Έντυπη Έκδοση

ΑΔΕΔΥ ΚΑΙ ΓΣΕΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ * ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΔΝΤ - ΕΚΤ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ * ΧΩΡΙΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΜΕ

Γενική απεργία υπό το βλέμμα ελεγκτών

Την ώρα που οι δρόμοι σήμερα θα είναι γεμάτοι από διαδηλωτές κατά της κοινωνικής ισοπέδωσης, οι ελεγκτές της Κομισιόν, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ξεσκονίζουν τις περικοπές που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση και στου Μαξίμου θα ετοιμάζουν τα νέα περιοριστικά μέτρα κατευνασμού των «αγορών».

Από το πρωί σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη συντονισμένη αντίδραση των συνδικάτων στα υποδεικνυόμενα μέτρα λιτότητας, περιορισμού των δαπανών, αύξησης των φόρων και, εν τέλει, εμβάθυνσης της ύφεσης. Η γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ φαίνεται ότι αναμενόταν από τους πολίτες (εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους) ως μια οργανωμένη κοινωνική αντίδραση στις πιέσεις για οριστικό ενταφιασμό των λαϊκών προσδοκιών για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Σαν μια κραυγή αγωνίας για το μελλοντικό οικονομικό status της χώρας, για το περιεχόμενο των κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα όμως με την αγωνία και την ανασφάλεια για το μέλλον της εργασίας, στους μισθωτούς ενυπάρχει και ο φόβος για το διακύβευμα, το γκρίζο «αύριο», την έξοδο από την ευρωζώνη, τις συνέπειες στην περίπτωση που δεν επικρατήσουν οι πολιτικοί των «αγορών».

Στο Πεδίον του Αρεως

Με αυτά τα δεδομένα, σήμερα όλοι θα σηκωθούν από τον καναπέ. Ο εφησυχασμός ηττήθηκε. Απλώς δεν αρκεί μόνο αυτό πλέον. Μένει να διευκρινιστεί εάν οι πολίτες, με «κομμένα τα γόνατα», πάνε στις συγκεντρώσεις ή θα περιοριστούν στην ευχή «η ΓΣΕΕ να κάνει κάτι γιατί χανόμαστε» και οι ίδιοι θα αναζητήσουν αλλού πρόχειρο σκέπαστρο για τους φόβους τους. Οι οποίοι, σε πολλές περιπτώσεις, αποδεικνύονται βάσιμοι.

Η ΓΣΕΕ καλεί κάθε πολίτη, τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ανησυχούν για τις θέσεις εργασίας, τους άνεργους που αναζητούν απασχόληση, τους συνταξιούχους που βλέπουν τις προσδοκίες τους να πνίγονται στα ελλείμματα των Ταμείων να δώσουν μαζικό «παρών» στη σημερινή απεργία. Να αποκρούσουν τις νεοφιλελεύθερες συνταγές της λιτότητας και των ασφαλιστικών ανατροπών με κεντρικό σύνθημα: «Οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους πάνω απ' τις αγορές!»

Μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα και στη γενική απεργία των συνδικάτων στέλνουν όλες οι διεθνείς συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ στην απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως στις 11 το πρωί (θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή) θα παραστούν οι Τζον Μονκς (γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων), Μπερναντέτ Σεγκόλ (γενική γραμματέας UNI-Ευρώπη) και Καρόλα Φίσπαχ-Πίττελ (γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής των Δημοσίων Υπαλλήλων).

Η ΑΔΕΔΥ επιπροσθέτως θέτει αιτήματα για το Ασφαλιστικό των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων, την καθήλωση των μισθών για δεύτερη χρονιά, την περικοπή των επιδομάτων, ενώ «μένουν στο απυρόβλητο αυτοί που πραγματικά ευθύνονται για την κρίση: οι τράπεζες, οι επιχειρηματίες και οι οικονομικά ισχυροί που ακόμα και σήμερα αξιοποιούν την κρίση για να διατηρήσουν και να αυξήσουν τα υπερκέρδη τους». Το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) καλεί σε ξεχωριστή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια.

Ακινητοποιούνται

Σήμερα, και για 24 ώρες, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα επιχειρούν μια συντονισμένη απάντηση για τη διασφάλιση βασικών δικαιωμάτων. Ετσι, οι δημόσιες υπηρεσίες και οι τράπεζες θα υπολειτουργούν, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, τα νοσοκομεία θα δέχονται μόνο έκτακτα περιστατικά. Παράλληλα δεν θα γίνουν πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, ακινητοποιούνται τα τρένα και τα πλοία της ακτοπλοΐας, τραβούν χειρόφρενο τα μπλε λεωφορεία και ο «ηλεκτρικός» πρωί και απόγευμα, ακινητοποιούνται για 24 ώρες μετρό, τραμ και τρόλεϊ, μέχρι το πρωί δεν θα εκπέμπουν τα ιδιωτικά και δημόσιου ενδιαφέροντος ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης, ενώ αύριο δεν θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες. *

-------------------------------------------------

* Με 48ωρη απεργία την ερχόμενη εβδομάδα, στις 2 και 3 Μαρτίου, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι ιδιοκτήτες ταξί, που αντιτίθενται στα σχέδια της κυβέρνησης για την αλλαγή του τρόπου φορολόγησής τους, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κηρύξουν απεργία διαρκείας.

Εφημερίδες

**Λόγω της σημερινής 24ωρης πανεργατικής απεργίας η «Ε», όπως και οι άλλες εφημερίδες, δεν θα κυκλοφορήσει αύριο Πέμπτη.

Θα είμαστε ξανά στα σημεία πώλησης την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου.

Ευρωπαϊκή στήριξη

! Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (CES) εξέδωσε χθες ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι υποστηρίζει πλήρως τη σημερινή γενική απεργία στην Ελλάδα και ζητεί από τους υπουργούς Οικονομίας της ευρωζώνης να επιλέξουν ρεαλιστικά και κοινωνικά αποδεκτά σχέδια για τη χώρα.

Η CES επισημαίνει ότι παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση στην Ελλάδα και ιδίως τις πιέσεις για μεγαλύτερη λιτότητα που ασκούνται στην ελληνική κυβέρνηση από την Κομισιόν, τους υπουργούς της ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Δεύτερο, μεγαλύτερο κύμα αντιδράσεων φοβούνται στο ΠΑΣΟΚ
Μίκης Θεοδωράκης
Μίκης: Ντροπή το Διευθυντήριο
Εξεταστική επιτροπή για την οικονομία
Απάντηση Ν.Δ. με εξεταστική, για έρευνα από το '81
ΑΔΕΔΥ & ΓΣΕΕ
Γενική απεργία υπό το βλέμμα ελεγκτών
Χρηματιστήριο Αθηνών
Λειτουργία «εκτάκτου ανάγκης» λόγω ΠΑΜΕ
Υπόθεση Βατοπεδίου
Αρνείται το άνοιγμα λογαριασμών
Οικονομική πολιτική
«Κλειδώνουν» τα μέτρα
Συνέντευξη: Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου
«Δημιουργεί ερωτήματα η επιλογή Ζαγοριανού...»
Δημόσιο χρέος
Παρακολουθεί το ελληνικό χρέος ο Λευκός Οίκος
ΣΥΡΙΖΑ
Α. Τσίπρας: Αναποτελεσματικά τα μέτρα της κυβέρνησης
Εξοπλισμοί
Οπλα και συμπάθεια...
Υπόθεση Siemens
Αιχμές Μανασή κατά Βερελή για Siemens