκεια πέντε αιώνων. Οι αλλαγές αυτές οδηγούν ταυτόχρονα στον μετασχηματισμό των πολιτικών συνεργασίας μεταξύ των επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων, της ιεραρχικής δομής των ερευνητικών ομάδων με βάση το φύλο και πολύ περισσότερο της ίδιας της επιστημονικής πρακτικής και της έννοιας του πειράματος. Ο τόμος μελετά την κουλτούρα και την αρχιτεκτονική των διαφόρων μορφών του επιστημονικού εργαστηρίου, και μέσα από αυτές ιχνηλατεί παραδοχές που έχουν να κάνουν με το ποιος/ποια έχει τελικά πρόσβαση στην επιστήμη και υπό ποιες προϋποθέσεις -επιστημολογικές και κοινωνιολογικές- γίνεται η διεξαγωγή της.

Ολγα Γκράτζιου

Η Κρήτη στην ύστερη μεσαιωνική εποχή

Η μαρτυρία της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, σ. 350, ευρώ 35

Η ύστερη μεσαιωνική εποχή (13ος-15ος αιώνας) συμπίπτει στην Κρήτη με τους πρώτους αιώνες της βενετικής κυριαρχίας. Η αρχιτεκτονική της εποχής αυτής είναι ελάχιστα γνωστή, καθώς λιγοστά είναι τα δείγματα που έχουν φτάσει ώς εμάς. Ενας μικρός μόνο αριθμός από τις εκκλησίες που έχτισαν οι Βενετοί στις μεγάλες πόλεις του νησιού έχει διασωθεί, ενώ από τη μεσαιωνική αστική αρχιτεκτονική δεν επέζησε τίποτε στις κρητικές πόλεις. Αντιθέτως, στην ύπαιθρο διατηρήθηκε μεγάλος αριθμός εκκλησιών της ίδιας εποχής. Κτίσματα ταπεινά, χωρίς υψηλές καλλιτεχνικές προθέσεις, έμειναν σχεδόν απαρατήρητα από την έρευνα. Λόγω του πλήθους τους και της διασποράς τους στον χώρο, όμως, φανερώνουν μια πρωτοφανή σε έκταση οικοδομική δραστηριότητα κι έναν ακμαίο πληθυσμό στην ύπαιθρο. Τεκμηριώνουν επίσης την ανάπτυξη νεοφανών οικοδομικών τεχνικών. Η εξέταση της αρχιτεκτονικής των εκκλησιαστικών αυτών κτισμάτων δίνει την ευκαιρία στη συγγραφέα τού ανά χείρας τόμου να εμβαθύνει στις επιπτώσεις που είχε η βενετική κυριαρχία στην παραγωγή του οικοδομικού έργου στη μεσαιωνική Κρήτη, να ανιχνεύσει μερικά από τα χαρακτηριστικά της χαμένης αστικής αρχιτεκτονικής του νησιού και να αναζητήσει τους δρόμους που ακολούθησαν ορισμένα γοτθικά μορφολογικά χαρακτηριστικά που ενσωματώθηκαν στο λεξιλόγιο των τοπικών οικοδομικών συνεργείων. Επιπλέον με τη μελέτη των εκκλησιών της υπαίθρου φωτίζονται ποικίλες πλευρές της κοινωνικής ζωής του νησιού: μεταξύ άλλων, αναδεικνύονται ζητήματα σχετικά με τις θρησκευτικές αντιπαραθέσεις αλλά και με τις χρήσεις και τους εναλλασσόμενους συμβολισμούς που έπαιρναν τα εκκλησιαστικά οικοδομήματα, σε μιαν εποχή που η Κρήτη υπήρξε τόπος της άνισης συνάντησης δύο μεταβαλλόμενων κόσμων, της φθίνουσας βυζαντινής Ανατολής και της δυναμικά επεκτεινόμενης Δύσης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Γυναίκες τύπου μπονσάι
Θραύσματα Μνήμης και Ιστορίας
Οι Ινκας μας δείχνουν τα ποιήματά τους
Ερωτες στον Παράδεισο
Ακανθώδη ερωτήματα για κάθε εποχή
Τρεις ευτυχείς στιγμές της Μικρής Αρκτου
Δημοκρατία ή καπιταλισμός; Το θανάσιμο δίλημμα
Ποίηση και εικόνα
Με τα φαντάσματα ή τις σκιές της βιβλιοθήκης
Το περίστροφο του Μαγιακόφσκι φωτίζει τρεις νέους έλληνες ποιητές
Ενα βιβλίο - μία (ή πολλές) ιστορία
Βιβλία σε στόματα λεόντων τις γιορτές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Γυναίκες τύπου μπονσάι
Θραύσματα Μνήμης και Ιστορίας
Οι Ινκας μας δείχνουν τα ποιήματά τους
Ερωτες στον Παράδεισο
Ακανθώδη ερωτήματα για κάθε εποχή
Τρεις ευτυχείς στιγμές της Μικρής Αρκτου
Δημοκρατία ή καπιταλισμός; Το θανάσιμο δίλημμα
Ποίηση και εικόνα
Βιβλία από την Κρήτη για όλο τον κόσμο
Με τα φαντάσματα ή τις σκιές της βιβλιοθήκης
Το περίστροφο του Μαγιακόφσκι φωτίζει τρεις νέους έλληνες ποιητές
Ενα βιβλίο - μία (ή πολλές) ιστορία
Βιβλία σε στόματα λεόντων τις γιορτές
Συνέντευξη: Γιώργος Αλισάνογλου
Εκδόσεις ΣΑΙΞΠΗΡΙΚόΝ, Θεσσαλονίκη
Η τρίτη ανάγνωση
Αγαθόν το εξομολογείσθαι
Litteraterra
Ενα περιοδικό στη Γη της Λογοτεχνίας
Από τις 4:00 στις 6:00
Ανοίγοντας τις πόρτες με τα μουσικά κλειδιά
Αξιος του ονόματός του
Άλλες ειδήσεις
Στο δυνατό φώς των πρώτων εντυπώσεων
Μάθημα Ελπίδας στο Πανεπιστήμιο;
Καρτ ποστάλ Πρωτοχρονιά 2011
Ημιτελικός
Είναι στενόμυαλοι και αλαζόνες οι βραβευμένοι βρετανοί συγγραφείς
Κυοφορούμε τους νεκρούς για να υπάρξουμε απ' αυτούς
Οταν έρχονται τα σύννεφα