Έντυπη Έκδοση

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

«Στοιχεία» σκοπιμότητας

Μία επιλεκτική παρουσίαση στοιχείων έρευνας, για την εξυπηρέτηση απ' ό,τι φάνηκε στη συνέχεια κομματικών σκοπιμοτήτων, προκαλεί αντιδράσεις.

Στις αρχές του μήνα, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ) Αλέξανδρος Ζαβός, σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του αναφέρθηκε σε έρευνα του τομέα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε παιδιά μεταναστών, σύμφωνα με την οποία το 51% των παιδιών δηλώνει ότι νιώθει Ελληνας, το 23% δηλώνει ως μέρος καταγωγής τη χώρα που γεννήθηκαν οι γονείς του και το υπόλοιπο ποσοστό δηλώνει ότι δεν έχει καταλήξει ακόμα. Λίγες μέρες αργότερα, σε δήλωσή του ο γραμματέας μεταναστευτικής πολιτικής της Ν.Δ. Θεόδωρος Σολδάτος, επικαλούμενος την ίδια έρευνα αναρωτιόταν σε δικές του δηλώσεις «ποια, επομένως, η λογική χορηγήσεως ιθαγένειας από γεννήσεως...» για να εξηγήσει ότι εφόσον τα παιδιά των μεταναστών δεν αισθάνονται και τόσο Ελληνες ίσως να μη χρειάζεται να τους αποδοθεί η ελληνική ιθαγένεια με τον τρόπο που το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης επιχειρεί και ήδη κουτσούρεψε. Για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, όπως μας διευκρίνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας καθηγητής Ψυχολογίας στο Π.Α Ηλίας Μπεζεβέγκης, έστειλε επιστολή στον κ. Σολδάτο. Ομως ο ίδιος τυγχάνει και αντιπρόεδρος του ΙΜΕΠΟ που ανέθεσε την έρευνα.

«Αντιδεοντολογικό»

Κατά συνέπεια, τίθεται και ένα ζήτημα δεοντολογίας γεγονός που επισημαίνει στην «Ε» ο Μίλτος Παύλου, διευθυντής του Εθνικού Παρατηρητηρίου του Ρατσισμού ΕΝΩΣΗ-ΚΕΜΟ/i-RED: «Το ΙΜΕΠΟ ως φορέας που ασκεί τον ρόλο του Συμβούλου της Κυβέρνησης για τη διαμόρφωση πολιτικής σε θέματα μετανάστευσης φέρει σημαντική ευθύνη για την αξιόπιστη, ανεξάρτητη και ουσιαστική έρευνα του μεταναστευτικού φαινομένου. Λόγω αυτού του ρόλου, οι εκπρόσωποί του καλούνται αφ' ενός να σεβαστούν ελάχιστους κανόνες δεοντολογίας. Τόσο στην ανάθεση-υλοποίηση των ερευνών, όσο και στη διάδοση των αποτελεσμάτων. Σύμβουλος της κυβέρνησης δεν σημαίνει και εκπρόσωπός της ή φορέας απόψεων πολιτικών παρατάξεων. Ενας αξιόπιστος σύμβουλος πρέπει να λέει την αλήθεια και να είναι αμερόληπτος και ανεξάρτητος, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από πολιτικά κόμματα. Ιδιαίτερα σήμερα, στον δημόσιο πολιτικό λόγο που βρίθει από πλήθος ανακριβειών, κινδυνολογίας, υπερβολών και ψευδών με δυσανεκτικά χαρακτηριστικά, οι εσφαλμένες ή διαστρεβλωμένες ερευνητικές διαπιστώσεις μπορεί να εντείνουν τους αντικατοπτρισμούς και τις αστοχίες στον σχεδιασμό του μέλλοντος της πολιτικής μας κοινότητας». Αλλωστε το ΙΜΕΠΟ «χρηματοδοτείται και χρηματοδοτεί την έρευνα από τα παράβολα (εκ των ακριβοτέρων στην ΕΕ) που καταβάλλουν οι μετανάστες εργαζόμενοι», παρατηρεί ο ίδιος.

Αστοχο

«Αστοχη» χαρακτηρίζει την αποσπασματική χρήση των ευρημάτων της έρευνας για πολιτική εκμετάλλευση κι ένα μέλος της ερευνητικής ομάδας, ο επίκουρος καθηγητής διαπολιτισμικής ψυχολογίας Βασίλης Παυλόπουλος. Οχι μόνο επειδή δεν μελετήθηκε ευθέως η στάση των ερωτώμενων (ελληνόπουλων και μεταναστόπουλων πρώτης και δεύτερης γενιάς) απέναντι στην ιθαγένεια, εφόσον η έρευνα δεν είχε αυτό το σκοπό, αλλά και «επειδή η απόδοση ή η αναγνώριση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μια πολιτική απόφαση που δεν εξαρτάται από το αποτέλεσμα μιας ψυχολογικής έρευνας». «Ο καθένας μπορεί να διαβάσει τα ίδια ερευνητικά στοιχεία ανάλογα με το ιδεολογικό του φίλτρο», λέει στην «Ε» ο ερευνητής που θεωρεί βασική διαπίστωση της έρευνας το ότι οι έφηβοι που δηλώνουν υψηλό βαθμό ταύτισης με κάποια εθνοτική ομάδα, ανεξάρτητα από το ποια είναι αυτή, εμφανίζουν πιο θετική ψυχοκοινωνική προσαρμογή, δηλαδή λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα και καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις. «Υπάρχει», μας λέει, «συσχέτιση ανάμεσα στο πόσο καλά είναι προσαρμοσμένος ένας έφηβος και στο πώς έχει επεξεργαστεί την ταυτότητά του, ανεξάρτητα αν το περιεχόμενο της εθνοτικής ταυτότητας είναι ελληνικό ή μη ελληνικό.

Το σημαντικό για τους εφήβους είναι να εξερευνήσουν και να κατακτήσουν μία συγκεκριμένη ταυτότητα ώστε να νιώθουν ότι ανήκουν κάπου, διαφορετικά βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με το ποιοί είναι και τι στόχους έχουν. Από το άλλο μέρος, το να δηλώνει κανείς Ελληνας δε συνεπάγεται αυτομάτως ότι είναι καλά προσαρμοσμένος στην ελληνική κοινωνία. Εξάλλου, υπάρχουν πολλές ομάδες Ελλήνων γηγενών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσαρμογής, ανεξάρτητα από το πώς αντιλαμβάνονται την "ελληνικότητά" τους». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Σχετικά θέματα: Μετανάστες
Εξι στα 10 παιδιά που γεννήθηκαν εδώ νιώθουν Ελληνες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Olympic Air - Aegean
Ιανός η Ε.Ε. στις συγχωνεύσεις
Ναυτιλία
Ζητείται... τροχονόμος και για το Αιγαίο
Δίκη για τη δολοφονία Αλ. Γρηγορόπουλου
Εμπλοκή με την κατάθεση βασικού αυτόπτη μάρτυρα
«Σημάδεψαν ευθεία μπροστά»
Ζυθοποιία
Μπιρόνια εν οίκω
Ιστορία
Τα παιδιά του εμφυλίου με τα βουβά τραύματα
Νοσοκομεία
Πρωταθλητές σε μαγνητικούς τομογράφους
Το ΕΣΥ της εγκατάλειψης
«Οι χημειοθεραπείες γίνονται σε μπουντρούμι»
«Μετράμε χιλιόμετρα στις εθνικές οδούς»
Τους υποχρεώνουν να χειρίζονται επικίνδυνα φάρμακα
Μετανάστες
«Στοιχεία» σκοπιμότητας
Εξι στα 10 παιδιά που γεννήθηκαν εδώ νιώθουν Ελληνες
Άλλες ειδήσεις
Εδρα UNESCO στον Μυστρά