Έντυπη Έκδοση

Οι ελεγκτές αμφισβητούν το ελληνικό ΠΣΑ

Η κάμψη του ρυθμού αύξησης των εσόδων κατά τον Φλεβάρη σιγουρεύει τα μέτρα που ζητεί επιμόνως η ελεγκτική τρόικα, που ξετίναξε χθες τα στοιχεία του προϋπολογισμού και άρχισε να κάνει και προτάσεις μέτρων.

Περισσότερες από έξι ώρες παρέμεινε χθες στην οδό Νίκης το κλιμάκιο ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίοι πέρασαν ένα προς ένα τα νούμερα του προϋπολογισμού, προκειμένου να έχουν σαφή εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οι κοινοτικοί ήρθαν, είδαν και απέρχονται, για να ετοιμάσουν το πόρισμά τους για τα όσα βρήκαν στην Ελλάδα. Μετά τον πρώτο σταθμό τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, χθες πέρασαν από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, για να ελέγξουν, αν τηρούνται οι υποσχέσεις που δίνουν νυχθημερόν οι υπουργοί και δη ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την πιστότητα τήρησης του ΠΣΑ. Και δεν περιορίστηκαν στη σύγκριση των στοιχείων, αλλά επεκτάθηκαν και σε συστάσεις και προτάσεις μέτρων για βελτίωση των μεγεθών, θέτοντας ουσιαστικά υπό αμφισβήτηση το ΠΣΑ.

Η σκιά, όμως, του δεύτερου συμπληρωματικού πακέτου μέτρων φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος, με επίκεντρο τις περικοπές αποδοχών και αύξηση έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ΕΦΚ σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα). Για «ανάγκη λήψης των μέτρων» και «θυσίες» που πρέπει να γίνουν μίλησε και ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος χθες του Μαξίμου, μετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις για περικοπές των δαπανών. Κυβερνητικοί κύκλοι μιλούσαν για κρίσιμες ώρες και ημέρες, καθώς ασκείται έντονη πίεση προς τον πρωθυπουργό να ληφθούν όσο πιο γρήγορα τα μέτρα, για να μη βρεθούμε μπροστά στα μέτρα των κοινοτικών.

Προς τα μέτρα δείχνει και η «ατονία» των εσόδων κατά το 20μερο του δεύτερου μήνα του έτους που έχει ανησυχήσει το υπουργείο Οικονομικών. Μετά την αύξηση κατά 16,5% του Ιανουαρίου (λόγω της έκτακτης εισφοράς 691 εκατ. ευρώ από τις μεγάλες επιχειρήσεις) τα προσωρινά στοιχεία του 20ημέρου δείχνουν ότι τα έσοδα έχουν πέσει κάτω από το 10% και συγκεκριμένα στο 8,9% τα τακτικά και στο 9,2% το σύνολο (μαζί με ΠΔΕ). Αρμόδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι στα τέλη Μαρτίου θα υπάρχει μια πιο πλήρης εικόνα, καθώς θα έχουν μπει και τα έσοδα από τον ΦΠΑ. Εκείνο, όμως, που τους ανησυχεί περισσότερο είναι η αδράνεια του ελεγκτικού μηχανισμού, αφού δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα ούτε καν διευθυντές και τμηματάρχες, βάσει της εγκυκλίου Ραγκούση που απαγορεύει τις κρίσεις λόγω της καθιέρωσης νέου συστήματος προαγωγών στο Δημόσιο.

Στο σκέλος των δαπανών, ο ρυθμός μείωσης παραμένει γύρω στο 10%, όπως και το Γενάρη. Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι ο «κίνδυνος» βρίσκεται μπροστά και συγκεκριμένα μετά τον Αύγουστο, οπότε θα πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων, πιθανότατα από το «μαξιλάρι» του αποθεματικού του 10%. Και για να είναι βέβαιοι για την επίτευξη των στόχων συνεχίζουν τις περικοπές δαπανών. Οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί μέχρι χθες εντοπίζονται σε δύο σημεία:

1. Περαιτέρω περικοπές των επιχορηγήσεων σε ποσοστό, σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στο 10%.

2. Κόψιμο των υπερωριών, νυχτερινών, Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών σε ποσοστό 50% για τους εργαζόμενους στα γραφεία των πολιτικών, σύμφωνα με κοινή απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη.

Ο περιορισμός των δαπανών και η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα σε συνδυασμό με την πορεία του ΠΣΑ εξετάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη χθες το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα και τον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ευρωπαϊκή Ένωση
Διεθνείς Οργανισμοί
Για το ίδιο θέμα
«Κλειδώνουν» τα μέτρα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Οικονομική πολιτική
Οι ελεγκτές αμφισβητούν το ελληνικό ΠΣΑ
Συνταξιοδότηση
Στα 65 το τμήμα της «κρατικής» σύνταξης
26 γυναικείες οργανώσεις επικροτούν τη συνταξιοδοτική εξίσωση
Ευρωπαίκή Ενωση
Μέρκελ: Αφού σώσαμε τις τράπεζες, τώρα κερδοσκοπούν σε βάρος της Ελλάδας
Ο Γάλλος πιστωτής μας
Εφορία
Δηλώσεις: λάθη που κοστίζουν - ταλαιπωρούν
Τουρισμός
Βούλιαξαν τα έσοδα ξενοδοχείων (-17,6%)
Αρθρο
Η ανάγκη αλλαγών στην Ε.Ε. και την Ελλάδα
Άλλες ειδήσεις
Αλβανός πρύτανης ανησυχεί για... ντόμινο
Βιομηχανική συρρίκνωση και τον Δεκέμβριο