Έντυπη Έκδοση

Β. ΘΑΝΟΥ- ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ

«Δημιουργεί ερωτήματα η επιλογή Ζαγοριανού...»

Σαφείς αιχμές σε βάρος του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, ότι λειτούργησε μεροληπτικά στις υποθέσεις Ζίμενς και Βατοπεδίου και εξέθεσε το κύρος της Δικαιοσύνης, εκτοξεύει σε συνέντευξή της στην «Ε» η αρεοπαγίτης Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου, σύμβουλος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ). Τονίζει ότι η παράλειψή του να μη ζητήσει τον διορισμό εφέτη ανακριτή για τη Ζίμενς δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα, ενώ επικρίνει τον πρόεδρο της ΕΔΕ Χ. Αθανασίου ότι, με άλλοθι εκδήλωση που διοργάνωσε, πρόσφερε δημόσιο βήμα στον Γ. Σανιδά εν όψει των εξεταστικών επιτροπών. Καταδικάζει επίσης την αποδοχή από συνδικαλιστές συνταξιούχους δικαστές θέσεων στη διοίκηση με παχυλούς μισθούς.

Πώς σχολιάζετε τους χειρισμούς του διωκόμενου Ν. Ζαγοριανού και του πρώην εισαγγελέα του Α.Π. Γ. Σανιδά στο σκάνδαλο της Ζίμενς;

«Οσον αφορά τα σφάλματα και τις παραλείψεις που αποδίδονται στον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό, δεν επιτρέπεται να πάρω θέση, αφού είναι σε εκκρεμότητα η ασκηθείσα σε βάρος του πειθαρχική και ποινική δίωξη. Αυτό όμως που θα πρέπει να τονίσω και που δεν αποτελεί μόνον τη δική μου άποψη αλλά και γενικότερη πεποίθηση, είναι ότι το πρωταρχικό σφάλμα στην υπόθεση Ζίμενς είναι η παράλειψη του τότε εισαγγελέα του Α.Π. να ζητήσει εξαρχής τον διορισμό εφέτη ανακριτή, ο οποίος και πολύ μεγαλύτερη εμπειρία διαθέτει αλλά και θα είχε προχωρήσει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς, αφού αναλαμβάνει τα καθήκοντα του ανακριτή, κατ' αποκλειστική απασχόληση. Η παράλειψη αυτή και η ανάθεση της ανάκρισης μιας τόσο μεγάλης από πλευράς βαρύτητας και ευρύτητας υπόθεσης σ' ένα νέο δικαστή, όπως ο ανακριτής Ζαγοριανός, ο οποίος, σημειωτέον, όταν του ανατέθηκε, διέθετε εμπειρία μόλις 5 ετών, δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα, όταν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η Εισαγγελία του Α.Π. είχε ζητήσει στο πρόσφατο παρελθόν τον διορισμό εφέτη ανακριτή σε πολλές άλλες υποθέσεις, π.χ. των ομολόγων, των Πακιστανών, των υποκλοπών, της τρομοκρατίας κ.λπ., όπως επίσης είχε ζητήσει την ανάθεση της ανάκρισης σε εφέτη ανακριτή και σε υπόθεση πολύ πιο περιορισμένης ευρύτητας, όπως π.χ. η υπόθεση εξαφάνισης του Αλεξ ή των οικονομικών αδικημάτων της ομάδας Βηλανάκη στη Λάρισα».

Θεωρείτε ότι οι ενέργειές του έπληξαν το κύρος της Δικαιοσύνης;

«Ο δικαστικός λειτουργός θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός κατά την άσκηση των καθηκόντων του ώστε να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι ορισμένες υποθέσεις αντιμετωπίζονται κατά τρόπο μεροληπτικό (υπέρ ή κατά). Και το επισημαίνω διότι αποτελεί πλέον πεποίθηση της συντριπτικής πλειονότητας του νομικού κόσμου αλλά και των πολιτών γενικά ότι οι χειρισμοί του πρώην εισαγγελέα του Α.Π. σε σοβαρές υποθέσεις, όπως της Ζίμενς ή του Βατοπεδίου, έθεσαν σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης.

Αυτός ήταν ο λόγος που τα μέλη της μειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕΔΕ μετά από έντονες διαμαρτυρίες μεγάλου μέρους δικαστικών λειτουργών αντιδράσαμε με την αποστολή σχετικού εγγράφου μας για τη διοργάνωση από το προεδρείο της ΕΔΕ της ημερίδας στην Παλαιά Βουλή τη 14η-1-2010 με θέμα "ο νόμος περί ευθύνης υπουργών", για την οποία εμείς, τα λοιπά μέλη του Δ.Σ., ούτε είχαμε ενημερωθεί ούτε είχαμε συναινέσει και η οποία, λαμβανομένης υπ'όψιν τόσο της εκεί, κατόπιν προσκλήσεως, παρουσίας και ομιλίας παρέμβασης του κ. Σανιδά σχετικά με τον τρόπο των χειρισμών του στην υπόθεση Βατοπεδίου όσο και της χρονικής συγκυρίας της διοργάνωσης, δηλαδή λίγες ημέρες πριν αρχίσει η συζήτηση για τις ως άνω υποθέσεις ενώπιον των εξεταστικών επιτροπών της Βουλής, θεωρήθηκε ευλόγως ότι η όλη διοργάνωση εξυπηρετούσε συγκεκριμένες σκοπιμότητες».

Είναι θεμιτός ο διορισμός συνταξιούχων δικαστών σε υψηλές θέσεις στη διοίκηση;

«Οι καρέκλες του προεδρείου των δικαστικών ενώσεων είναι τιμητικές και δεν πρέπει να θεωρούνται εφαλτήριο για άλλες προσωπικές επιδιώξεις. Τα μέλη του προεδρείου των δικαστικών ενώσεων δεν επιτρέπεται μετά τη συνταξιοδότησή τους να επιζητούν, επισκεπτόμενοι κομματικά και άλλα γραφεία, και να αποδέχονται άλλες θέσεις και μάλιστα καλά αμειβόμενες, όπως του προέδρου ανεξάρτητης αρχής με αμοιβή 11.000 ευρώ μηνιαίως, διότι έτσι δημιουργείται ευλόγως η πεποίθηση ότι υπήρχε "προϋπάρχουσα συναλλαγή". Ο δικαστικός λειτουργός επιβάλλεται και μετά τη συνταξιοδότησή του να διαφυλάσσει το κύρος και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης, ώστε να μπορούν και οι πολίτες να εμπιστεύονται και να σέβονται τους δικαστές».

Συμφωνείτε με το νέο σύστημα επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης;

«Οι διατάξεις του νομοσχεδίου που προβλέπουν την έκφραση γνώμης από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τα πρόσωπα που επιλέγονται στις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης θεωρώ ότι δεν είναι αντισυνταγματικές, αφού πρόκειται για απλή έκφραση γνώμης (κατά τρόπο συμβουλευτικό), η οποία δεν είναι δεσμευτική ούτε για τον υπουργό Δικαιοσύνης ούτε για το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο παραμένει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, το δικαίωμα επιλογής της ηγεσίας. Αποτελούν το πρώτο θετικό βήμα για την εξασφάλιση μιας περαιτέρω διαφάνειας ως προς την επιλογή των προσώπων. Κατανοώ τις επιφυλάξεις μιας μερίδας δικαστικών λειτουργών, ιδίως ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η ακρόαση. Θεωρώ αυτονόητο ότι τόσο το είδος όσο και το ύφος των ερωτήσεων που θα υποβάλλονται θα είναι ανάλογο με τη δικαστική ιδιότητα του ακροωμένου». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση Siemens
Δικαστικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Δεύτερο, μεγαλύτερο κύμα αντιδράσεων φοβούνται στο ΠΑΣΟΚ
Μίκης Θεοδωράκης
Μίκης: Ντροπή το Διευθυντήριο
Εξεταστική επιτροπή για την οικονομία
Απάντηση Ν.Δ. με εξεταστική, για έρευνα από το '81
ΑΔΕΔΥ & ΓΣΕΕ
Γενική απεργία υπό το βλέμμα ελεγκτών
Χρηματιστήριο Αθηνών
Λειτουργία «εκτάκτου ανάγκης» λόγω ΠΑΜΕ
Υπόθεση Βατοπεδίου
Αρνείται το άνοιγμα λογαριασμών
Οικονομική πολιτική
«Κλειδώνουν» τα μέτρα
Συνέντευξη: Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου
«Δημιουργεί ερωτήματα η επιλογή Ζαγοριανού...»
Δημόσιο χρέος
Παρακολουθεί το ελληνικό χρέος ο Λευκός Οίκος
ΣΥΡΙΖΑ
Α. Τσίπρας: Αναποτελεσματικά τα μέτρα της κυβέρνησης
Εξοπλισμοί
Οπλα και συμπάθεια...
Υπόθεση Siemens
Αιχμές Μανασή κατά Βερελή για Siemens