Έντυπη Έκδοση

Εξι στα 10 παιδιά που γεννήθηκαν εδώ νιώθουν Ελληνες

Το μέγεθος της... επιλεκτικότητας γίνεται φανερό όταν δει κανείς συνολικά τα ευρήματα της έρευνας του τομέα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών «Εθνοτική ταυτότητα και ψυχοκοινωνική προσαρμογή: μια εμπειρική έρευνα σε εφήβους μετανάστες δεύτερης γενιάς», που ολοκληρώθηκε φέτος και έγινε σε δείγμα 777 εφήβων μαθητών (γηγενείς και μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς) ηλικίας από 14-17 ετών.

Μία από τις ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν ήταν «όσον αφορά την εθνικότητα, θεωρώ ότι είμαι...» την οποία συμπλήρωναν οι ίδιοι, χωρίς προεπιλεγμένες απαντήσεις. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 60,8% των παιδιών αλλοδαπών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα (δεύτερη γενιά) αναφέρουν πως νιώθουν Ελληνες, ένα μικρό ποσοστό 12,7% προσδιορίζεται σε σχέση με τη χώρα προέλευσης των γονιών του, ενώ περισσότεροι από έναν στους τέσσερις (26,5%) δεν απάντησε. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Ελληνες γηγενείς έφηβοι που αυτοπροσδιορίζονται ως Ελληνες είναι «μόνο» το 77%.

Η χώρα γέννησης των εφήβων μεταναστών φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο, με τον οποίο αυτοπροσδιορίζονται. Ετσι, όταν στα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ προστεθούν τα παιδιά που ήρθαν μικρά στη χώρα, το ποσοστό αυτών που νιώθουν Ελληνες είναι 51% -το επίμαχο ποσοστό που επιλεκτικά χρησιμοποιήθηκε- το 22,9% προσδιορίζεται με βάση τη χώρα προέλευσης, ενώ και πάλι ο ένας στους τέσσερις ερωτώμενους (25,3%) δεν απαντά. Από την άλλη πλευρά, περίπου 6 στους 10 μετανάστες πρώτης γενιάς αναφέρουν εθνοτικό προσδιορισμό που απορρέει από τη χώρα καταγωγής τους. Σε όλες τις ομάδες, ωστόσο, σημαντικό ποσοστό των εφήβων, περίπου ο ένας στους τέσσερις, δεν απαντά στη σχετική ερώτηση.

«Είναι φανερό ότι οι μετανάστες έφηβοι δεύτερης γενιάς νιώθουν εγγύτερα προς την ελληνική κοινωνία και την ελληνική κουλτούρα», παρατηρούν οι ερευνητές, καταλήγοντας πως «συμπερασματικά, οι έφηβοι μετανάστες δεύτερης γενιάς αποτελούν μέρος της ελληνικης πραγματικότητας...».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Σχετικά θέματα: Μετανάστες
«Στοιχεία» σκοπιμότητας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Olympic Air - Aegean
Ιανός η Ε.Ε. στις συγχωνεύσεις
Ναυτιλία
Ζητείται... τροχονόμος και για το Αιγαίο
Δίκη για τη δολοφονία Αλ. Γρηγορόπουλου
Εμπλοκή με την κατάθεση βασικού αυτόπτη μάρτυρα
«Σημάδεψαν ευθεία μπροστά»
Ζυθοποιία
Μπιρόνια εν οίκω
Ιστορία
Τα παιδιά του εμφυλίου με τα βουβά τραύματα
Νοσοκομεία
Πρωταθλητές σε μαγνητικούς τομογράφους
Το ΕΣΥ της εγκατάλειψης
«Οι χημειοθεραπείες γίνονται σε μπουντρούμι»
«Μετράμε χιλιόμετρα στις εθνικές οδούς»
Τους υποχρεώνουν να χειρίζονται επικίνδυνα φάρμακα
Μετανάστες
«Στοιχεία» σκοπιμότητας
Εξι στα 10 παιδιά που γεννήθηκαν εδώ νιώθουν Ελληνες
Άλλες ειδήσεις
Εδρα UNESCO στον Μυστρά