Έντυπη Έκδοση

ΛΟΥΚΕΤΑ, ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ, ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ, ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ, ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Το ΕΣΥ της εγκατάλειψης

Απαράδεκτη εικόνα εγκατάλειψης, που προκαλεί αγανάκτηση στις τοπικές κοινωνίες και απογοήτευση σε ασθενείς και εργαζόμενους, παρουσιάζουν τα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας.

Το μέγεθος του προβλήματος αναδείχτηκε και στις συζητήσεις που έγιναν στη Βουλή (11 - 21/1/2010) έπειτα από ερώτηση δύο γιατρών βουλευτών, οι οποίοι παρουσίασαν τα στοιχεία σχετικών ερευνών: Λουκέτα σε παιδιατρικές κλινικές λόγω έλλειψης γιατρών. Αρρυθμίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τεράστιες ελλείψεις στα ογκολογικά τμήματα, με συνέπεια οι χημειοθεραπείες να γίνονται από ανειδίκευτους γιατρούς ακόμη και στους διαδρόμους.

Η κατάσταση παίρνει τριτοκοσμικές διαστάσεις αφού ακόμη και η ζωτικής σημασίας άμεση διακομιδή των ασθενών δεν μπορεί να γίνει, γιατί τα νοσοκομειακά του ΕΚΑΒ είναι ελάχιστα ή δεν έχουν πληρώματα...

Τα περιστατικά από νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας δείχνουν ότι το ΕΣΥ παραμένει ζητούμενο.

* Στην Κοζάνη δεν λειτουργεί από το φθινόπωρο η Παιδιατρική κλινική, γιατί έκλεισε όταν έμεινε με έναν γιατρό.

* Στην Πτολεμαΐδα, στο «Μποδοσάκειο», το παιδιατρικό τμήμα λειτουργεί με ένα γιατρό, που εργάζεται σε καθεστώς συνεχούς εφημερίας. Ο δεύτερος, η παιδίατρος κ. Τσιβίκη, δεν επέστρεψε από τη χριστουγεννιάτικη άδειά της και τελικά παραιτήθηκε, μη αντέχοντας στις συνθήκες σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών συναδέλφων της και δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου. Σύμφωνα με συνδικαλιστές και εργαζόμενους στη ΔΕΗ Πτολεμαΐδας, η συγκεκριμένη μονάδα υπολειτουργεί.

Μία μαιευτήρας

Δέχεται περιστατικά τοκετών από τη Φλώρινα, γιατί το εκεί νοσοκομείο διαθέτει μόνο μια μαιευτήρα, χωρίς παιδίατρο, του οποίου η παρουσία στους τοκετούς επιβάλλεται και νομοθετικά. Ο διοικητής του «Μποδοσάκειου» Κ. Δημητριάδης διαβεβαιώνει μέσω των τοπικών ΜΜΕ ότι δεν τίθεται θέμα αναστολής λειτουργίας του παιδιατρικού τμήματος ούτε και άλλης κλινικής. Από κοινού με τον διευθυντή της κλινικής, Κώστα Κιφωνίδη, που επωμίζεται τις ευθύνες για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ζήτησαν από την 3η ΔΥΠΕ και κατάφεραν να αποσταλεί άλλος ένας παιδίατρος ειδικευόμενος από το Κέντρο Υγείας Αμύνταιου, αποτρέποντας προς το παρόν το κλείσιμο του παιδιατρικού τμήματος.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο «Μποδοσάκειο» Γιάννης Παπαδόπουλος ζητεί: «Να στελεχωθούν άμεσα τα περιφερειακά νοσοκομεία με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό». Ζητεί επίσης παρέμβαση της κυβέρνησης για την κανονική λειτουργία των νοσοκομείων της περιφέρειας και επισημαίνει ότι «κάθε γιατρός, που φεύγει είναι ανησυχητικό φαινόμενο για την περιοχή».

Ειδικότερα για το παιδιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου Πτολεμαϊδας λέει ότι γίνονται 6-7 εισαγωγές ημερησίως. Οι 4 είναι από Κοζάνη και οι υπόλοιπες από τα Γρεβενά, τη Σιάτιστα ή τη Φλώρινα (έχει μια επιμελήτρια μαιευτήρα) και το νοσοκομείο των Γρεβενών (δεν έχει παιδίατρο), ενώ για να λειτουργήσει το μαιευτικό τμήμα (40-45 τοκετοί τον μήνα) χωρίς σοβαρά προβλήματα, απαιτούνται άλλοι τρεις μαιευτήρες και 9-10 μαίες.

60 ρεπό

Λόγω ανεπάρκειας προσωπικού, οι νοσηλεύτριες δεν παίρνουν τα ρεπό τους και, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συνδικαλιστών τους, τους οφείλονται μέχρι και 60 δεδουλευμένα ρεπό.

Προβλήματα καταγράφονται και στο παθολογικό της ίδιας μονάδας, όπως και στο Νοσοκομείο της Καστοριάς και στις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ στους νομούς της Δ. Μακεδονίας.

Σε κίνδυνο

* Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το πρόβλημα στην περίθαλψη των καρκινοπαθών από τις μεγάλες ελλείψεις των ογκολογικών τμημάτων των νοσοκομείων, που εγκυμονούν κινδύνους για τους ασθενείς.

«Σε δεκάδες νοσοκομεία της χώρας οι χημειοθεραπείες χορηγούνται από μη εξειδικευμένους γιατρούς, με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται», κατήγγειλαν στις 23.12.2009 η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών, Περσεφόνη Μήττα και τα μέλη των Συλλόγων Καρκινοπαθών Ελλάδας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα.

Για τους κινδύνους ενημέρωσαν το υπουργείο Υγείας και την υφυπουργό Φώφη Γεννηματά, ζητώντας «να σταματήσει η χορήγηση θεραπειών από παθολόγους, γαστρεντερολόγους ή πνευμονολόγους» και επικρίνοντας την πολιτεία ότι «αδυνατεί να προασπιστεί τα δικαιώματα των ασθενών για ασφαλή θεραπεία». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Σχετικά θέματα: Νοσοκομεία
Πρωταθλητές σε μαγνητικούς τομογράφους
«Οι χημειοθεραπείες γίνονται σε μπουντρούμι»
«Μετράμε χιλιόμετρα στις εθνικές οδούς»
Τους υποχρεώνουν να χειρίζονται επικίνδυνα φάρμακα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Olympic Air - Aegean
Ιανός η Ε.Ε. στις συγχωνεύσεις
Ναυτιλία
Ζητείται... τροχονόμος και για το Αιγαίο
Δίκη για τη δολοφονία Αλ. Γρηγορόπουλου
Εμπλοκή με την κατάθεση βασικού αυτόπτη μάρτυρα
«Σημάδεψαν ευθεία μπροστά»
Ζυθοποιία
Μπιρόνια εν οίκω
Ιστορία
Τα παιδιά του εμφυλίου με τα βουβά τραύματα
Νοσοκομεία
Πρωταθλητές σε μαγνητικούς τομογράφους
Το ΕΣΥ της εγκατάλειψης
«Οι χημειοθεραπείες γίνονται σε μπουντρούμι»
«Μετράμε χιλιόμετρα στις εθνικές οδούς»
Τους υποχρεώνουν να χειρίζονται επικίνδυνα φάρμακα
Μετανάστες
«Στοιχεία» σκοπιμότητας
Εξι στα 10 παιδιά που γεννήθηκαν εδώ νιώθουν Ελληνες
Άλλες ειδήσεις
Εδρα UNESCO στον Μυστρά