Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΣΟΚ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Πρωταθλητές σε μαγνητικούς τομογράφους

Στις συζητήσεις που έγιναν στη Βουλή (από 11 έως 21 Ιανουαρίου 2010) για την κατάσταση των περιφερειακών νοσοκομείων, δύο βουλευτές-γιατροί, Θανάσης Λεβέντης (ΣΥΡΙΖΑ) και Βαΐτσης Αποστολάτος (ΛΑΟΣ), κατέθεσαν στοιχεία ερευνών.

Θ. Λεβέντης - Β. Αποστολάτος Θ. Λεβέντης - Β. Αποστολάτος Ο κ. Λεβέντης επικαλέστηκε έρευνα του επιστημονικού περιοδικό «Scanner», σύμφωνα με την οποία η χώρα μας είναι πρώτη παγκοσμίως σε μαγνητικούς τομογράφους στον ιδιωτικό τομέα, με 21 μηχανήματα ανά 1 εκατ. πληθυσμού.

Διαθέτει συνολικά 237 μαγνητικούς τομογράφους, από τους οποίους οι 204 βρίσκονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα (ποσοστό 86%). Οι 33 είναι σε δημόσια νοσοκομεία και στο ΙΚΑ (ποσοστό 14%).

* Οι μισοί μαγνητικοί τομογράφοι βρίσκονται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα (95) και Θεσσαλονίκη (32). Η ανισότητα είναι εντονότερη όσον αφορά το ΕΣΥ. Χαρακτηριστικά, σε τρεις υγειονομικές περιφέρειες, στη 2η ΥΠΕ (Πειραιάς και νησιά Αιγαίου), στην 4η ΥΠΕ (Θράκη) και την 7η ΥΠΕ (Κρήτη) υπάρχει μόνον ένας μαγνητικός τομογράφος σε δημόσιο νοσοκομείο, ενώ, με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη, σε ολόκληρη την υπόλοιπη Μακεδονία δεν υπάρχει ούτε ένας σε νοσοκομείο του ΕΣΥ.

* Πολλά μεγάλα δημόσια νοσοκομεία -ακόμη και ογκολογικά («Αγ. Σάββας», «Θεαγένειο», «Μεταξά», «Τζάνειο», Νίκαιας, «Ασκληπιείο Βούλας», Ιπποκράτειο) δεν διαθέτουν μαγνητικό τομογράφο, παρ' ότι κρίνεται απαραίτητος.

* Το 43% των μαγνητικών τομογράφων του ιδιωτικού τομέα είναι μεταχειρισμένοι παλαιάς τεχνολογίας (1992-1996).

* Από τους συνολικά 33 μαγνητικούς τομογράφους του ΕΣΥ, μόνο 5 είναι σύγχρονης τεχνολογίας. Δέκα είναι άνω των 10 ετών και χρήζουν άμεσης αντικατάστασης και 18 συστήματα είναι μέσης «ηλικίας» 6-10 ετών.

Από άλλη έρευνα που εκπονήθηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας για λογαριασμό του Δικτύου Καταγραφής της Μικροβιακής Αντοχής στα Αντιβιοτικά, προκύπτει ότι:

* Στο πρώτο εξάμηνο του 2009, σε 40 νοσοκομεία της χώρας καταγράφηκαν 8.481 περιστατικά σηψαιμίας. Από αυτά, τα 2.953 σημειώθηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τα 1.193 σε χειρουργικές κλινικές και τα 4.335 σε παθολογικές κλινικές, γεγονός που δείχνει πως τα κρατικά νοσοκομεία έχουν καταστεί εστίες μικροβίων.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι ΜΕΘ και τα κρατικά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, λόγω αδυναμίας αποτελεσματικής απολύμανσης και κατάχρησης αντιβιοτικών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής αναδεικνύουν για άλλη μια φορά την υποβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας προς όφελος του ιδιωτικού, η δε ανισοκατανομή και παλαιότητα του ιατρικού εξοπλισμού αποβαίνουν εις βάρος της δημόσιας υγείας και δημιουργούν δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος στους ασφαλισμένους, αλλά και στα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Οι δύο γιατροί βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

* Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας;

* Θα τα εξοπλίσουν με σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα, μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους;

* Ποιο το χρονοδιάγραμμα και τι πιστώσεις έχουν εγκριθεί για κάθε δημόσιο νοσοκομείο; Τι θα κάνουν με το θέμα της σηψαιμίας;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Σχετικά θέματα: Νοσοκομεία
Το ΕΣΥ της εγκατάλειψης
«Οι χημειοθεραπείες γίνονται σε μπουντρούμι»
«Μετράμε χιλιόμετρα στις εθνικές οδούς»
Τους υποχρεώνουν να χειρίζονται επικίνδυνα φάρμακα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Olympic Air - Aegean
Ιανός η Ε.Ε. στις συγχωνεύσεις
Ναυτιλία
Ζητείται... τροχονόμος και για το Αιγαίο
Δίκη για τη δολοφονία Αλ. Γρηγορόπουλου
Εμπλοκή με την κατάθεση βασικού αυτόπτη μάρτυρα
«Σημάδεψαν ευθεία μπροστά»
Ζυθοποιία
Μπιρόνια εν οίκω
Ιστορία
Τα παιδιά του εμφυλίου με τα βουβά τραύματα
Νοσοκομεία
Πρωταθλητές σε μαγνητικούς τομογράφους
Το ΕΣΥ της εγκατάλειψης
«Οι χημειοθεραπείες γίνονται σε μπουντρούμι»
«Μετράμε χιλιόμετρα στις εθνικές οδούς»
Τους υποχρεώνουν να χειρίζονται επικίνδυνα φάρμακα
Μετανάστες
«Στοιχεία» σκοπιμότητας
Εξι στα 10 παιδιά που γεννήθηκαν εδώ νιώθουν Ελληνες
Άλλες ειδήσεις
Εδρα UNESCO στον Μυστρά