Έντυπη Έκδοση

Απάντηση Ν.Δ. με εξεταστική, για έρευνα από το '81

Σε casus belli για τη Ν.Δ. εξελίσσεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για εξεταστική επιτροπή που θα αφορά τα παραποιημένα δημοσιονομικά στοιχεία της περιόδου 2004-2009 της κυβέρνησης Καραμανλή.

Τις επόμενες ημέρες θα απαντήσει με την κατάθεση δικής της πρότασης για εξεταστική, η οποία όμως θα ερευνά από το '81 μέχρι σήμερα. Στο στόχαστρο της Ρηγίλλης μπαίνουν η περίοδος Σημίτη και οι συνθήκες ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ τις οποίες η Ν.Δ. χρησιμοποιεί ως απειλή για αποκάλυψη στοιχείων δημιουργικής λογιστικής.

«Τι έχουν να κρύψουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των οικονομικών της χώρας;» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Π. Παναγιωτόπουλος. «Γιατί φοβάται την αλήθεια ο σημερινός πρωθυπουργός; Μήπως γιατί, επί των ημερών πρωθυπουργίας του κ. Σημίτη, συμμετείχε ο ίδιος στα ανώτατα κυβερνητικά όργανα και προσυπέγραφε, με την τότε υπουργική του ιδιότητα, κρίσιμες αποφάσεις για την οικονομία, που ελήφθησαν επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ;».

Καθώς οι πιθανότητες να υπερψηφιστεί η πρόταση της Ν.Δ. λόγω εκλογικών συσχετισμών είναι ελάχιστες η Ρηγίλλης προετοιμάζει τη στρατηγική του κόμματος στη λογική η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.

Η κρυφή ελπίδα της Ν.Δ. και του Α. Σαμαρά είναι να κυριαρχήσουν στο ΠΑΣΟΚ οι εσωκομματικές ισορροπίες και να ψηφιστεί μεν η πρόταση, αλλά η συζήτηση να μη γίνει ποτέ, όπως συνέβη και με πολλές άλλες εξεταστικές στο παρελθόν.

Τέσσερα είναι τα αγκάθια για τον Α. Σαμαρά, αν γίνει τελικά η συζήτηση της εξεταστικής του ΠΑΣΟΚ:

1) Θα βγει στη σέντρα ο τέως πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, τον οποίο ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. έχει δεσμευτεί να μην «αδειάσει». Για τον τέως πρωθυπουργό, αν και θα πάρει την τελική του απόφαση για το αν θα προσέλθει στην εξεταστική την τελευταία στιγμή, ανάλογα με το κλίμα των ημερών, στελέχη της Ν.Δ. που τον γνωρίζουν καλά εκτιμούν ότι δεν θα προσέλθει, αλλά θα στείλει υπόμνημα.

2) Θα αρχίσει η παρέλαση προσώπων και πολιτικών που αποδοκιμάστηκαν στις εκλογές της 4 Οκτωβρίου 2009. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης δεν θα στείλει υπόμνημα όπως θα κάνει με τις εξεταστικές για τη «Siemens» και τα ομόλογα, αλλά θα προσέλθει για να καταθέσει. Θα προσέλθει να καταθέσει ο Γιάννης Παπαθανασίου, ενώ δεν αποκλείεται να προσκληθούν και οι Γ. Σουφλιάς και Κ. Χατζηδάκης, που συγκροτούσαν την τριμερή οικονομική επιτροπή την κρίσιμη περίοδο, από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τις εκλογές. Ο Κ. Χατζηδάκης θα πάει να καταθέσει. Αγνωστο όμως είναι πώς θα αντιδράσει ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος έχει αποχωρήσει από την πολιτική, παραιτήθηκε και από βουλευτής Επικρατείας μετά την οδυνηρή ήττα.

3) Υπάρχει κόντρα Αλογοσκούφη-Παπαθανασίου για τα δημοσιονομικά στοιχεία, που θα κάνει μεγάλη ζημιά στη Ν.Δ.

4) Σε μια στιγμή που ο Α. Σαμαράς οδεύει σε ένα συνέδριο για να αλλάξει εκ βάθρων τη Ν.Δ., το αμαρτωλό παρελθόν της την τραβάει πίσω και καθυστερεί την όποια δυναμική μπορεί να αποκτήσει.

Καρατζαφέρης: Δεν συμμετέχουμε

Δεν θα συμμετάσχει ο ΛΑ.Ο.Σ. στην εξεταστική επιτροπή για την οικονομία.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Γ. Καρατζαφέρης, χαρακτήρισε αστοχία τη σύσταση της Επιτροπής, από τη στιγμή που η υπόθεση βρίσκεται στην Εισαγγελία.

Παράλληλα, ο κ. Καρατζαφέρης με ερώτησή του στον πρωθυπουργό θέτει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Βουλή
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Δεύτερο, μεγαλύτερο κύμα αντιδράσεων φοβούνται στο ΠΑΣΟΚ
Μίκης Θεοδωράκης
Μίκης: Ντροπή το Διευθυντήριο
Εξεταστική επιτροπή για την οικονομία
Απάντηση Ν.Δ. με εξεταστική, για έρευνα από το '81
ΑΔΕΔΥ & ΓΣΕΕ
Γενική απεργία υπό το βλέμμα ελεγκτών
Χρηματιστήριο Αθηνών
Λειτουργία «εκτάκτου ανάγκης» λόγω ΠΑΜΕ
Υπόθεση Βατοπεδίου
Αρνείται το άνοιγμα λογαριασμών
Οικονομική πολιτική
«Κλειδώνουν» τα μέτρα
Συνέντευξη: Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου
«Δημιουργεί ερωτήματα η επιλογή Ζαγοριανού...»
Δημόσιο χρέος
Παρακολουθεί το ελληνικό χρέος ο Λευκός Οίκος
ΣΥΡΙΖΑ
Α. Τσίπρας: Αναποτελεσματικά τα μέτρα της κυβέρνησης
Εξοπλισμοί
Οπλα και συμπάθεια...
Υπόθεση Siemens
Αιχμές Μανασή κατά Βερελή για Siemens