Έντυπη Έκδοση

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ

«Σημάδεψαν ευθεία μπροστά»

* «Οι αστυνομικοί, δίπλα δίπλα, επέστρεψαν με γοργό βηματισμό. Σταμάτησαν στο τελείωμα του πεζόδρομου. Προκάλεσαν τα παιδιά με λέξεις... Εκαναν και χειρονομίες. Νομίζω έδειξαν τα γεννητικά τους όργανα».

Σαραλιώτης - Κορκονέας στη δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Καταπέλτης η μάρτυρας που εξετάστηκε: Τους είδα καθαρά Σαραλιώτης - Κορκονέας στη δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Καταπέλτης η μάρτυρας που εξετάστηκε: Τους είδα καθαρά * «Μετά έβγαλαν και οι δύο τα όπλα. Ταυτόχρονα. Ηταν σαν χορογραφία. Σημάδεψαν με τα πόδια λίγο λυγισμένα και τα χέρια μπροστά. Τους είδα καθαρά. Στόχευσαν ευθεία μπροστά».

* «Ακουσα δύο συνεχόμενους πυροβολισμούς. Ηταν κατευθείαν, μπαμ μπαμ. Μετά έφυγαν, σχεδόν ταυτόχρονα, ήρεμα σαν να πήγαιναν βόλτα. Και θα 'θελα να τους ρωτήσω, γιατί πυροβόλησαν; Και πώς δεν γύρισαν πίσω; Η φύση η ανθρώπινη σου λέει να κοιτάξεις, αφού πυροβόλησες, τι έχεις κάνει;».

Είναι τρία χαρακτηριστικά σημεία από την κατηγορηματική μαρτυρία της γραφίστριας Λητούς Βαλιάτζα.

Της νεαρής γυναίκας που από το μπαλκόνι του διαμερίσματός της στην οδό Τζαβέλλα των Εξαρχείων όχι μόνο είδε το τραγικό συμβάν της 6ης Δεκεμβρίου του 2008 αλλά κατάφερε και να το καταγράψει σε βίντεο. Η κατάθεσή της χθες, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αμφισσας, ήταν καταλυτική, όσο και κατηγορηματική. Δευτερόλεπτο το δευτερόλεπτο η μάρτυρας αναπαρέστησε με ιδιαίτερη προσοχή τα γεγονότα, χωρίς να αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης των λεγομένων της.

«Εκείνο το βράδυ -ξεκίνησε- υπήρχε ηρεμία. Ακουσα ένα δυνατό κρότο και βγήκα αμέσως στο μπαλκόνι».

ΠΡ.: «Υπήρχε κινητικότητα;».

ΜΑΡΤ.: «Μόνο μια μικρή παρέα παιδιών, Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, κάτω από ένα υπόστεγο. Δεν είδα καμία αντιπαράθεση. Από την άλλη μεριά, ακριβώς στο τελείωμα της Τζαβέλλα είδα ένα περιπολικό σταματημένο. Το περιπολικό ανέβηκε τη Ναβαρίνου και έστριψε στη Χαριλάου Τρικούπη. Ξαφνικά κοιτάω δεξιά και βλέπω δύο αστυνομικούς να φτάνουν με τα πόδια. Ξαφνιάστηκα και αναρωτήθηκα τι κάνουν. Σταμάτησαν στο τελείωμα του πεζόδρομου, σχεδόν στη μέση της οδού. Δεν θυμάμαι τι ακριβώς είπαν. Ηταν κάτι σαν "ελάτε ρε μ......". Προκάλεσαν τα παιδιά που ήταν εκεί. Δεν είδα τι έγινε τη συγκεκριμένη στιγμή από την άλλη μεριά. Σίγουρα πάντως δεν πετάχτηκαν ξύλα, μολότοφ και τέτοια. Δεν άκουσα τίποτα να σπάει. Οι αστυνομικοί ήρθαν και προκάλεσαν κατ' ευθείαν. Μετά έβγαλαν και οι δύο τα όπλα που τα κρατούσαν με τα δυο χέρια και σημάδευσαν. Εχω καθαρά αυτή την εικόνα. Τράβαγα ήδη με την κάμερα».

ΠΡ.: «Σημάδευσαν προς τον ουρανό;».

ΜΑΡΤ.: «Οχι, σε καμία περίπτωση. Στην ευθεία σημάδευσαν. Ηταν καθαρό. Δεν είδα από ποιο όπλο έπεσαν οι πυροβολισμοί, ούτε άκουσα τρίτο πυροβολισμό όταν έφυγαν. Ακουσα αμέσως φωνές: "Χτυπήθηκε, χτυπήθηκε το παιδί"».

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: «Φραστική απειλή από την πλευρά των παιδιών είχατε ακούσει;».

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: «Οχι, ούτε οχλαγωγία ούτε λάμψεις».

ΕΙΣ.: «Με βάση όλα όσα ζήσατε, θα μπορούσαν να έχουν αντιληφθεί τον τραυματισμό;».

ΜΑΡΤ.: «Νομίζω, ναι. Νομίζω ότι το είχαν αντιληφθεί. Ο μέσος άνθρωπος που θα βρισκόταν εκεί θα καταλάβαινε τι συνέβαινε. Ολοι το κατάλαβαν, μόνο οι ίδιοι δεν το κατάλαβαν».

ΕΙΣ.: «Είδατε κάποιον να γυρνάει, να κοιτάει πίσω;».

ΜΑΡΤ.: «Ο ένας περπατώντας χαλαρά προς τα πάνω γύρισε και κοίταξε, άρα ήξερε και τι είχε συμβεί. Είναι φοβερό το πώς έφυγαν. Δεν τους κυνήγησε κανείς, όλοι έτρεξαν να σκύψουν πάνω από το παιδί».

Η μαρτυρία της κ. Βαλιάτζα αμφισβητήθηκε από τον Αλέξη Κούγια, συνήγορο υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα. Τη χαρακτήρισε «κατασκευασμένη» γιατί, όπως είπε, εξετάζοντάς τη νωρίτερα ο συνήγορος πολιτικής αγωγής ανέφερε ότι η μάρτυρας γνωρίζει για το συμβάν όσα γνωρίζει και ένας άλλος αυτόπτης. «Πώς είναι δυνατόν αυτό, όταν ο μάρτυρας που επικαλείται ο συνήγορος δεν έχει καταθέσει πουθενά;», ισχυρίστηκε ο συνήγορος. Η δίκη συνεχίζεται.

Κούγιας: «Συντονισμός μαρτύρων»

Ακόμη ο Αλέξ. Κούγιας, κατά την εξέταση της μάρτυρος, αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της ότι «επικρατούσε ηρεμία στο σημείο», επισημαίνοντας ότι «σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των παιδιών της παρέας υπήρξε ανταλλαγή ύβρεων με τους αστυνομικούς αλλά και συνομιλία πριν από τους πυροβολισμούς».

ΚΟΥΓΙΑΣ: «Μιλούν για μεγάλη φασαρία».

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: «Είναι δυνατόν και να μην άκουσα».

Την άμεση αντίδραση του δικαστηρίου προκάλεσε στη συνέχεια η τοποθέτηση του Αλ. Κούγια σχετικά με «συντονισμό μαρτύρων» από συγκεκριμένη δικηγόρο.

Αφορμή στάθηκε ο ισχυρισμός της μάρτυρος ότι, επειδή το βράδυ της δολοφονίας δεν κατάφερε να καταθέσει καθώς «ξεκίνησα συνοδευόμενη για την Ασφάλεια αλλά επειδή προκλήθηκαν επεισόδια με παράτησαν στη μέση του δρόμου», αναγκάστηκε στη συνέχεια να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη δικηγόρο Ιωάννα Κούρτοβικ, «την οποία δεν γνώριζα» και «αφού της είπα τι συνέβη, μου κανόνισε να πάω στον ανακριτή».

ΚΟΥΓΙΑΣ: «Το πώς διαμορφώθηκαν τα πραγματικά περιστατικά που οδήγησαν στην κατηγορία σε βάρος του πελάτη μου είναι αποτέλεσμα συντονισμού που τον έχει κάνει η κ. Κούρτοβικ, μόνιμη δικηγόρος αντιεξουσιαστών και δικηγόρος της οικογένειας του αυτόπτη 17χρονου, φίλου του θύματος».

ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ (πολιτική αγωγή): «Ελέγχεται η μάρτυρας επειδή ζήτησε τη νομική συμπαράσταση δικηγόρου; Το να ελέγχονται δικηγόροι αν έχουν εντολείς από συγκεκριμένο χώρο είναι απαξίωση των δικηγόρων, δικονομικά απαράδεκτο, εκμετάλλευση και καπηλεία του ονόματος της κ. Κούρτοβικ».

Το δικαστήριο απαγόρευσε στον κ. Κούγια να διατυπώσει ερωτήματα που να συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με το όνομα της κ. Κούρτοβικ καθώς, όπως τονίστηκε από έδρας, «είναι σαφές αυτό που είπε η μάρτυρας. Ζήτησε απλώς τη βοήθεια δικηγόρου προκειμένου να καταφέρει να εξετασθεί στην υπόθεση και όχι για το περιεχόμενο της κατάθεσής της».

Τέλος, η μάρτυρας επέμεινε ότι όση ώρα ήταν στο μπαλκόνι της δεν αντιλήφθηκε να ρίχνουν οι ατυνομικοί, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, χειροβομβίδα κρότου-λάμψης.

Παρόντες χθες στο ακροατήριο ήταν και οι δύο γονείς του τραγικού θύματος αλλά και η 18χρονη αδερφή του.

Η δίκη συνεχίζεται. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αλέξης Γρηγορόπουλος
Δικαστικό ρεπορτάζ
Σχετικά θέματα: Δίκη για τη δολοφονία Αλ. Γρηγορόπουλου
Εμπλοκή με την κατάθεση βασικού αυτόπτη μάρτυρα
Για το ίδιο θέμα
«Ο Κούγιας είναι ο ηθικός δολοφόνος του παιδιού μου»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Olympic Air - Aegean
Ιανός η Ε.Ε. στις συγχωνεύσεις
Ναυτιλία
Ζητείται... τροχονόμος και για το Αιγαίο
Δίκη για τη δολοφονία Αλ. Γρηγορόπουλου
Εμπλοκή με την κατάθεση βασικού αυτόπτη μάρτυρα
«Σημάδεψαν ευθεία μπροστά»
Ζυθοποιία
Μπιρόνια εν οίκω
Ιστορία
Τα παιδιά του εμφυλίου με τα βουβά τραύματα
Νοσοκομεία
Πρωταθλητές σε μαγνητικούς τομογράφους
Το ΕΣΥ της εγκατάλειψης
«Οι χημειοθεραπείες γίνονται σε μπουντρούμι»
«Μετράμε χιλιόμετρα στις εθνικές οδούς»
Τους υποχρεώνουν να χειρίζονται επικίνδυνα φάρμακα
Μετανάστες
«Στοιχεία» σκοπιμότητας
Εξι στα 10 παιδιά που γεννήθηκαν εδώ νιώθουν Ελληνες
Άλλες ειδήσεις
Εδρα UNESCO στον Μυστρά