Έντυπη Έκδοση

«Νιετ» από Βουλγαρία στις ρωσοελληνικές πιέσεις επιτάχυνσης κατασκευής του αγωγού

Με ένα ακόμη «νιτ», απαντά η βουλγαρική κυβέρνηση στις ρωσοελληνικές πιέσεις για σύντομη έναρξη των εργασιών κατασκευής του πετρελαιαγωγιού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Το κατηγορηματικό «όχι» το είπε προχθές ο Βούλγαρος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Σιμεόν Τζάνκοφ, εξαρτώντας την έναρξη κατασκευής από τα αποτελέσματα της μελέτης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου. «Κατηγορηματικά τους λέμε "νιετ", στηρίζοντας τους κατοίκους του Μπουργκάς και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την κατασκευή του έργου», δήλωσε ο υπουργός προχθές Δευτέρα στη Σόφια. Ετσι απάντησε τόσο στον Ρώσο υπουργό Σεργκέι Λαβρόφ, που ζητούσε από τη Βουλγαρία να πάρει σαφή θέση για το έργο, όσο και στον Ελληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου που από τη Μόσχα είχε μιλήσει για δυνατότητα έναρξης κατασκευής του πετρελαιαγωγού σε ένα εξάμηνο.

Από τη μέχρι τώρα στάση της βουλγαρικής κυβέρνησης, γίνεται φανερό ότι η περιβαλλοντική μελέτη αποτελεί στην ουσία πρόσχημα για την καθυστέρηση του έργου, αν όχι για την ακύρωσή του. Ο λόγος είναι ότι η διεθνής εταιρεία του πετρελαιαγωγού προχωρεί την επιβαλλόμενη από τη νομοθεσία περιβαλλοντική μελέτη για το βουλγαρικό σκέλος του αγωγού. Επιπλέον, πρότεινε και λύσεις, ώστε να μην προσεγγίζουν τα δεξαμενόπλοια τις προβλήτες του Μπουργκάς και να εκφορτώνουν στα ανοιχτά του λιμανιού.

Ετσι, αντί να ακολουθήσει την πάγια τακτική, δηλαδή έγκριση ή βελτίωση της μελέτης, η βουλγαρική κυβέρνηση παρήγγειλε δική της περιβαλλοντική μελέτη. Αυτή όμως θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες και σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις των Βούλγαρων αξιωματούχων, μέχρι τότε αποκλείεται κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα να λάβει οριστική απόφαση για το έργο.

Τέλος, άλλο χαρακτηριστικό της παρελκυστικής τακτικής της βουλγαρικής κυβέρνησης είναι ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τη διεθνή εταιρεία του έργου, ως μέτοχος με 24%. Ενώ δηλαδή ο αρμόδιος υπουργός Τράικοφ είχε διαβεβαιώσει τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη ότι σύντομα θα αποφασίσει το υπουργικό συμβούλιο να καταβληθούν οφειλές 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, αυτό τελικά αποφάσισε η Βουλγαρία να εκπροσωπείται στο έργο από την ίδια την κυβέρνηση και όχι από την κρατική εταιρεία Τεκνοεξπορτστρόι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλγαρία
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Ρωσία
Σχετικά θέματα: Αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρόυπολη
Κραυγές και ψίθυροι στον αγωγό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρόυπολη
Κραυγές και ψίθυροι στον αγωγό
«Νιετ» από Βουλγαρία στις ρωσοελληνικές πιέσεις επιτάχυνσης κατασκευής του αγωγού
Ρωσία - Τουρκία
Οι αταίριαστοι...
Συνέντευξη: Γιούργκεν Σταρκ
«Η χώρα σας απώλεσε την ανταγωνιστικότητά της»