Έντυπη Έκδοση

ΜΕΤΑ ΤΗΝ «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ» ΡΕΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

«Κλειδώνουν» τα μέτρα

Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Κομισιόν και την επίσκεψη του επιτρόπου για τα οικονομικά θέματα Ολι Ρεν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους κοινοτικούς με στόχο «να τους πείσουμε ότι στα όποια ρίσκα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα που θα διασφαλίζουν την απόδοση του προγράμματος». Οι ίδιες πηγές έλεγαν ακόμα ότι ο στόχος μείωσης του ελλείμματος κατά 4% μέσα στο 2010 είναι αδιαπραγμάτευτος και θα επιτευχθεί μόνο μέσα από αυτά τα συμπληρωματικά μέτρα, που η κυβέρνηση θέλει να συμφωνήσει με την Ε.Ε. Μόλις επιτευχθεί η συμφωνία με την Ε.Ε., τα μέτρα θα ανακοινωθούν μετά την επίσκεψη του Ολι Ρεν στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα. «Ακολούθως θα περιμένουμε την αντίδραση των αγορών και την εξειδίκευση στο Ecofin της ευρωπαϊκής στήριξης στη χώρα μας», έλεγαν οι κυβερνητικές πηγές.

Τα ρίσκα που έχουν εντοπίσει οι αρμόδιοι ελεγκτές της Ε.Ε είναι τα εξής: Οι υψηλές δαπάνες για τους τόκους λόγω της ανόδου των σπρεντ, η πορεία των εσόδων, η χαμηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, τα χρέη των νοσοκομείων, η υλοποίηση του φορολογικού και το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων.

Το ποια θα είναι τα μέτρα, ακόμα δεν έχει κλειδώσει -κι αυτό διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την Ε.Ε- έχει κλειδώσει όμως ότι θα υπάρξει δεύτερο πακέτο και ότι θα ανακοινωθεί μετά την επίσκεψη Ρεν, όπως επιβεβαιώνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Επί της ουσίας η κυβέρνηση επιδιώκει μέσα από αυτή τη διαπραγμάτευση με τους κοινοτικούς να λάβει εκείνα τα συμπληρωματικά μέτρα που αυτή κρίνει ως αναγκαία και όχι τα μέτρα που η Ε.Ε θέλει να της επιβάλει (π.χ. περικοπή 14ου μισθού).

Ολο το θέμα των νέων μέτρων συζητήθηκε χθες σε συνεχείς συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, που συμμετείχε το οικονομικό επιτελείο (Παπακωνσταντίνου, Σαχινίδης), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, άλλοι υπουργοί (Βενιζέλος, Ραγκούσης, Παμπούκης κ.ά.). Σε αυτές τις συσκέψεις εκτιμήθηκε ότι ο Φλεβάρης είναι ένας καλός οικονομικός μήνας, όμως από τα μέτρα που έχουν ληφθεί άλλα έχουν αρχίσει να αποδίδουν, άλλα θα αποδώσουν αργότερα.

Οσον αφορά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων για την οικονομία της περιόδου 2004 - 2009, κρίθηκε αναγκαία, λένε οι ίδιες πληροφορίες, επειδή η Γιούροστατ έχει ήδη παραπέμψει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η κυβέρνηση έπρεπε να αντιδράσει για να δείξει ότι δεν μένει αδιάφορη στο πρόβλημα. *

*Πλήρη κάλυψη στην υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου πρόσφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής στη διαμάχη της με τον υφυπουργό Γ. Πανάρετο, λόγω της πρότασής του για ίδρυση κολεγίων σε αμερικανικά πρότυπα, που θα παρέχουν μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο κ. Πεταλωτής αδειάζοντας τον κ. Πανάρετο χαρακτήρισε προσωπικές τις απόψεις του και επισήμανε ότι την πολιτική του υπουργείου την εφαρμόζει και την οριοθετεί η υπουργός, που είναι και η υπεύθυνη. Ακόμα ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι απόψεις του κ. Πανάρετου δεν εκφράζουν ούτε τον πρωθυπουργό, τον οποίο και δεν μπορεί να επικαλείται κανείς. Ο κ. Πανάρετος είχε υποστηρίξει ότι τις θέσεις του για τα κολέγια υποστηρίζει και ο Γ. Παπανδρέου από το 1995.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Οι ελεγκτές αμφισβητούν το ελληνικό ΠΣΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Δεύτερο, μεγαλύτερο κύμα αντιδράσεων φοβούνται στο ΠΑΣΟΚ
Μίκης Θεοδωράκης
Μίκης: Ντροπή το Διευθυντήριο
Εξεταστική επιτροπή για την οικονομία
Απάντηση Ν.Δ. με εξεταστική, για έρευνα από το '81
ΑΔΕΔΥ & ΓΣΕΕ
Γενική απεργία υπό το βλέμμα ελεγκτών
Χρηματιστήριο Αθηνών
Λειτουργία «εκτάκτου ανάγκης» λόγω ΠΑΜΕ
Υπόθεση Βατοπεδίου
Αρνείται το άνοιγμα λογαριασμών
Οικονομική πολιτική
«Κλειδώνουν» τα μέτρα
Συνέντευξη: Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου
«Δημιουργεί ερωτήματα η επιλογή Ζαγοριανού...»
Δημόσιο χρέος
Παρακολουθεί το ελληνικό χρέος ο Λευκός Οίκος
ΣΥΡΙΖΑ
Α. Τσίπρας: Αναποτελεσματικά τα μέτρα της κυβέρνησης
Εξοπλισμοί
Οπλα και συμπάθεια...
Υπόθεση Siemens
Αιχμές Μανασή κατά Βερελή για Siemens